Oroszország szerint véget ért a háború első szakasza, pénteken folytatódtak a béketárgyalások

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, katona, Kijev külváros
A Ukrainian serviceman stands guard near a burning warehouse hit by a Russian shell in the suburbs of Kyiv on March 24, 2022. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 30. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül58 bejegyzés
05:35
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására.

Johnson, aki csütörtökön részt vett a NATO Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján, a tárgyalások után nyilatkozva kijelentette: Ukrajna jelenleg "komor, nyomorúságos helyzetben van", de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "szó szerint fogalma sem volt arról", hogy az ukránok ilyen mértékű ellenállást tanúsítanak az orosz invázióval szemben. A brit kormányfő szerint Putyinnak messze nem sikerült felszámolnia Ukrajnát mint nemzetet, sőt éppen ő az, aki a háborúval megszilárdítja Ukrajna nemzeti mivoltát.

Boris Johnson Forrás: AFP/POOL/Henry Nicholls

Boris Johnson úgy fogalmazott: az ukrán győzelem lehetősége nem elsősorban úgy értendő, hogy Ukrajna a csatatereken felmorzsolja az orosz hadsereget, hanem nagyobb valószínűséggel úgy, hogy Oroszország számára lehetetlennek bizonyul az ország elfoglalása.

05:39
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ausztrália szankciókkal sújtotta a fehérorosz elnököt

Ausztrália büntetőintézkedésekkel sújtotta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt és családtagjait az Ukrajna ellen indított orosz támadásban játszott szerepük miatt - jelentette be pénteken a canberrai kormány.

Emellett szankciókat rendeltek el 22 orosz állampolgár ellen is, akiket propagandistának és álhírterjesztőnek bélyegeztek. Marise Payne ausztrál külügyminiszter közleménye értelmében az RT, a Stratégiai Kulturális Alapítvány, az Inforosz és a NewsFront szerkesztői is listára kerülnek.

Az ausztrál külügyminiszter a belorusz vezető és családja elleni intézkedéseket azzal indokolta, hogy Minszk továbbra is stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna területi épsége és szuverenitása elleni támadáshoz.

05:46
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Be kell zárni a szankciós kiskapukat

Az Európai Unió szankciói jelentős hatást gyakorolnak Oroszország és Fehéroroszország gazdaságára, azonban be kell zárni a megszorító intézkedések megkerülését lehetővé tevő kiskapukat - szögezték le az Európai Unió tagországainak vezetői Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcs első munkanapjának az ukrajnai háborúval foglalkozó vitáját követően péntek hajnalban.

Az uniós csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozatban a tagországi vezetők hangsúlyozták, a szankciók képesek arra, hogy hatékonyan meghiúsítsák Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított agresszió folytatására, azonban az intézkedések széles körű betartására van szükség.

Az Európai Tanács felszólította Moszkvát, hogy állítsa le a háborús bűnnek minősülő támadásokat, tegye lehetővé humanitárius folyosók létrehozását a civilek evakuálására, biztosítson hozzáférést a humanitárius segélyekhez és engedje szabadon a túszokat.

05:48
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

A nemzetközi jog szerint kell felelniük

Az uniós tagállamok vezetői kijelentették, hogy az ukrajnai invázió felelőseit és bűntársaikat a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni. Elköteleződtek továbbá amellett, hogy támogatást nyújtsanak az ukrán kormánynak azonnali szükségleteinek kielégítéséhez, és a háború végeztével a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez. Felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is nyújtson technikai segítséget Ukrajna számára a szükséges demokratikus reformok végrehajtásához.

A pusztítás nyomai a három nappal ezelőtti orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál Kijevben Forrás: MTI/EPA/LUSA/Nuni Veiga

Arra ösztönözték továbbá az uniós bizottságot, hogy a lehető leghamarabb fejezze be a menekülteket befogadó tagállamok támogatásával kapcsolatos javaslat kidolgozását, hogy az uniós finanszírozás minél előbb mozgósítható legyen.

05:57
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Puszta kézzel gyűjtik be a fel nem robbant rakétákat

Fel nem robbant orosz rakétákat gyűjtenek be ukrán katonák Kijevben Forrás: AFP/Sergei Supinsky
06:30
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ha ezt Oroszország tudta volna, féltek volna idejönni

Az országnak a béke felé kell haladnia, előre kell lépnie - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezúttal is szólt a néphez, megköszönve a hősies kiállást, amivel az országot védik. Úgy fogalmazott, hogy "minden egyes nappal közelebb hozzuk a békét, közelebb hozzuk a győzelmet. Mert ebben a háborúban egyszerűen lehetetlen, hogy ne nyerjünk. És így is lesz. És még egy percre sem állhatunk meg. Mert minden perc a sorsunkról, a jövőnkről szól. Arról, hogy élünk-e vagy sem."

Zelenszkij azt mondta:

06:41
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország meggyengülve kerül ki a háborúból

Oroszország megbánja, hogy megtámadta Ukrajnát – jelentette ki Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatóján újságíróknak. "Nagy bizonyossággal úgy gondolom, hogy Oroszország gyengébben kerül ki Ukrajnából, mint ahogyan a konfliktusban részt vett" - mondta.

Hozzátette: az oroszok kifogynak a precíziós rakétákból az egy hónapos konfliktus miatt.

Kilőtt orosz tank a kijevi régióban Forrás: AFP/-

Kahl azt is elmondta, hogy egy közelgő amerikai stratégiai értékelés "akut fenyegetésnek" nyilvánítja Oroszországot, de az ország nem jelent olyan hosszú távú kihívást az Egyesült Államok számára, mint Kína.

07:02
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Tévedés ne essék, Oroszország örökre itt van!

Mintegy 2700 ember hagyhatta el csütörtökön az ostromlott és lerombolt Mariupol városát - közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Irina Verescsuk azzal vádolta Oroszországot, hogy az elmúlt három napban blokkolta a humanitárius segélyszállítmányokat a városba. Az Egészségügyi Világszervezet is azt közölte, hogy nem tudta elérni Mariupolt.

Oroszország átvette az irányítást a város egyes részein. Az egyik ilyen területen a Reuters híradása szerint több száz lakos kapott segélycsomagot az oroszoktól.

Az oroszbarát szeparatista sajtó szerint a helyszínen Denis Puszilin, az oroszok által támogatott donyecki szeparatista enklávé vezetője, valamint a Putyin-féle Egységes Oroszország párt egyik tisztviselője, Andrej Turcsak is megjelent. Turcsak azt írta a Telegram-csatornáján, hogy Oroszország újjáépíti Mariupolt, de hozzátette: „Tévedés ne essék, Oroszország örökre itt van!"

07:20
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Van, ahol csak egyetlen fal maradt a szétlőtt lakóházból - videó

08:01
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Találat ért egy olajtárolót Kijevtől délre - videó

Egy Twitterre feltöltött videó szerint találat ért egy kőolajtárolót Kijevtől délre, Kalinovkánál.

08:11
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Motoros rendőr segített kórházba vinni egy ukrán csecsemőt Budapesten

Az édesapa egy sebességmérési akcióban részt vevő közlekedési járőrtől kért segítséget csütörtök délután a XIV. kerületi Kacsóh Pongrác úton.

A férfi elmondta, hogy több napja nem pihent, mivel családját menekítette Ukrajnából, és az utazásuk során kisebbik gyermekük belázasodott. A szülők kórházba akarták vinni a hat hónapos csecsemőt, de helyismeret hiányában eltévedtek.

A kétségbeesett családon a budapesti rendőr azonnal segített; motorjával megkülönböztető jelzést használva elvezette az ukrán család autóját a Bethesda Gyermekkórházhoz.

08:30
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz rakéták hatvan százaléka rossz

Az orosz rakéták meghibásodási aránya eléri a 60 százalékot, mondta több meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Reutersnek. A hibákat bármi okozhatja,

nem tudják kilőni őket, vagy a becsapódáskor nem robbannak fel.

Ez az arány magyarázatot adhat arra, hogy Oroszország megtorpant az egy hónapja tartó invázióban - írta a BBC. A portál azt is írja, hogy az Egyesült Államok szerint Oroszország legalább 1100 rakétát indított a háború kezdete óta.

Azt nem közölték, hogy hány találta el célpontját, és hogy sikeresen felrobbantak-e.

08:39
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok kilőtték az orosz Saratov csapatszállító hajót - videó

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy

megsemmisítették Bergyanszknál az orosz Saratov nevű csapatszállítót

- írta a BBC. Ugyancsak kilőtték az Orszk nevű hajót, más egységeket pedig megrongáltak.

A Sky News azt írta, a Saratovon 20 harckocsi, 45 páncélozott személyszállító és 400 fős személyzet volt.

A Saratov 2021 októberében Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy
09:11
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Drónvideó a szétlőtt Mariupolról

09:43
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolban

Humanitárius folyosót nyitnak ma Mariupolban - írta a The Guardian. A lakosság autókkal menekülhet az eddig folyamatosan lőtt városból.

Civilek várakoznak kimentésre Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency
09:53
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország biztonsága a legfontosabb

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén, és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát - kommentálta Szijjártó Péter péntek reggel a Facebook-oldalán az ukrán elnöknek az előző napi EU-csúcson Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

09:59
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Több várost visszafoglaltak az ukránok Kijev környékén

Az ukrán hadsereg visszafoglalt több várost Kijevtől 35 kilométerre - írja a The Guardian a brit hírszerzésre hivatkozva.

Az ukrán ellentámadások sikerességét az orosz utánpótlás nehézkessége is lehetővé tette, az ukránok emellett megpróbálják visszaszorítani az oroszokat a Kijevtől északnyugatra, a Hostomel repülőtér felé vezető tengely mentén.

A portál szerint Ukrajna déli részén

az orosz erők továbbra is próbálják megkerülni Mikolajevet,

miközben Odessza felé igyekeznek, de

előrehaladásukat logisztikai problémák és az ukrán ellenállás is lassítja.

10:07
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Tegnap is több ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5824 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6411 nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ukrajnai menekültek a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka

A beléptetettek közül a rendőrség 1848 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

10:28
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

135 ukrán gyerek halt meg a háború kezdete óta

135 ukrán gyermek meghalt, 184 pedig megsebesült az orosz támadás kezdete óta - írta a BBC az Ukrán Főügyészségre hivatkozva. 

Két gyerek a luhanszki Rubizny városban halt meg az orosz támadások következtében, a donyecki régióban két gyerek, egy hat- és egy 13 éves sebesült meg az orosz bombázásokban. 

A főügyészség tájékoztatása szerint három tinédzser (13, 14 és 15 évesek) a zaporizzsjai régióban aknára léptek, őket kritikus állapotban vitték kórházba.

10:45
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Magyarország érdekeit tartja szem előtt

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország érdekeit tartja szem előtt, amikor arról beszél, hogy ki kell maradnunk a háborúból, és nem engedi, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás megerősítette a magyar álláspontot: "mi ki akarunk maradni ebből a háborúból, nem akarunk belesodródni, éppen ezért nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborús konfliktusba".

11:00
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov lakosságának fele elmenekült, fogy a városban az élelmiszer

Harkov város lakosságának mintegy fele elhagyta a várost, de a hátramaradottak számára fogy az élelmiszer - írta a Sky News.

Főleg az idősek maradtak, sokan közülük járni sem tudnak

- mondta Hanna Spitsyna, a Vöröskereszt munkatársa.

Sor egy harkovi üzlet előtt március 23-án Forrás: MTI/EPA/Vaszilij Zlobszki

Harkovot az orosz erők az invázió kezdete óta ostromolják, a bombázás miatt az emberek metróállomásokon és pincékben kerestek menedéket.

11:25
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az eddigi orosz veszteségek számokban

Az ukrán védelmi minisztérium szerint a háború kezdete óta

15 800 orosz katonát öltek meg,

megsemmisítettek 108 repülőgépet, 124 helikoptert, 530 tankot, 72 üzemanyag-szállítót, 72 drónt, de 1597 páncélozott személyszállítót, 1033 egyéb járművet és négy hajót is.

11:38
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Háromszáz ember halt meg a mariupoli színházat ért bombatámadásban

300 ember halt meg a mariupoli színházat ért orosz bombatámadásban

- írta a BBC ukrán tisztviselőkre hivatkozva. A színházat, ahol óvóhely is működött, a múlt szerdán érte találat.

A színház az orosz támadás után EyePress News / EyePress via AFP)

Eddig azért nem közöltek számadatot a halálos áldozatokról, mert a romok és a folyamatos bombázás miatt nehéz volt azt ellenőrizni, írta a portál.

Az oroszok tagadták, hogy szándékosan bombázták volna az épületet.

11:59
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Csavarokat is ragasztottak a taposóaknához - videó

Ukrán taposóaknát hatástalanít egy orosz katona az alábbi videóban:

12:13
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lövöldözés a Csernobili atomerőmű környékén

Több jelentés az egykori csernobili atomerőmű közelében történt lövöldözésekről számol be.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi az ukrán nukleáris szabályozó hatóságtól származó információkra hivatkozva azt mondta, hogy az orosz erők ukrán ellenőrzőpontokat lőttek Szlavutics városában.

Ez veszélybe sodorja a lezárt atomerőmű biztonságát szavatoló személyzet otthonait és családjait, valamint az alkalmazottak további váltását - közölte. A tüzérségi támadást más források nem erősítették meg.

A hét elején arról érkeztek jelentések, hogy a volt atomerőmű körüli lezárt területen tüzek égnek. Több tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég - közölte szerda este a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Grossi elmondta, hogy a hét tűzfészekből négyet eloltottak.

12:19
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Több helyen hátrál az orosz hadsereg

Néhány orosz katonai egység megkezdte a visszavonulást egyes területekről, miután súlyos veszteségeket szenvedett - közölte az ukrán hadsereg pénteken kora reggel közzétett helyzetjelentésében. Egyes orosz egységek az orosz határ mögé vonultak vissza, miután elvesztették személyzetük több mint felét - állította az ukrán vezérkar.

Az ukrajnai orosz invázió második hónapjába lépve a két fél közötti frontvonalak gyakorlatilag befagytak - mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója.

A vezérkar szerint az orosz egységek folytatják Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv és Szumi nagyváros ostromát, és a jelek szerint az orosz csapatok új támadásra készülnek a Harkiv környéki Izjumban is.

12:22
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 1200 ukrajnai menekültnek segítettek a BOK Csarnokban

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 1233 menekülőnek segítettek, az éjszakát 168 ember töltötte ott.

Menekültek a BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton Forrás: Nagy Boglárka

Bővebben erről ITT olvashat!

12:35
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Képek a 30. napja tartó háborúról

Az Origo képösszeállítása a 30 napja tartó háborúról.

12:50
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovot lövik az oroszok - videó

13:14
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Egészségügyi központot ért rakétatalálat Harkovban, többen meghaltak

Négy ember meghalt, többen megsérültek, amikor orosz rakétatalálat ért egy harkovi egészségügyi központot, írta a BBC. Az orosz erők sikertelenül próbálják bekeríteni Harkovot, elemzők szerint kevés a lőszerük.

13:41
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai-orosz összecsapás egy ukrán településen - videó

Amerikai önkéntesek kiszorították az orosz csapatokat az ukrán településről, a videó már ezután készült:

13:58
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Káosz Csernyihivben, humanitárius folyosót kér az ukrán miniszterelnök-helyettes

Humanitárius folyosót kér szombatra Csernyihivben az ukrán miniszterelnök-helyettes - írta a The Guardian.

Az Ukrajna Szálloda egy orosz légicsapást követően Csernyihivben március 12-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Sztarodavnij

A portál szerdai tudósítása szerint 150 ezer ember esett csapdába a városban;

napok óta nincs áram, a városban már fosztogatnak, káosz uralkodik.

14:30
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Tömegsírokat találtak Mariupolban

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi csoportjának vezetője pénteken közölte, hogy a megfigyelők egyre több információt kaptak az ukrajnai Mariupol bekerített városában lévő tömegsírokról,

köztük egy olyanról, amelyben a jelek szerint 200 holttest van -

írta a The Guardian.

Egyre több információt kapunk az ott lévő tömegsírokról - mondta Matilda Bogner újságíróknak videokapcsolaton keresztül Ukrajnából, hozzátéve, hogy a bizonyítékok egy része műholdfelvételekről származik.

Műholdfelvétel megsemmisült lakóépületekről Mariupolban, március 22-én Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies
14:47
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Befogadóközpont Debrecenben, a háború menekültjeinek

Befogadóközpontot alakított ki az orosz-ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben.

Az intézmény pénteki megnyitóján Kiss Ábel Lukács, az intézmény igazgatója elmondta: a debreceni Erdőspusztán, a Vekeri-tó mellett található Dorcas Kemping és Konferenciaközpont területén megnyílt befogadóközpontban kétszáz menekültet tudnak ellátni hosszabb távon, családonként átlagosan 1-3 hónapon keresztül, ez szükség esetén meghosszabbítható.

15:04
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan: Közel az orosz-ukrán megegyezés

A török elnök szerint a főbb pontokban közeledik az orosz és az ukrán fél álláspontja - írta a Fox News.

Recep Tayyip Erdogan szerint az alábbi témákban közel van a megegyezés: Ukrajna semlegessége (vagyis, hogy ne legyen a NATO tagja), a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák, az orosz fél által „nácitlanításnak" nevezett eljárás, valamint az orosz nyelv használata Ukrajnában.

15:48
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Kiéheztetheti Európát az orosz-ukrán háború

Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán exporttól, mondta a francia elnök, aki súlyos válságra számít a következő egy-másfél évben.

Ukrajna és Oroszország ugyanis jelentős szereplői a gabonaiparnak, ezért kell felkészítenünk magunkat az ellátmányok drágulására. Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens - mondta Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek találkozója után, amit a Telex szemlézett.

16:20
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint több mint 1000 civil áldozata van a háborúnak

Az ENSZ becslése szerint 1081 civil halálos áldozata van a háborúnak, és 1707 civil sérültje - írja a BBC. Hozzátették, hogy a valós számok ennél nagyobbak lehetnek, mivel Ukrajna ostromlott területeiről nehezebb pontos információkhoz jutni.

16:43
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Videó a lebombázott mariupoli színház romjairól

Az alábbi felvételen az látszik, milyen volt a színház belseje a támadás előtt és után.

A bombázásban körülbelül 300 ember halt meg.

16:49
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország összegezte a hadsereg eredményeit

Szergej Ruckoj, az orosz fegyveres erők vezérkara fő operatív főcsoportfőnökségének vezetője pénteken sajtótájékoztatót tartott Moszkvában. Itt összegezte az orosz hadsereg eredményeit egy hónap után.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:16
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU egészségügyi felszerelést, mentőautókat küld Ukrajnának

Az Európai Unió sürgősségi segélyszállítmányt, benne egészségügyi felszereléseket és mentőautókat juttat Ukrajnának és az ukrajnai menekülteket befogadó szomszédos országoknak - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A segélyszállítmány több millió alapvető egészségügyi eszközt, köztük gyógyszereket, menedékhely kialakítására alkalmas felszereléseket és élelmiszereket, továbbá 21 mentőautót és 16 rohammentőt, 11 tűzoltóautót és 23 olyan teherautót biztosít, melyek 49 tonnányi elsősegély- és más egészségügyi felszerelést tartalmaznak.

A szállítmányhoz az uniós tagállamok mindegyike, valamint Norvégia és Törökország járult hozzá az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül. Ez a valaha végrehajtott legnagyobb segélyművelet az unió mechanizmus keretében - közötlék.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki elmondta: az európai országok rendkívüli szolidaritása töretlen Ukrajna támogatására. Az EU szüntelenül azon dolgozik, hogy összehangolja az Európa-szerte felajánlott, Ukrajnába és szomszédos országaiba szánt sürgősségi segélyszállítmányokat.

Az EU a polgári védelmi mechanizmusán keresztül koordinálja az egészségügyi célú evakuálási műveleteket a menekülteket befogadó országokból, hogy a betegeket uniós kórházakba szállíthassák megfelelő ellátás reményében. Nyolc beteget már átszállítottak Lengyelországból Németországba, Írországba, Olaszországba és Norvégiába - közölte az uniós biztos.

17:34
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz ezredes haláláról számoltak be az ukránok

Az ukránok szerint egy orosz ezredes, Jakov Rezancev is meghalt egy Herszontól északra történt összecsapásban - írja a Sky News.

Ő a hatodik orosz ezredes, aki meghalt a háború kezdete óta.

17:43
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint most több harckocsijuk van, mint a háború elején

Petro Kuzik, a kijevi területvédelem vezetője ukrán televíziók egy időben sugárzott műsorában megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők felszabadították a fővárostól északnyugatra fekvő Lukjanyivka települést.

Szavai szerint a falu az orosz erők egy fontos megerősített állása volt, több száz katonát, harckocsikat és más haditechnikai eszközöket csoportosítottak oda. Mintegy negyven orosz katona halt meg a település visszavétele közben, a többi elmenekült, egy részük a környező erdőkben bujkál. Hozzátette, hogy az ukrán katonák megindultak a felkutatásukra és "likvidálásukra". Azt is mondta, hogy az ukrán erőknek most több harckocsijuk és más páncélozott járművük van, mint a háború kezdetén volt, mert az orosz csapatoktól zsákmányoltakat is saját hadrendjükbe állítják.

17:56
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Saját emberei ölhettek meg egy orosz parancsnokot

Saját emberi ölhettek meg egy orosz dandárparancsnok nyugati források szerint. Medvecsek ezredest szerintük szándékosan ütötték el az emberei, miután túl sok katonát veszített az egység - írja a Sky News.

18:00
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lettország feketelistára helyezett 31 orosz művészt

- közölte pénteken a rigai külügyminisztérium.

Tiltólistára tették Lettországban az Oscar-díjas rendezőt is Forrás: Origo

A tiltólistára főleg

olyan előadóművészek kerültek fel, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde előtt felléptek a moszkvai Luzsnyiki-stadionban március 18-án az ukrajnai háború dicsőítésére tartott monumentális showműsorban.

A résztvevők kitiltását a lett kulturális minisztérium javasolta. A háborúpárti show résztvevőin kívül beutazási tilalommal sújtott Lettország további olyan kulturális személyiségeket, akik nyilvánosan támogatásukról biztosították az Ukrajna elleni agressziót.A Lettországból kitiltott orosz művészek között szerepel

Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező és -színész, Valerij Gergijev sztárkarmester, Gyenyisz Macujev zongoraművész, Vlagyimir Maskov filmszínész, Nyikolaj Rasztorgujev, az úgynevezett "hazafias" dalairól ismert rockzenész és Polina Gagarina énekesnő, a 2015-ös Eurovíziós Dalverseny második helyezettje.

A művészek többségének kitiltásáról már szerdán meghozták a döntést, további hat szermély - köztük a rapper Timati és A három testőr szovjet változatában D'Artagnant alakító Mihail Bojarszkij színész - pénteken került fel a feketelistára.

18:22
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan az Ukrajnából való "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Putyint

Recep Tayyip Erdogan török államfő "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajnából - közölte a török elnöki hivatal pénteken.

Szavait Putyinhoz címezve Erdogan azt mondta, az orosz elnöknek kell megtennie az első lépést a béke felé az orosz katonai támadás alatt álló Ukrajnában.

Kijelentette, hogy Törökország továbbra sem tervez szankciókat bevezetni Oroszország ellen, hiszen nem engedheti, hogy a nép a téli hidegben magára maradjon, és szerinte az ország iparának működését sem lehet teljesen átalakítani.

Törökország nagymértékben függ az orosz gáz- és energiaellátástól, emellett az ország déli részén orosz vezetés alatt épül Törökország első atomerőműve, amely várhatóan a török energiaszükséglet tíz százalékát - körülbelül a milliós lakosságú Isztambul energiafogyasztását- fedezi majd.
Erdogan és a török vezetés közvetítői szerepet tölt be az ukrán-orosz konfliktusban, Ankara ugyanis Kijevvel és Moszkvával is szoros kapcsolatot ápol. A török elnök szerint a két fél közti megállapodás továbbra is lehetséges, a tárgyalások egyes pontjait illetően azonban még mindig súlyos nézeteltérések vannak. Ilyen kulcskérdés szerinte például a Krím és a Donyec-medencei szakadár térségek sorsa, illetve Ukrajna NATO-hoz fűződő viszonya.

Erdogan az Oroszország indította háború kezdetét megelőző napon, február 23-án közölte Putyinnal, hogy nem fogadja el a szakadár területek orosz elismerését, mivel az szembemegy Ukrajna szuverenitásával. A török és az orosz államfő a háború kezdete óta többször is tárgyalt telefonon, továbbá az ukrán és orosz külügyminiszter találkozójára is a törökországi Antalyában került sor március 10-én.

18:44
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország rendkívüli bejelentést tett a háborúról

A mai naptól elsősorban kelet-ukrajnára koncentrál az orosz hadsereg, azt is elmondták, miért.

A teljes hírt itt olvashatja.

19:34
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Saját emberei ölhettek meg egy orosz tábornokot - állítja egy szakértő

Az elmúlt napokban két magasrangú orosz tiszt halt meg, akik közül az egyikkel saját katonái végezhettek - állítja egy nyugati szakértő.

 

A 37. Motoros Lövészdandár parancsnokát szándékosan elgázolták a saját csapatai a dandár által elszenvedett veszteségek miatt - közölte a tisztviselő. Más jelentések szerint azonban Jurij Medvegyev ezredes lábsérülést szenvedett és Fehéroroszországba szállították.

19:44
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Valótlan behívókat terjesztenek

Hamis, valótlanságokat állító behívóparancsokat terjesztenek ismeretlenek postai és elektronikus úton a Magyar Honvédség Parancsoksága nevében, amelyben egy "életbe lépett rendkívüli és hadi állapotra" és a nem létező "tartalékos hadkötelezettségre" hivatkozva szólítanak fel.

Nincs mozgósítás hazánkban, nincs bejelentve hadiállapot, ezért az álhírektől és a magyar emberek félrevezetésétől a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is elzárkózik.

A Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség nem küld ki Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának aláírásával ilyen behívóleveleket. Szeretnénk megnyugtatni a közvéleményt, ezért mindenkit arra kérünk, hogy a minden alapot nélkülöző, valótlan híreszeléseket ne higgyék el.
Magyarországon béke van, amelynek megőrzéséért a Magyar Honvédség valamennyi katonája dolgozik. A Magyar Honvédségnek vannak önkéntes tartalékosai, akik saját elhatározásukból jelentkeztek tartalékos katonának. Kizárólag ezek az önkéntesek kapnak értesítést egyes feladatokra a Honvédségtől.
A hamis levelek kapcsán a Honvédelmi Minisztérium megteszi a szükséges jogi lépéseket.

20:24
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

420 ezer embert evakuáltak Oroszországba

Oroszországba az ukrajnai háború kezdete óta közel 420 ezer embert evakuáltak "a Donyec-medencéből és Ukrajnából" - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken.

A kép illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Dmytro Smolyenko/NurPhoto/Dmytro Smolyenko

Mizincev elmondta, hogy az Oroszország által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta

Moszkva 9 ezer külföldi állampolgárt menekített ki Kijev részvétele nélkül.

A tábornok szerint az orosz fél március 4. óta naponta két-két humanitárius folyosót nyit a körülzárt városokból, hogy a civilek elhagyhassák a veszélyes területeket: az egyiket Oroszország, a másikat Ukrajna nyugati határának irányába. Hibáztatta az ukrán felet, amiért egyetlen alkalommal sem volt hajlandó megállapodni a kelet felé vezető evakuálási útvonalról."Az ukrán oldalról folytatódnak a humanitárius konvojok elleni szisztematikus támadások, valamint a próbálkozások, hogy a saját embertelen cselekedeteik miatti felelősséget az orosz hadsereg alegységeire hárítsák át. Csak

- mondta a tábornok.
Szergej Rudszkoj, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese, a vezérkar operatív főcsoportfőnökségének vezetője azt állította, hogy az orosz hadsereg nem mér csapást a polgári infrastruktúrára, szemben az ukránnal. Azt mondta, hogy az Ukrajnában lerombolt 127 hidat mind a "nacionalisták" robbantották fel, hogy feltartóztassák az orosz előrenyomulást. Odessza, Ocsakov, Csermorszk és Juzsnij kikötői bejáratának elaknásítását "a felelőtlenség újabb példájának" nevezte. Mint mondta, tucatnyi, a horgonyáról leszakadt akna sodródik a Fekete-tenger nyugati vizein, ami nemcsak a hadihajókra, hanem a polgári hajókra is komoly veszélyt jelent.

20:29
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Fefüggeszti szolgáltatásait a Spotify Oroszországban

Az elmúlt hetekben sorra függesztették fel működésüket a nagy tech cégek Oroszországban. Most a streaming óriás Spotify is megtette a lépést, válaszul az ország új médiatörvényére - írja a Skynews.

 

Oroszország új médiatörvénye jogellenesnek tekint minden olyan eseményt, amely hiteltelenné teheti az orosz hadsereget. 

20:37
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnával szolidáris Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök

A március 25-i ünnepen beszélve Micotákisz úgy fogalmazott: "évfordulónkat idén a háború egyetlen bizonyosságával, a bizonytalansággal üdvözöljük". Hozzátette:"Európában ismét felgyúlt egy tűz, amely az országhatárokat vérrel festi át, és milliókat kényszerít menekülésre". Az Ukrajnában zajló háború kapcsán Micotákisz a függetlenséghez vezető, 1821-es görög felkelésre utalt, amelynek "univerzális eszméi országhatárokon és évszázadokon túlmutatóak. Ennélfogva az akkori, szabadság iránti szenvedély mára az Ukrajnát védő harcosok iránti szolidaritássá alakul át."
A görög miniszterelnöki hivatal szerint Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke pénteken telefonon gratulált a görög miniszterelnöknek a nemzeti ünnep alkalmából. Micotákisz a hivatal közlése szerint meghívta Zelenszkijt, hogy a közeljövőben videóhívás útján vegyen részt a görög parlament ülésén.
Görögország idén az oszmán birodalom alóli felszabadulásának 201. évfordulóját ünnepli. Két év kihagyás után először tartották meg nyílt közönség előtt az ekkor szokásos katonai felvonulást és légiparádét Athénban.

20:59
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

25 ezer ukrán menekültet regisztráltak Belgiumban

Belgiumban 24 369 ukrán menekültet regisztráltak Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta - közölte Sammy Mahdi belga menekültügyi államtitkár pénteken.

 

A La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap beszámolója szerint az Ukrajnából Belgiumba érkező menekültek száma napról napra növekszik. Amíg március elején naponta mintegy száz, a hónap közepén pedig közel hatszáz ukrán állampolgárt vettek jegyzékbe, addig csütörtökön már 1756 embert regisztráltak Belgiumban. Az ukrajnai menekülteket a brüsszeli Heysel stadion közelében található központban fogadják. A befogadóközpontban szállás és élelmiszerek mellett orvosi ellátást is nyújtanak a háború elől menekültek számára. A szálláshelyeken játszószoba működik, az édesanyáknak elkülönített helyiségek állnak rendelkezésükre a szoptatáshoz és a csecsemők tisztába tételéhez.

21:02
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter szerint semmiben sem egyeztek meg Moszkvával

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken cáfolta, hogy a Moszkvával folytatott béketárgyalásokon bármiféle konszenzusra is jutottak volna a felek, mint ahogy azt Recep Tayyip Erdogan török államfő állította egy aznapi nyilatkozatban.

 

Az Anadolu hivatalos török hírügynökség idézte pénteken Erdogant, aki azt mondta, hogy szerinte már a tárgyalások négy pontjában konszenzusra jutott az ukrán oldal az orosz féllel. Ezek között említette Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését, rámutatva, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az utóbbi időben tett kijelentései szerint erről Kijev lemondana. Erdogan szerint emellett Kijev kész beleegyezni abba, hogy az orosz legyen második hivatalos nyelv Ukrajnában. 

Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott kommentárjában leszögezte, hogy Ukrajnában egyetlen hivatalos nyelv van és lesz, ez pedig az ukrán.A külügyminiszter kiemelte, hogy az ukrán delegáció határozott álláspontot képvisel, és nem mond le a követeléseiről. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna mindenekelőtt ragaszkodik a tűzszünet életbe léptetéséhez, valamint biztonságának és területi egységének garantálásához.

22:25
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország cáfolja, hogy foszforbombákat vetett volna be Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij azt állította, hogy az orosz csapatok foszforbombákat használtak az országa elleni támadások során.

Ma reggel foszforbombákat használtak. Orosz foszforbombákat. Felnőtteket és ismét gyerekeket öltek meg

- nyilatkozta az ukrán elnök. Ezt az orosz külügyminisztérium kategórikusan cáfolta. A foszforbombák rendkívül mérgezőek, ugyanis a foszfor oxigénnel érintkezve súlyos égési sérüléseket tud okozni.

22:57
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország, Törökország és Görögország próbál megegyezni az evakuálásról

A francia kormány nemzetközi koalíciót próbál összehozni egy „humanitárius hadművelet" megtárgyalására a civilek evakuálására az ostromlott és megtépázott dél-ukrajnai Mariupol kikötőből

– írja az Agence France-Presse.

Emmanuel Macron Forrás: Origo

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke pénteken az Európai Unió csúcstalálkozója után bejelentette, hogy

a következő három napon belül ismét tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák a kérdést.

Az AFP szerint Macron pénteken azt állította:

– fogalmazott a francia elnök egy brüsszeli EU-csúcstalálkozó után.

– mondta.

A francia vezető reméli, hogy „a lehető legtöbb érintettet sikerül bevonni ebbe a műveletbe". Elmondta, hogy „olyan helyzetben akar lenni", hogy „a következő napokban" levezényelje az evakuálást. Francia tisztviselők pénteken beszéltek Mariupol polgármesterével, és a megmaradt 150 000 lakos „drámai körülmények" csapdájában maradt. A város hatóságai több mint 2000-re teszik a halálos áldozatok számát a városban, és pénteken azt mondták, hogy a múlt héten egy olyan sztrájk, amely egy színházat ért, ahol civilek mendegéltek, félő, hogy 300 ember halálát okozta.

Oroszország a kikötővárost az Ukrajna elleni brutális támadások középpontjába helyezte, amikor megpróbálja összekapcsolni az annektált Krím-félszigetet a Moszkva által ellenőrzött keleti területekkel.A Kreml Mariupol elleni pusztító támadása párhuzamot vont az orosz erők bombázásaival, amelyek ellapították a csecsen fővárost, Groznijt és a szíriai Aleppót.

23:11
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Már nem az oroszok ellenőrzik Herszon egyes részeit - állítja egy szakértő

Az ukrán csapatok ellentámadása után az oroszok már nem tartják teljes ellenőrzésük alatt a dél-ukrajnai Herszon városát – közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

A várost a háború első hetében sikerült az orosz haderőnek elfoglalni, most azonban úgy tűnik, hogy fokozatosan kiszorulnak Herszonból. 

Nem tudjuk pontosan megerősíteni, hogy jelenleg ki irányítja Herszont, de a lényeg az, hogy nem tűnik olyan szilárdnak az orosz irányítás, mint korábban. Az ukránok megpróbálják visszavenni Herszont - mondta a védelmi tisztviselő újságíróknak. Ha Oroszország elvesztené Herszont, az nagy visszalépést jelentene és megnehezítené a fekete-tengeri odeszai kikötő elfoglalására irányuló kísérleteket.

00:25
március 25, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 7300 embert evakuáltak ma Ukrajnából

– közölte egy magas rangú tisztviselő, írja a sky news.
Összesen 7331 embert evakuáltak ma Ukrajna városaiból humanitárius folyosókon keresztül,

ez a szám pedig több mint kétszerese annak a 3343-nak, akiknek tegnap sikerült megszökniük.

A kép illusztráció- Beregsurány Forrás: MTI/Balázs Attila

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes egy internetes bejegyzésben elmondta, hogy 2800 ember hagyta el az ostromlott Mariupol városát magánszállítással.

06:04
március 26, 2022
Vágólapra másolva!

Vége a pénteki közvetítésünknek

Ez a közvetítésünk véget ért, a legfrisebb információkat itt találja: Új szakaszához érkezett az orosz-ukrán háború, az oroszok szerint minden a tervek szerint halad