A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 1233 menekülőnek segítettek, az éjszakát 168 ember töltötte ott - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-t.

A majdnem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - közölték.
Jelezték: a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

2022. március 21-e óta az Ukrajnából érkező menekülteket már nem a Nyugati vagy a Keleti pályaudvaron fogadják, hanem Kőbányánál szállnak le a vonatról, ahonnan a katasztrófavédelem szakemberei viszik tovább őket a BOK Sportcsarnokba buszokkal. A csarnokban hatalmas tér van, ahol több szektort is kialakítottak korlátokkal, pelenkázóval, játszósarokkalForrás: Nagy Boglárka - Origo

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc Repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a kormányhivatal közleményében.