Az oroszok újabb nagy erejű csapásra készülnek

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák gyalogolnak a Donyeck régió frontvonalához közeli támaszpontjuk felé vezető úton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 347. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
07:10
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:14
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 4284 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4846 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 146 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 4-én 36 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:20
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

1762 ukrán fogoly szabadult ki

Szombaton egy fogolycsere keretében 114 ukrán közlegény és őrmester és két tiszt szabadult ki az orosz hadifogságból. Velük együtt az orosz invázió február 24-i kezdete óta összesen 1762 ukrán férfit és nőt sikerült hazahozni az orosz fogságból - közölte éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

07:58
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kevesebb helyen korlátozzák az áramszolgáltatást

Korlátozás nélkül biztosítják az áramellátást a kijevi és a dnyipropetrovszki régiókban vasárnap a nap első felében. Az Ukrenergo utasítására csak 16.00 és 20.00 óra között alkalmazzák a fogyasztási korlátozásokat - jelentette a DTEK ukrán energetikai holding. A cég hozzátette, hogy az odesszai régióban továbbra is vészhelyzeti áramszünetek vannak.

Szombaton a DTEK arról számolt be, hogy egy alállomáson történt baleset következtében Odesszát és az odesszai régió egy részét teljesen áramtalanították.

Csütörtökön az Ukrenergo nemzeti energiavállalat arról számolt be, hogy Ukrajna energiarendszerében csökkent a hiány, a megtermelt kapacitás a szükségletek 80 százalékát fedezi. A villamosenergia-fogyasztás korlátozását az energiatársaság úgy hajtja végre, hogy az elosztórendszerek valamennyi üzemeltetőjére fogyasztási határértékeket hoz, amelyek túllépése esetén vészhelyzeti áramszünetet alkalmaznak.

08:29
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

8 millió ukrán menekültet regisztráltak

Az ENSZ adatai szerint Oroszország inváziója óta több mint 18,1 millió határátlépés történt Ukrajnán kívül, 10 millió ember pedig visszatért Ukrajna területére. Az Ukrajnába való visszautazások nem feltétlenül jelentenek fenntartható visszatérést, mivel a helyzet Ukrajna-szerte továbbra is rendkívül ingatag és kiszámíthatatlan.

Az ENSZ több mint nyolcmillió menekültet tart nyilván világszerte, akiknek valamivel több mint a felét regisztrálták hivatalos rendszerekben.

08:55
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások rázták meg Harkov régiót

Robbanások történtek Harkov régióban – közölte vasárnap Oleg Szinegubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője. „Maradjunk óvóhelyen!" – írta Szinegubov a Telegram csatornáján. A térségben légiriadót rendeltek el. Az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképe szerint moszkvai idő szerint 09.20-kor kezdődött a riadó.

09:39
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva: Politikai indíttatású a jelentés

Az Egyesült Államok és Oroszország szembekerült az ukrajnai humanitárius válságról szóló WHO-jelentés kapcsán, amelyet Moszkva "politikai indíttatásúnak" nevez.
A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus az ukrajnai helyzetet a nyolc akut globális egészségügyi vészhelyzet egyikének minősítette. A jelentés több mint 14 000 polgári áldozatot dokumentált, 17,7 millió ember szorul humanitárius segítségre, és 7,5 millió ukrán menekült kényszerült elhagyni Európát.

A WHO jelentése szerint a világszerte egészségügyi létesítmények elleni nehézfegyverekkel elkövetett 471 támadásból 448 Ukrajnában történt. Oroszország WHO igazgatótanácsi képviselője átpolitizáltnak, egyoldalúnak és megalapozatlan vádaknak minősítette az Ukrajnára való utalást. Moszkva tagadja, hogy civileket célzott volna meg Ukrajnában, mióta megkezdte az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett műveletet.

10:11
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz a helyzet a keleti fronton

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt mondta, hogy egyre nehezebb a helyzet az ország keleti részén lévő frontvonalakon, Oroszország pedig egyre több csapatot vet be a harcokba - írja a The Guardian.

A Kreml jelentős harctéri győzelmet sürget a hónapok óta tartó kudarcok után, az orosz erők megpróbálták szorosabbra zárni Bakhmut városának szorítását, és harcolnak az ukrán erők egyik közeli fő utánpótlási útvonalának ellenőrzéséért.

Az orosz csapatok megpróbálják elfoglalni a Donyeck keleti régiójában lévő, Bakhmuttól mintegy 120 kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledar szénbányászvárost is.

Gyakran kellett már mondanom, hogy a helyzet a fronton kemény, és egyre keményebb, és most ismét eljött ez az idő... A megszálló egyre több erőt fordít arra, hogy áttörje a védelmünket" - mondta Zelenszkij az esti videóbeszédében.

 

10:46
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Fogolycserével kerültek Ukrajnába a brit holttestek

Az Oroszországgal folytatott fogolycsere keretében visszakerült Ukrajnába a keleti fronton januárban megölt két brit önkéntes holtteste.

Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke arról nem adott tájékoztatást, hogy Chris Parry (28) és Andrew Bagshaw (47) holttestét mikor adják át a brit nagykövetség munkatársainak, hogy hazaszállíthassák.

A két brit önkéntest legutóbb január 6-án látták utoljára Soledar városába tartva. Egy humanitárius mentőakció során valószínűleg rakétatalálatot kapott az autójuk

11:15
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Portugália is küld tankokat

Portugália is bejelentette, hogy Leopard 2 tankokat küld Ukrajnába. António Costa miniszterelnök bejelentette, hogy leltározták a készleteiket. Néhány tank feljavításához Németországtól kértek alkatrészeket, hogy aztán Ukrajnába telepíthessék őket.

11:38
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Már nem ukránok többé

Az ukrán elnök több korábbi befolyásos politikus állampolgárságát is megvonta, ami szerinte újabb lépés volt az ország „megtisztítására" az oroszbarát befolyásoktól.

Volodimir Zelenszkij nem sorolta fel a neveket, de azt mondta, hogy ukrán-orosz kettős állampolgársággal rendelkeztek. Az ukrán állami média szerint a listán több vezető politikus is szerepel Viktor Janukovics hivatalából, aki 2010-től 2014-ig Ukrajna oroszbarát elnöke volt.

12:14
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt a két fontos főútvonalat fogják támadni az oroszok

Egyesült Királyság védelmi minisztériuma: Bakhmut "egyre inkább elszigetelődik", mivel kulcsfontosságú utak kerülnek orosz tűzuralom alá.

A minisztérium napi hírszerzési tájékoztatója szerint a Bakhmutba vezető két főutat az orosz előrenyomulást követően valószínűleg közvetlen tűz fenyegeti.

12:48
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok bombázták Donyecket

Az ukrán katonák három NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeckre – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete

13:23
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna három régiójában

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai Szumi, Harkov és Poltava régiókban – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképadataiból .

13:45
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Tüzérek támadták meg az ukrán fegyveres erők helyét Herszonban

Orosz tüzérek megtámadták egy ukrán katonai egység helyét Herszonban, megsemmisítettek 18 fegyverest és 6 járművet – mondta a helyzetet ismerő forrás vasárnap a RIA Novosztyinak.

Tegnap tüzérségi csapást hajtottak végre az Ukrán Fegyveres Erők egyik alakulatának helyén Naddniprianskoye térségében, aminek következtében az ellenség vesztesége 6 egység jármű, 18 fegyveres erő halt meg. Ukrajnában 10-en sérültek meg, különböző súlyosságúak." – mondta a forrás.

13:59
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkeztett az első Leopard 2-es tank Ukrajnába

Kanada szombaton elküldte Ukrajnának az elsőt az átszállításra tervezett Leopard 2 harckocsik közül. Ezt Anita Anand védelmi miniszter jelentette be Twitter- fiókján .

Mint a miniszter megjegyezte, Halifaxból felszállt a kanadai légierő gépe tankkal a fedélzetén. A poszthoz csatolt képeket a harcjármű berakodásáról.

„Kanada kiáll Ukrajna népe mellett, és továbbra is biztosítjuk az ukrán fegyveres erőknek a győzelemhez szükséges eszközöket" – mondta a kanadai védelmi miniszter.

14:25
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok ágyúzták Jaszinovataját

Az ukrán katonák hat NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Jaszinovatajára – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete

Az ukrán sajtó robbantásokról számolt be a Nikolaev régióban található Ochakovóban.

Robbanások hallatszanak a Mikolajiv régióban található Ochakov városában – írta a Zerkalo Nedeli ukrán kiadása vasárnap .

14:46
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták csapódtak be Harkovba

Hárman sérültek meg miután orosz rakéták csapódtak be Harkov belvárosában.

A helyi hatóságok szerint a csapás során két földi támadó üzemmódban működő Sz-300-as rakétát vetett be Oroszország.

15:07
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok újabb nagyerejű támadásra készülnek

Oroszország csapatokat és katonai felszerelést összpontosít, hogy döntő offenzívát indítson Bakhmut és a luhanszki régió körül - közölte az Institute for the Study of War egy február 4-i jelentésében. Az ISW elemzői szerint a Bakhmut bekerítésére irányuló tartós katonai erőfeszítés megakadályozta Oroszországot abban, hogy összegyűjtse a Zaporizzsja keletről történő megtámadásához szükséges csapatokat.

15:25
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Odessza 40 %-a áram nélkül maradt

A fogyasztók mintegy 40%-a áram nélkül maradt Odesszában, nagy teljesítményű generátorokat küldtek a városba – mondta Denys Shmygal ukrán miniszterelnök vasárnap.

A város eddig 25 generátort kapott, de 50 még úton van. Az energiaellátó rendszer elleni legutóbbi támadás miatt a várost teljesen áramtalanították és a régió egy része is áram nélkül maradt. Az éjszaka folyamán 200 ezer előfizető és kritikus infrastruktúra áramellátását sikerült visszaállítani.

15:48
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az orosz támadásokat 9 település közelében

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Kreminna, Sipiljivka, Verhokamjanszke, Blahodatne, Krasznahorka, Paraskovijivka, Bakhmut, Ivanivszke és Klicsiivka települések közelében - jelentette a vezérkar február 5-én.

16:18
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Menesztik az ukrán védelmi minisztert

Egy meg nem nevezett forrás a Kyiv Independentnek megerősítette, hogy Olekszij Reznikovot a közeljövőben nagy valószínűséggel leváltják. Új igazságügyi miniszteri posztra nevezhetik ki Reznikovot, mivel az Ukrajinszka Pravda cikke szerint „az elnöki hivatalban senkinek sincs kétsége" afelől, hogy Reznikovnak a kormányban kell maradnia. Valószínűleg Kirillo Budanov, a HUR ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetőjét nevezik ki a helyére.

16:51
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkent az ukrán gabonaexport

Ukrajna 5,5 millió tonna gabonát exportált januárban, ami jelentős csökkenést jelent az előző hónaphoz képest - közölte vasárnap az ország mezőgazdasági minisztériuma.

A Kyiv Independent jelentése szerint a teljes gabonaexport 1,3 millió tonnával csökkent, mert Oroszország feltartotta és akadályozta a kimenő hajók áthaladását.

17:30
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatalálat ért egy iskolát Herszonban

Tűz ütött ki egy kétemeletes iskolában Herszonban, miután rakétatalálat érte az épületet. Áldozatokról nem érkezett még jelentés – áll a herszoni megyei katonai igazgatás közleményében.

17:45
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kiképzés a légvédelmi rendszerek használatához

Ukrán katonák kapnak kiképzést a francia-olasz SAMP-T Mamba légvédelmi rendszer használatához. A közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos kiképzés várhatóan tavasszal fejeződik be – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka február 5-én. Párizs még kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így 50 példánnyal fog rendelkezni, valamint ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít majd Ukrajnának.

18:13
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutban minden egyes házért külön harc folyik a Wagner csoport alapítója szerint

Előnyösebb állásokat foglaltak el az orosz fegyveres erők vasárnapra a moszkvai katonai szóvivő szerint a Donyeck város környékén folytatott offenzívájuk során, a Wagner zsoldoscsoport alapítója pedig arról számol be, hogy Artemivszkben (Bahmutban) minden egyes házért elkeseredett harcok folynak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszknál hat diverzáns- és felderítő csoport, mintegy 35 katona, egy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Limannál pedig több mint 120 katona, egy gyalogsági harcjármű és három páncélozott harcjármű, Donyeck térségében több mint 115 katona, három gyalogsági harcjármű, négy egyéb jármű, valamint egy D-20-as és egy D-30-as tarack, a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja környékén pedig több mint 130 katona, két harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, két egyéb jármű, egy Gvozgyika önjáró löveg, egy D-30 és egy D-20-as tarack valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy D-30-as tarack és egy Akacia önjáró löveg volt.

19:00
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

"Minden esetben hivatalosan biztosítjuk partnereinket, hogy nem használjuk a tőlük származó fegyvereket orosz terület ellen. Csak orosz egységekre lövünk az ideiglenesen megszállt ukrán területeken" - idézte az Ukrajinszka Pravda a tárcavezetőt.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 150 kilométeres hatótávolságú lövedékeket is tartalmaz az Egyesült Államok 2,175 milliárd dolláros új katonai segélycsomagja.

Az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátott HIMARS rakéta-sorozatvetők mintegy 80 kilométeres távolságból képesek célba találni.

Ukrajna régóta kér az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú rakétákat, különösen az ATACMS típusúakat, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is képesek eltalálni a célt. Ezt a kérést Kijev azzal indokolja, hogy a meglévő fegyverek nem teszik lehetővé az Ukrajna területére betört orosz erők logisztikai csomópontjainak megsemmisítését.

19:45
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Beismerést tett Bennett volt izraeli kormányfő

Beismerésnek nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Telegram-csatornáján Naftali Bennett izraeli volt kormányfő interjúját, amelyben a politikus azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg.

Bennett, aki az orosz "különleges hadművelet" elején közvetítői szerepet vállalt Oroszország és Ukrajna között, egy csaknem ötórás YouTube-interjúban - amelyből az izraeli média szombat este óta több részletet közölt -, részletesen beszámolt a Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel és az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásairól.

Az interjúban, amely iránt az orosz média komoly érdeklődést mutatott, a saját állítása szerint semleges álláspontot képviselő Bennett azt mondta: lépéseit a legapróbb részletekig egyeztette Washingtonnal, Berlinnel és Párizzsal.

A kérdésre, hogy a Nyugat döntött-e a tárgyalások megszakításáról, a volt izraeli kormányfő a TASZSZ szerint kijelentette:

"Lényegében igen. Ők (a nyugati országok) szakították meg a tárgyalásokat, és nekem akkor úgy tűnt, hogy rosszul teszik. Most pedig azt mondom, hogy még korai lenne következtetéseket levonni".

20:17
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Maliba utazik az orosz külügyminiszter a védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítésére

Maliba utazik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos látogatásra a kölcsönös védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítése végett - közölte vasárnap a nyugat-afrikai ország külügyminisztériuma.

A tájékoztatás szerint Lavrov hétfőn érkezik Bamakóba. Ez az első alkalom, hogy orosz külügyminiszter látogat a nyugat-afrikai országba.

"Ez a magas rangú látogatás összhangban áll az átmeneti kormány döntésével, miszerint kiterjeszti és diverzifikálja stratégiai partnerségeit" - olvasható a mali diplomáciai tárca közleményében.

20:57
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Iráni drónok gyártását tervezi Oroszország

Irán és Oroszország egy olyan gyárat tervez építeni Oroszországban, ahol több mint 6000 iráni tervezésű drónt lehetne legyártani az ukrajnai háborúban való bevetésre - írja a The Guardian.

A Wall Street Journal szerint a két kormány halad a tervekkel, és egy iráni küldöttség januárban Oroszországba utazott, hogy meglátogassa a tervezett helyszínt.

23:40
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Leváltották az ukrán védelmi minisztert

Új védelmi minisztert neveznek ki Ukrajnában Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetőjének személyében - közölte vasárnap David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője - közölte az MTI.

Tájékoztatása szerint a védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrány miatt nyomás alá került Olekszij Reznyikov eddigi tárcavezetőt egy másik kormányzati tisztségre helyezik át, a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja "a katonai-termelési együttműködés erősítése végett". Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be.

Olekszij Reznyikov egyelőre nem erősítette meg a közlést.
A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában" - írta Telegram üzenetküldő-oldalán a frakcióvezető.

Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek, Ez az ami, most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. (...) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk" - tette hozzá David Arahamija.

Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban.

A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovalov, a védelmi miniszter helyettese, és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címén indult büntetőeljárás.