Pulykarolád, feketecseresznye-szósszal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
70 dkg pulykamell-filé, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, darált bors, só, 2 ág kakukkfű, fél maréknyi aszalt meggy

A cseresznyeszószhoz: 40 dkg fekete cseresznye, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál balzsamecet, 1 ág friss rozmaring, só, darált bors, fél kávéskanál gyömbér, fél teáskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj

Elkészítése:
Vágjuk be a pulykamell-filé oldalát éles késsel úgy, hogy szét tudjuk teríteni, mint egy nagy lapot. Klopfolóval kissé ütögessük meg, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Daráljunk rá borsot, szórjuk meg sóval és a fűszerkeverékkel.

Szórjuk rá az aszalt meggyet is, majd a húst göngyöljük fel. Zsineggel kötözzük össze, és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a pulykahúst.

Amíg a hús pihen, készítsük el a cseresznyeszószt. Egy kis lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kockákra felvágott vöröshagymát, majd pirítsuk pár percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük bele a kimagozott feketecseresznyét, csorgassuk rá a balzsamecetet, ízesítsük kevés sóval, a gyömbérrel, a darált borssal és a rozmaringlevéllel. Rotyogtassuk tíz percig, ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a levét, majd hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be a szószt.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, majd tegyük bele a befűszerezett pulykatekercset. Erős lángon mindkét oldalát süssük két-két percig, majd serpenyővel együtt tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon 20 perc alatt süssük készre.

Ha elkészült szeleteljük fel ujjnyi vastagságúra, tálaljuk nagy tányérra, csorgassunk rá a fűszeres cseresznyeszószból, körítésnek sült tököt, párolt zöldségeket és rizst tálaljunk.