Időzített karcsúsodás

Vágólapra másolva!
Épp, hogy túl vagyunk a hagyományosan nagy zabálásokkal járó ünnepeken, máris itt a báli szezon, amikor is farsangi mulatságok garmadáján kellene hoznunk a legcsinosabb formánkat. Aki karácsonykor többször is elcsábult, az ilyentájt szinte törvényszerűen felfedezi magán, hogy pár alattomos kiló felcsúszott. Mit tegyünk hát, hogy formába hozzuk magunkat, néhány nap alatt? Sajnos, csodák nincsenek, de azért elárulunk néhány praktikát.
Vágólapra másolva!

Nagy szerencséje van annak, aki még egyszer sem állt a tükör előtt azzal a felismeréssel, hogy a báli szezon kapujában nem jön rá a kedvenc koktélruhája. Mit a teendő, ha már csak 3 nap van hátra a mulatságig?

Szász-Győző Zsuzsanna dietetikus véleménye nem meglepő: néhány nap alatt senki ne várjon csodát.

"A 3-10 napos diéták rövid távú fogyókúráknak tekinthetők, amelyek kifejezetten csak a minimális súlytöbblettel rendelkezőknél jöhetnek szóba, tehát ezek csak azokon segítenek, akiknek tényleg csak 1-2 kiló súlyfeleslege van" - mondja.

"Ezzel együtt, semmiképp sem tudom jó szívvel ajánlani a most divatos diétákat, akkor sem, ha rövid távról van szó. Ha ugyanis ezeket valóban csak rövid távon követjük, akkor azonnal visszajön a súly, amint abbahagytuk, ha viszont hosszú távon fogyókúrázunk az ilyen módszerekkel, óhatatlanul hiánybetegségeket okoznak."

A szakember úgy gondolja, fogyásból a fél-egy kiló / hét lehet az ideális.

"Ezt is inkább egy kiegyensúlyozott étrend követésével érjük el, melyeket laktató, de alacsony kalóriatartalmú ételekből, elsősorban zöldségekből állítsunk össze. Nőknél 1000-1200, férfiaknál 1300-1500 kilókalóriás étrend az egészséges. A dietikus szerint az az ideális, ha az energia bevitel fele magas rosttartalmú szénhidrát, 15-20 % fehérje, a zsír pedig nem haladja meg a 30%-ot. Szabó-Győző Zsuzsanna úgy fogalmazott: "Ez lehet a hosszú távú siker kulcsa, egy életmód-váltással járó súlykontroll."

A zsír bomlik utoljára

A rövid távú nekibuzdulások már csak azért sem lehetnek sikeresek, mert ahhoz, hogy az alapanyagcsere áthangolódjon, legalább két hét el kell, hogy teljen. Ráadásul, amikor az ember csökkenti az energia bevitelt, akkor a szervezet először a szénhidrát raktárakat kezdi felélni, majd a fehérje bontás kezdődik el. A zsírpárnákhoz csak pár nap elteltével folyamodik a szervezet.

Legyünk reálisak!

Szabó-Győző Zsuzsanna szerint az is fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé: inkább fokozatosan csökkentsük az energia bevitelt, szép komótosan adjuk le a túlsúlyt.

"Általában az öt-tíz százalékos súlycsökkentést szoktak javasolni kezdetben a szakemberek. Ha ezt elértük, akkor még két-három hónapig kell az ehhez szükséges étrendet követni, és ezután szabad megint csökkenteni az energia-bevitelt." Szabó-Győző Zsuzsanna szerint viszont ugyannyit, amennyit a fogyókúra előtt ettünk, a sikeres diéta után nem engedhetünk meg magunknak. Tudatosan kell táplálkozni, a célunk elérése után is, ha nem akarunk visszahízni.

Forrás: [origo]


Az izom fogyaszt

A dietetikus szakember a mozgás fontosságát is hangsúlyozza.

"A fogyókúrát meg kell támogatni a tornával" - mondja. "Tegyük fel, hogy van két ember, akik minden fontos paraméterüket, korukat, nemüket, súlyukat, testalkatukat tekintve teljesen egyformák, csak az egyikük izmosabb, a másikuk pedig hájasabb. Kettejük közül, az éget el több energiát, tehát annak az anyagcseréje annak lesz aktívabb, akinek több izomsejtje van. Vagyis aki rendszeresen mozog, az még üldögélés közben is több kalóriát éget el, mint aki elkerüli a tornatermet."