Idén kiváló lesz a Balaton vize

Vágólapra másolva!
Kiváló a balatoni strandok vize, algásodás nem tapasztalható, s a közeljövőben sem várható a magyar tengerben - közölte Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója.
Vágólapra másolva!

A vízminőségről tájékoztató rendszer keretében június 7-én vettek mintát a magyar tenger kijelölt fövenyfürdőinél a tó vizéből, s a környezetvédelmi és tisztiorvosi vizsgálatok nyomán megállapították: a Balaton vize összességében kiválónak tekinthető.

A tájékoztatási rendszerbe bevont 28 balatoni fövenyfürdő közül 25 kiváló, 3 megfelelő minősítésű. A déli parton a Siótour Rt. által működtetett mind a 6 további strand vize kiválónak számít. A Balatonon az algák túlszaporodására utaló jelenség nem mutatkozott, és az előrejelzés szerint továbbra sem várható a tó algásodása.

A közép-dunántúli tájékoztatási rendszerhez tartozó Velencei-tónál ezúttal nem mérték a fürdők vizének minőségét, azt viszont a szakemberek megállapították, hogy az algák eddig ebben a tavunkban sem szaporodtak el túlzott mértékben.

Mindamellett a Velencei-tóban a közeljövőben az algák számának csekély mértékű növekedésére lehet számítani.