Szellemarcú démonok

Vágólapra másolva!
Az angolszász hiphop-szcéna újra lendületben, mégpedig nem is akármilyen hatásfokkal, ugyanis - a nyarat is figyelmen kívül hagyva - az alábbi lemezek olyan forró hangokkal operálnak, hogy szinte égetik és perzselik az ember hallójáratait. A Wu-Tangos Ghostface Killah, J.Rawls producer és Middle Child énekesnő, valamint az egykori Demon Boyz-os Million Dan is új albummal rukkolt ki.
Vágólapra másolva!

A harmincas éveinek végét járó Dennis Coles, vagyis Ghostface Killah számos alteregó alatt alkot párhuzamosan. Tony Starks, Ironman, Captain America, Paisley Fontaine, és még sorolhatnánk, de most épp Pretty Toney énjét húzta elő lelke mélyéről.

Négy éve jelent meg Ghostface prezentálásában a The Pretty Toney Album, most a művész összegyűjti a legnagyobb slágereket, köztük az RZA (ejtsd: Reza) produceri munkáját dícsérő, Jadakiss-szel közösen elkövetett Run, vagy a rapper, igazi, emberi érzelmekkel teli oldalát megmutató It"s Over. Ghostface az a rapper, aki nem igazán követi a mostani trendeket, tartózkodik a Kanye West-típusú szemplingelési technikától, vagy felgyorsított régi soul-hangmintákkal sem dolgozik.

Helyette a régi oldszkúl, például Delfonics és Billy Stewart hangmintákkal operál, és úton-útfélen kinyilatkoztatást is tesz arról, hogy a kortárs rapmuzsikához nem fűlik a foga. Persze a válogatásról nem hiányzohatnak a társak, és jó néhány vendégrapper sem, köztük Nas, Masta Killa, Slick Rick.

Ghostface Killah: Pretty Toney Collection Chapter 1. Think Differeny. 2008.

Middle Child tízévesen kezdte felfedezni a zenélést, és első női énekesként lett a független hiphopkiadó, a Riot West tagja. Saját cég, majd pedig észak-amerikai turnék olyan előadókkal, mint Angie Stone, Dwele, Jay-Z, Nancy Wilson.

A nemzetközileg is elismert J. Rawls évek óta produceli a hiphop, soul, nu-soul és dzsessz-zenéket, olyan művészekkel karöltve, mint Eric Roberson, Mos Def, a Beastie Boys és Talib Kweli. Három szólóalbum, emellett a 3582 és a Lone Catalysts formációk tagja, utóbbit az emszí J. Sands társaságában alkotja.

Ghostface Killah (feat.Missy Elliot): Tush

Együttműködésük évekkel ezelőtt kezdődött, és a történet kezdete (is) igazán mesébe illő: amikor Rawls éppen a stúdióban szöszölt, és egy eredeti énekhangot keresett, Middle Child menedzsere épp arra járkált, és beajánlotta az énekesnőt.

Az ajánlást felkérés követte, majd pedig két dal, és egy album, és az évek során remek kis csapattá alakult a duó. Az r'n'b énekesnő és a producer most elkészítette új albumukat Rawls & Middle címen, a végeredmény pedig hiphop és a nu soul keveréke, igazán meditatív hangzás, amelyen az énekesnő zseniális hangja teljesen szintézisbe kerül a finom zenei alapokkal.

J.Rawls & Middle Child: Rawls & Middle. Polar. 2008.

J.Rawls és Middle Child: Useless

Million Dan, az egykori Demon Boyz alapítója is új szólólemezzel jelentkezik, amelyet egy félmondatában a következőképpen jellemez: "Az új lemezem dalok, országok, művészek és az energia teljes spektrumát adja". Nem hazudik, az tény, és ezek után nem is meglepő, hogy az album annyira eklektikus, amennyire csak lehet: hiphop, reggae (a nemrég nálunk járt Sizzla és Bounty Killer is szerepel rajta), oldszkúl elektró, soul, latin dub, grime, bashment.

Hihetetlen hangja van a fickónak, ezt mindenképpen el kell ismerni, és ennek tudatában irigylésre és legfőképp csodálatra méltó az a technika, ahogy a hangokat előállítja, és a maximálisan élvezhető módon tálalja az olyan témákat, mint önmaga, a nők, a gettó, mindezeket persze lírikus és metaforikus hangnemben.

Million Dan: Spektrum. Million Dappa. 2008.

party.[origo].hu

Million Dan: Spektrum Ride