25 éve nem kapott ki három góllal az olasz válogatott

Vágólapra másolva!
A torna eddigi legjobb, és egyben legtöbb gólt hozott találkozóját játszotta egymással az olasz és a holland válogatott a "halálcsoportnak" is nevezett C betűjelű kvartettben, és az oranje győzelme elsősorban a nagy gólkülönbség miatt meglepő. A squadra azzurra ugyanis ezt megelőzően utoljára közel 25 éve kapott ki ilyen arányban.
Vágólapra másolva!

Valóságos közhelynek számít a nemzetközi labdarúgásban az a megállapítás, hogy az olaszok a védekezés nagymesterei - ez a sztereotípia az 1960-as években a taljánok, egészen pontosan az FC Internazionale által feltalált és szinte tökéletesre csiszolt játékrendszer, az úgynevezett catenaccio alapján alakult ki.

Tény, hogy talán egyetlen országban sem fektetnek olyan nagy hangsúlyt a taktikai fegyelemre, és ezen belül a védekezés oktatására, mint Olaszországban, és mindez a válogatott eredményein is látszik.

A squadra azzurrának a Hollandia elleni találkozó volt a 675. összecsapása, és ennyi mérkőzésből mindössze 17 alkalommal fordult elő, hogy az olaszok kettőnél nagyobb gólkülönbséggel kaptak volna ki, arra pedig mindössze két példa akad, hogy négygólosnál is súlyosabb vereséget szenvedtek volna.

Egyik sem ma történt: 1910-ben 6-1-re, 1924-ben pedig 7-1-re kaptak ki ugyanattól a válogatottól, amelyről így egyedüliként mondható el, hogy ilyen súlyos vereséget mért az olaszokra. És hogy melyik volt ez a nemzeti csapat? Sosem találnák ki: a magyar...

A közelmúltban az olaszok mérlege még lenyűgözőbb, hiszen meglehetősen régen fordult elő, hogy a taljánok olyan súlyos vereséget szenvedtek volna, mint most a hollandok ellen. Egészen pontosan 1983. október 15-én történt hasonló eset, amikor is az olaszok Eb-selejtezőn kaptak ki 3-0-ra Svédországtól.

Nem ez az egyetlen hasonlóság a két 90 perc között, hiszen a taljánok akkor is aktuális világbajnokként léptek pályára, és még a gólokat is hasonló ritmusban kapták: a szünetben már kétgólos hátrányban voltak, majd a második félidő közepén megkapták a kegyelemdöfést.

Ugyanakkor az a csapat akkor valamivel tartalékosabb volt, mint a mostani, hiszen az 1982-es vb-döntőn pályára lépett labdarúgók közül csupán négyen szerepeltek a svédek elleni kezdő tizenegyben. Most viszont hét olyan focista is kezdett, akik Berlinben a franciák elleni fináléban is játszottak - de ez is kevés volt.

www.infosport-focivilag.hu