Balotelli úgy is gólkirály lehet, ha megerőszakolja magát

Vágólapra másolva!
Ha nem lő gólt, Mario Balotellinek annyi gólpasszt kellene adnia, hogy megelőzze Mario Gomezt a góllövőlistán, amennyit az eddigi szezonjában adott összesen: kettőt. Még három spanyolnak van reális esélye arra, hogy gólkirályok legyenek, de ehhez minden bizonnyal két gólra lenne szükségük.
Vágólapra másolva!

Rég nem volt annyira kiélezett a verseny Európa-bajnokságon a gólkirályi címért, mint a mostani tornán. Jelenleg öt játékos is három góllal vezeti a góllövőlistát, de közülük már csak két játékosnak van esélye a gólkirályi cím megszerzésére.

Hiába rúgott három gólt Cristiano Ronaldo, Mario Mandzukic és Alen Dzagojev, már nem végezhetnek az élen, mert egy gólpasszt sem adtak. A góllövőlista élén ugyanis holtverseny esetén a több gólpassz számít, így biztosan megelőzi őket Mario Gomez a dánok ellen adott gólpassza miatt.

A háromgólosok közül egyedül Mario Balotellinek van esélye Gomez elé vágni. Balotelli már egy gólpasszal is utolérné a németet, viszont ez sem lenne neki elég, ugyanis azonos gól-gólpassz mutató esetén az számít, hogy melyikük játszott kevesebb időt: Gomez 282 perccel fejezte be a tornát, Balotelli már 331 percnél tart.

A kétgólosok közül Fernando Torres, Cesc Fábregas és Xabi Alonso előzheti meg őket. Mivel egyikük sem adott gólpasszt, ezért Gomezt csak akkor tudnánk megelőzni, ha két gólt rúgnának, vagy ha egy gól mellé gólpasszokat adnának (mivel eddig csak 174 percet játszott, Fernando Torresnek vélhetően egy gól és egy gólpassz is elég lenne).

Forrás: AFP/Francisco Leong
Balotellinek egy gól kéne a gólkirályi címhez

Az elődöntőn mutatott formája alapján azonban Mario Balotellinek lenne a legnagyobb esélye arra, hogy lehagyja Gomezt, bár az elmúlt szezonjából kiundulva nem sok esélye van Balotellinek, hogy gólpasszokkal előzze meg a német csatárt. Ehhez ugyanis kettő gólpasszt kellene adnia, de a szezonban eddig összesen volt ennyi gólpassza (egy a BL-ben, egy a Premier League-ben), holott már 21 gólnál jár, vagyis jobb szereti ő maga befejezni az akciókat.

Legutóbb 1992-ben lehetett gólkirályi címet szerezni három rúgott góllal, bár akkor még csak nyolc csapattal rendezték az Ebt-, így eggyel kevesebb meccset játszottak a döntőbe kerülő csapatok. Akkor Dennis Bergamp, Tomas Brolin, Henrik Larsen és Karl-Heinz Riedle osztozott a gólkirályi címen. Az azóta eltelt húsz évben öt gólnál senki nem lőtt többet egy Eb-n, ez 1996-ben Alan Shearernek, 2000-ben Savo Milosevicnek és Patrick Kluivertnek, 2004-nem pedig Milan Barosnak volt elég a gólkirályi címhez. David Villa négy góllal nyert a legutóbbi Eb-n.