Vajda szerezte az első magyar aranyérmet

Vágólapra másolva!
Vajda Attila erős második ötszázzal nyert kenu ezren a pekingi olimpián, mögötte a spanyol Cal és a kanadai Hall végzett. 
Vágólapra másolva!

Vajda Attila esélyesként, az ötös pályáról indult. Start után együtt haladt a mezőny, a spanyol David Cal nem tudott előnyre szert tenni. Nem úgy az üzbég Vadim Menkov, aki őrült tempót diktált, s a táv negyedénél több mint egy hajó előnye volt.

Féltáv felé Vajda rákapcsolt, spanyol kollégájával együtt felzárkózott, s 750-nél már ő vezetett, s növelni is tudta előnyét, megnyerte Magyarország első aranyérmét! Második helyen David Cal, a harmadikon a kanadai Thomas Hall végzett.

"Bajnok vagyok!" - kiáltott fel Vajda Attila, miután a kenuegyes megnyerése után kiszállt a hajóból. "Úgy jöttem ki, hogy nyerni akarok, s köszönöm egy embernek, aki nem lehetett itt, de fentről figyelt engem, s az egész csapatot. Köszönöm Koló!" - nyilatkozott Vajda. "Nagyon sok erőt adott a küzdeni akaráshoz, nagyon nehéz volt az egész verseny, ő végig velem volt, s az utolsó ötvenen már nem kellett, hogy velem legyen."

Vajda hozzátette, nem gondolta volna, hogy ő szerzi a magyar küldöttség első aranyát: "Arra gondoltam, hogy a kajakosok, kenusok között én leszek az első. Az volt a lényeg, hogy a táv elején az elsőkkel menjek, s végét meg tudjam nyomni. Ehhez nincs mit hozzátenni, fantasztikus érzés, csak így tovább!"

Férfi C-1, 1000 m:
1. Vajda Attila, 3:50.467 perc
2. David Cal (Spanyolország), 3:52.751
3. Thomas Hall (Kanada), 3:53.653