"Kiprics legenda, Zuzák fantasztikus, Koeman nem jó edző" - hollandok a magyar fociról Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A hollandok jöttek, láttak és győztek, még ha ehhez elég komoly dán segítség is kellett, ami persze semmit nem számít, kevesebb pont legalábbis nem jár érte. A mindig mindenhová nagy tömegben utazó hollandok félig-meddig hazai pályán vannak Dél-Afrikában, és közülük páran még Dzsudzsák Balázst is ismerik, van, aki egyenesen fantasztikus játékosnak tartja, igaz, olyan is akad, aki szerint magasabb szinten már nem biztos, hogy megállná a helyét. A vb-n szakkommentátorként dolgozó Erwin Koemant nem tartják olyan kapitánynak, aki naggyá tehetne egy csapatot.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

A hollandokban megint nem csalódtam, két éve, az Európa-bajnokságon már volt alkalmam megcsodálni, milyen az, amikor a fapapucsos brigád elárasztja a meccs helyszínét - a berni lakosok alighanem még évek múlva is emlegetni fogják a hollandok tivornyáit -, és most Johannesburgban is kitettek magukért. Igaz, a történelmi előzmények miatt félig-meddig hazai pályán vannak, de szerintem ők akkor is tízezrével utaznának egy nagy tornára, ha Grönlandon rendeznék. A hollandoknál elmaradhatatlan jelmezversenyen most is elképesztő volt a felhozatal, a fapapucs és a kukásmellény az alap, de láttunk angyalnak vagy éppen oroszlánnak öltözött drukkert is, és voltak páran, akik férfi létükre női ruhában érezték igazán jól magukat.

A holland válogatottat mindenhova elkísérő szurkolói klub egy standot is felállított a stadion környékén, ahová egyszercsak tizenöt-húsz, feltűnően csinos fiatal lány érkezett, az addig kihalt környék egyből felpezsdült, és éhes férfiszemek sokasága figyelte a művésznők táncos-zenés produkcióját.

"Dzsudzsáknak váltania kellene"

A vb eddigi legfurább gólját hozó mérkőzése után arra voltam kíváncsi, mennyire ismerik a holland szurkolók a náluk játszó magyarokat, elsősorban Dzsudzsák Balázs kinti megítélése érdekelt, hiszen állandóan azt olvasni, hogy sorban állnak érte a csapatok. Az első delikvens, annak ellenére, hogy állítása szerint a Fehér Csabát foglalkoztató NAC Bredának szurkol, nem igazán volt képben, sem Fehért, sem Babost nem ismerte, de Dzsudzsákról már hallott. Aztán egymás után háromszor sikerült Ajax-fanatikust leszólítani, egyikük a PSV hallatán csak annyit mondott, "az nem csapat". Amikor megjegyeztem, hogy az általuk konzekvensen Zuzákként emlegetett játékos mindig gólt lő az Ajaxnak, akkor azért már bőbeszédűbbek voltak. Elmondták, hogy jó játékosnak tartják, aki a PSV egyik sztárja, de nem biztos, hogy magasabb szinten is ilyen teljesítményre lenne képes.

Forrás: [origo]

A 60 év körüli Henk a Feyenoordnak szorít, de bőszen dicséri Dzsudzsákot, külön megemlítve az Ajaxnak lőtt szabadrúgásgólját, és azt, hogy tetszik neki a magyar szélső kreativitása. A narancsszínű öltönyben menetelő Jacobs személyében hosszú idő után egy valódi PSV-drukker akad horogra, aki fantasztikus játékosnak tartja Dzsudzsákot. "Jó iskola volt neki a holland bajnokság, de szerintem már kinőtte, ideje lenne továbblépnie, és kipróbálnia magát egy erősebb bajnokságban. Nagyon szeretem a játékát, és örülnék neki, ha maradna, de megérteném, ha váltana egy új, nagyobb kihívás miatt".

"Koeman nem képes naggyá tenni egy csapatot"

Egy pár méterrel arrébb posztoló duó kaján vigyorral reagál arra, mikor elmondom nekik, hogy magyar vagyok, és gyorsan emlékeztetnek rá, mennyire élvezték az amszterdami meccset, ahol 6-1-re verték Erwin Koeman csapatát. A magyar kapitány egyébként itt van Dél-Afrikában az egyik holland csatorna szakkommentátoraként, róla érdeklődve az Ajax-érzelmű páros azt mondja, remek személyiséggel rendelkező edző, de nem képes igazán naggyá tenni egy csapatot, és nem értik, mi alapján választották anno a magyar szövetségnél.

A röpke faggatózás utolsó állomása hozza meg a találkozást a legjobban informált hollanddal, Edwin Vermeulen Feyenoord-drukker, így Kiprichről kérdezem elsőként. "Ó, Jozef Kiprics ma is legenda, ha megjelenik a De Kuip-stadionban, még mindig megőrülnek érte az emberek. Nem az a csatár volt, aki mindenkit kicselez, de nagyon szerettük a játékát. De emlékszem Détarira is, és arra, hogy 1986-ban milyen jó volt a magyar válogatott, megelőztek minket a selejtezőkben, aztán összeomlottak a vébén. Most megint egy selejtezőcsoportban vagyunk, de szerintem az a 6-1-es meccs csalóka, valami akkor nagyon nem stimmelt nálatok, nekünk meg minden bejött."

Forrás: [origo]

Ezután a holland-dán meccset értékelte: "Tudunk ennél sokkal jobban játszani, hiányzott a lendület a csapatból, szerencsére a dánok besegítettek. Annak örülök, hogy a csapat már nem akar állandóan csak a támadással törődni, 1-0 után okosan játszottunk, ami biztató a jövőre nézve. Általában minden tornán jól megy nekünk a csoportkörben, aztán valamiért mindig hamar elbukunk az egyenes kiesés szakaszban. Mindannyian abban bízunk, ezúttal máshogy lesz."