Vágólapra másolva!
Az expedíció hivatalos honlapja szerint a Dél-egyenlítői áramlás és a hajó élelmiszerkészletének csökkenése is megkönnyítheti az Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gábor dolgát. A hajós egyedül indult útnak tavaly decemberben a portugáliai Lagosból, de február hatodika óta nincs hír róla.

"Gábor 11-15 csomós északkeleti szélben halad, ami számára a legkedvezőbb. Feltehetően 80 km körüli teljesítményt fog tudni elérni az előtte álló napon. Az út hátralevő része már gyorsabban eltelik majd számára, hiszen egyrészről mentálisan könnyebb a part felé haladni, mint attól távolodni, ezért rövidebbnek is tűnik az út, másrészről a Brazília felől érkező Dél-egyenlítői-áramlást hamarosan elérheti, ami fizikailag is segíti Gábort, mert hozzáadódik a jelenleg kihasznált Észak-egyenlítői-áramláshoz, így kicsivel gyorsabbá válik a hajó" - írta Rakonczay Viktória, a kenus felesége az Atlantix.eu oldalon.

A bejegyzés szerint az is könnyebbséget jelent Rakonczay számára, hogy folyamatosan fogy az élelmiszerkészlet, amivel több tíz kilogramm súlycsökkenés jelentkezik a hajóban.

A kenus, akinek célja, hogy a világon elsőként egyedül keljen át az Atlanti-óceánon, a tervek szerint április 10-e körül köt ki Antigua szigetén. Rakonczay Gábor utoljára február 6-án kapcsolta be a műholdas telefonját, ám utána vélhetően a viharos időjárás és a magas páratartalom miatt a készülék elázott, így már nem lehetett kommunikálni vele.