Vágólapra másolva!
Ha Rátgéber Lászlónak a nyüzsgés, a folyamatos feszültség az életeleme - márpedig nagyon úgy tűnik, hogy az -, akkor a MiZo-Pécsi VSK és a magyar női kosárlabda-válogatott szakvezetője ezekben a napokban szinte tobzódik a gyönyörben. Győzelmesen megvívott Magyar Kupa-döntő Miskolcon, majd keddtől a legalább két-, legfeljebb háromfelvonásos párharc a Bourges-zsal a négy közé jutásért az Euroligában. Aztán jön a magyar bajnoki hajrá, a playoff, majd augusztusban a felkészülés a sportág hazai helyzetét meghatározó szeptemberi, görögországi Európa-bajnokságra.

- Mit szól ahhoz a megállapításhoz, hogy az utóbbi öt évben megszokott Pécs-GYSEV párharc a bajnoki aranyéremért hármas versenyfutássá bővült. A Soproni Postás felzárkózott a két nagy mellé?
- Azt, hogy gratulálok Meszlényi Robi barátomnak, a Posta edzőjének a színvonalas szakmai munkához. Persze ne feledjük, hogy a 62-61-re megnyert MK-döntő utolsó negyedében kilenc büntetőt hagytunk ki, ha egy részük bemegy, simább a végeredmény.

-Egyetért azzal, hogy a GYSEV, a PÉCS és a Posta közül bármelyik csapat bajnok lehet?
- Feltéve, ha a postások nem vesztegetik el jelenlegi, kétpontos előnyüket. Mennek még Szolnokra, találkoznak a GYSEV-vel, s jönnek hozzánk is. Ha kétszer kikapnak, elúszhat az alapszakasz első helye, s ezzel a pályaelőny is. Persze mi is utazunk a GYSEV-hez vendégségbe. A mostani hétvége gyilkos lesz, a két Bourges-meccs után a BSE-hez megyünk a Városmajorba, majd Sopronba, a GYSEV-hez. Egyébként én már a bajnokság kezdete előtt azt mondtam, Meszlényi csapata bele fog szólni az aranyérem kérdésébe. A négy magyar válogatottal, plusz a remek Ambrussal felálló gárda bárkinek félelmetes ellenfél. Ezért tartom óriási fegyverténynek, hogy le tudtuk győzni őket. Páratlan ez a siker, szó szerint is: hetedszer nyertük el a magyar kupát megszakítás nélkül, s a hét, ugye, páratlan szám.

Kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

- Jól látjuk, hogy az őszi Pécshez képest a mostani klasszisokkal erősebb?
- Ha nem is klasszisokkal, de tényleg erősebb. Sikerült Érika személyében egy roppant tehetséges, erős felépítésű pozíciócentert igazolni, aki - ha nem is feledteti Tuvicot, de - megállja a helyét az Euroliga-ellenfelek toronydaruival szemben. Nem véletlenül használom ezt a metaforát. Ahogy a világvárosok gazdagságát a toronydaruk mutatják meg - mert a nagyszabású építkezések szinonimái -, úgy a kosárlabdában is a méregdrága centerek, a sportág "toronydarui" jelentik egy adott klub védjegyét. Nos, nekünk Tuvic távozása óta nincs pénzünk "toronydarukra", de bebizonyítottuk, hogy nélkülük is tudunk építkezni. Egyébként a csapat megerősödéséhez nem csak Érika érkezése járult hozzá. Béres Tímea és Ujvári Eszter élete legjobb formájában kosarazik, zseniális irányítónk, Iványi Dalma támadójátéka sokszínűbb lett, külföldi szerepjátékosaink, Tranquilli, Branzova és Vilutyte pedig hozzák a tőlük elvárhatót. A Pécsre tényleg igaz, hogy minőségileg erősebb csapat, mint a játékosok tudásának matematikai összege.

- A szövetségi kapitánynak legalább akkora feladat a görögországi Eb, mint a klubedzőnek az Euroliga és a magyar bajnokság.
- Sőt, még nagyobb. Ha Athénban sikerülne dobogóra kerülnünk, és ezzel kivívni az olimpiai szereplés jogát, azt komolyabb bravúrnak tartanám, mint az Euroliga megnyerését.

- És? Van rá esély?
- Van, de ne ragadtassuk el magunkat. Ha az Iványi, Ujvári, Károlyi, Béres, Englert, Eördögh, Papp, Csákány, Cserny, Seres törzsgárda egészséges lesz, akkor van esélyünk. A hatos csoportban Ukrajna, Belgium, Szlovákia, Oroszország és Spanyolország az ellenfelünk, két országot meg kell előznünk, s akkor bent vagyunk a legjobb nyolcban. Ott még legalább egy meccset kell nyernünk, és teljesül az álom. 24 év után először, bár ne feledjük, hogy 1984-ben Boksayék - Zsuzsa a mostani válogatott másodedzője - is kiharcolták az olimpiai részvételt, csak közbejött a bojkott.

- A Harvard Egyetem hallgatója, Cserny Réka - a statisztikák tanúsága szerint - remekel a nagynevű iskola csapatában.
- Én is böngészem az internetet, látom, hogy másodéves reménységünk szépen teljesít. Én különben nem ájulok el az amerikai kosárlabdától, úgy fogalmazok, hogy Réka ugyanakkora tehetség, mint Iványi Dalma volt: egyiküket sem tudják tönkretenni az Egyesült Államokban.

Ch. Gáll András