Vágólapra másolva!
Finnország rendezheti a 2012-es jégkorong-világbajnokságot - döntött a nemzetközi szövetség (IIHF) Moszkvában tartott kongresszusa. A szintén kandidáló magyarok a szavazás előtt visszaléptek.

Eldőlt, hogy a jövő évi, magyar érdekeltségű divízió I-es vb-t Japánban, Szapporóban bonyolítják le április 13. és 19. között. Itt a magyar és a házigazda japán mellett az ukrán, az észt, a litván és a horvát válogatott szerepel. A hatos tornára a magyarok és a litvánok is pályáztak, sikertelenül.

A 2012-es vb-re a magyarok mellett a csehek, a finnek és a svédek jelentkeztek, előbbi kettő azonban visszalépett a szavazás előtt. A finnek végül 64, a svédek 35 voksot kaptak. Kovács Zoltán, a magyar szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára tömören annyit közölt, azért léptek vissza, mert a finnek és a svédek "taroltak az utolsó prezentációjukkal és egyéb akcióikkal, például ajándékok és mezek osztásával, illetve a megvendégeléseikkel".

Forrás: MTI

Egy álommal szegényebbek lettünk: 2012-ben nem láthatjuk hazánkban se a svédeket, se a többi hokinagyhatalmat

Studniczky Ferenc, az MJSZ elnöke elmondta: nincs feldobott állapotban, mert egyik vb-t sem tudta Magyarország megszerezni. "Taktikai okokból léptünk vissza a 2012-es vb rendezésére beadott pályázattal. Egyrészt látható volt, hogy a finnek hihetetlenül erősek, és ezt bizonyította győzelmük aránya is. Másrészt azt hittük, ha visszalépünk, nagyobb eséllyel indulhatunk és nyerhetjük el a jövő évi divízió I-es torna rendezési jogát. Ez a számításunk sajnos nem jött be. De nem veszítjük el a kedvünket, lendületünket, a nagy vb-t 2013-ra és 2014-re is megpályázzuk. Akár csak tavaly, most is sok-sok tapasztalatot szereztünk" - összegzett Studniczky Ferenc.

A 2008-as vb-nek Kanada (Québec City és Halifax), a 2009-esnek Svájc (Zürich/Bern), a 2010-esnek Németország (Köln/Mannheim), a 2011-esnek pedig Szlovákia (Pozsony/Kassa) ad otthont. Utóbbira a magyarok ugyancsak pályáztak, de akkor sem nyerték el a rendezés jogát.

Az IIHF pénteken döntött a korosztályos vb-k helyszíneiről is. Ami a magyarokat illeti: az U20-as divízió I-es tornának Riga ad otthont 2007. december 12. és 18., az U18-as divízió II-es vb-nek pedig Tallinn március 22. és 29. között.