Vágólapra másolva!
Rendkívül változatos mérkőzésen 31-31-es döntetlent játszott a magyar férfikézilabda-válogatott Oroszország ellen a szerbiai Európa-bajnokság nyitányán, így mindképpen pontot kell még szereznie a C csoport másik két együttesétől, Franciaországtól és Spanyolországtól a biztos továbbjutásért.

Megbotlott a címvédő a férfikézi-Eb nyitányán

Eredmény, férfikézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló:
Magyarország - Oroszország 31-31 (19-19)
Újvidék, 8000 néző
v.: Nikolic, Sztojkovic (szerb)
gól: Császár 8/2, Iváncsik G. 6, Mocsai T. 5/1, Ilyés 4, Zubai 3, Krivokapics 2, Schuch 1, Putics 1, Harsányi 1, illetve Csipurin 5, Rasztvorcev 4, Dibirov 4, Kovaljov 4, Selmenko 4, Ivanov 3, Igropulo 2/1, Atman 2, Koksarov 1, Csernoivanov 1, Sztarih 1
hetes: 4/3, illetve 1/1
kiállítás: 12, illetve 14 perc

Az élő közvetítés

Ugyanazzal a tudattal lépett pályára mind a magyar, mind az orosz válogatott a szerbiai Eb C csoportjának nyitányán, mindkét fél úgy vélte, a franciák és a spanyolok kiemelkednek az újvidéki négyesből, azaz az egymás elleni csatában dőlhet el a harmadik továbbjutó kérdése.

"Tizenöt játékost neveztünk be, szem előtt tartva, hogy az oroszok nagy tömegű, magas beállókkal és átlövőkkel rendelkeznek. Nagy küzdelem várható ezeken a posztokon, így a belső védelem megerősítése rendkívül fontos. Laluska Balázs, Schuch Timuzsin és Ilyés Ferenc a belső posztokon védekezésben kulcsszerepet kap, a világversenyen újonc Ancsin Gábor léphet itt még be, Császár Gábor és Nagy Kornél pedig irányítóként szerepel. A legnagyobb repertoárral a jobbátlövő poszton rendelkezünk, de ez szükséges is az oroszok nagyon nyitott, valamint zártabb, zavaró 3-2-1-es, illetve rendkívül masszív hatos falas védekezése ellen, hiszen a balkezeseinkkel erre fel tudunk készülni" - elemezte a lehetőségeket a mérkőzés előtt Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Forrás: AFP/Franck Fife

A két együttes legutóbb egy felejthetetlen mérkőzésen, a 2007-es németországi világbajnok középdöntőjében találkozott egymással, akkor egy pont kellett volna a magyaroknak a továbbjutáshoz, ám az utolsó másodpercekben Eduard Koksarov góljával Oroszország 26-25-re nyert.

A mérkőzés álomszerűen indult, Fazekasnak gyakorlatilag védenie sem kellett, a technikai hibákból adódó labdaszerzésekkel Iváncsik Gergőék kiválóan éltek, 3-0-ra, 5-1-re, 9-5-re is megléptek.

Belegondolni is szörnyű, mekkora lehetett volna az előny, ha Fazekas is elkapja a fonalat, de nélküle se gondolta senki 14-9-es magyar előnynél, hogy komoly baj történhet. pedig így alakult, Dibiriv, Atman, de elsősorban Csipurin tarthatatlan volt, az utolsó két percben Rasztvorcev is betalált kétszer, így a félidőre 19-19-es döntetlennel mehettek a csapatok.

Az első játékrész végén bekapott kettő gól után a második játékrész elején érkező három újabb orosz találat azt eredményezte, hogy az 5-0-s rohammal három góllal a Makszimov-csapat lépett meg.

Forrás: AFP/Franck Fife

Fáradni látszott a magyar válogatott, ráadásul a Grams helyére érkező Bogdanov is remekül védett. 25-22-es orosz előny után Császár három, és Krivokapics két gójával sikerült fordítani, de az 52. percre kicsikart 30-27-es előny pillanatok alatt hátránnyá változott.

Az utolsó másfél perc 31-30-as orosz vezetésről indult, de a kettős emberelőnyben játszó magyarok erejéből már csak az egyenlítésre futotta. Hiába támadhattunk az utolsó másodpercekben, nem sikerült kicsikarni a győzelmet.

A döntetlen azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak a biztos továbbjutás érdekében mindenképpen pontot, pontokat kell szereznie a címvédő francia, vagy az ellenük három góllal diadalmaskodó spanyolok ellen.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Igazságos eredmény született. Persze sajnálom, hogy az utolsó támadásunkat nem tudtuk góllal befejezni. Bízom abban, hogy ez a döntetlen erőt ad a folytatásra. Rossz hír, hogy két játékosunk is komoly sérülést szenvedett. A meccset jól kezdtük, még akkor is, ha az oroszok olyan stílust képviselnek, hogy nagyon nehéz ellenük játszani. Nekünk később három holtpontunk is volt, de mindig sikerült ezen túltennünk magunkat."

Vlagyimir Makszimov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: "A mérkőzés elején nehezen találtuk a magyarok beállós játékának ellenszerét. Amikor felálltunk, gyorsabbak lettünk, ám akkor is sokat hibáztunk. Megpróbálunk a folytatásban lényegesen kevesebbet rontani."

Ilyés Ferenc csapatkapitány: "Fantasztikus mérkőzés volt. Egy pontot veszítettünk, de egyet nyertünk is. Az én kezemben volt a győzelem, sajnálom, hogy nem lőttem be. Szomorkodásra nincs ok, csak a sérültek miatt. A továbbjutás még él."

A csoport állása:
1. Spanyolország 2 pont
2. Magyarország és Oroszország 1-1 (31-31)
4. Franciaország 0

Mocsai Lajos együttese szerdán az olimpiai és világbajnok, címvédő franciákat legyőző spanyolokkal találkozik.

További eredmények, 1. forduló, D csoport (Versec):
Horvátország - Izland 31-29 (14-15)
Norvégia - Szlovénia 28-27 (14-14)