Vágólapra másolva!
Elhallgatott belső feszültségek és az edzőt is felülbírálni képes vezéregyéniség távozása vezetett odáig, hogy a Veszprém egykor félelmetes kézilabdacsapata szurkolói szerint ma már nem több egy európai középcsapatnál. A közönség által is kikezdett, a válogatottal viszont az olimpiára pályázó Mocsai Lajos jó eséllyel elhagyja az együttest, amelyben már nem minden játékos hallgatott az utasításaira.

Nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét vasárnap, és hiába vezetett már hat góllal is, végül drámai végjátékban elbukta a továbbjutást az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata az Ademar León elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben. A csapatnak most már csak a bajnoki hajrára és a Magyar Kupa négyes döntőjére kell koncentrálnia, de a klubvezetés új edző után is nézhet, mert minden jel arra utal, hogy Mocsai Lajos nem marad a posztján.

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója a közelmúltban úgy nyilatkozott: a magyar kézilabdázás és a kapitány megítélése megérdemli, hogy főállású szakember irányítson. Amennyiben a férfiválogatott sikerrel vívja meg az áprilisi, svédországi selejtezőt, ott lehet az olimpián, így alighanem meglesz a forrás a főállású kapitány fizetésére, ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök Mocsait kérte fel, hogy dolgozza ki a magyar kézilabdázás átfogó modelljét, sőt várhatóan a mesteredző lesz a balatonboglári országos kézilabda-akadémia vezetője is. Azaz nagy a valószínűsége, hogy a nyáron új edző után néz a Veszprém.

Mocsai 2007-ben vette át az irányítást, vezetésével a klub négy bajnoki aranyat és három Magyar Kupa-elsőséget szerzett, a 2007-2008-as idényben pedig megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, a döntőben legyőzve a német Rhein-Neckar Löwent. A BL-ben nem sikerült a nagy bravúr, a négyes döntőbe kerülés: 2009-ben és 2010-ben a Ciudad Real , illetve a Barcelona a legjobb nyolc között, tavaly és idén pedig a Barca, illetve a León a nyolcaddöntőben állította meg a csapatot.

Anyagi és belső feszültség

A csapaton belüli problémát jelezte a tavaly őszi, szegedi bajnoki is, amelyet a csapat 24-23-ra elveszített, és ezzel megszakadt három és fél éves magyarországi veretlensége. A Népszabadság február közepén arról írt, a játékosok egy része hónapok óta nem jut hozzá bére nagyobbik hányadához, illetve a csapat és a szakvezetés viszonya megromlott. Mocsait a szurkolók is megtalálták két váratlan, BL-vereség miatt. Az edzőt érzékenyen érintette a közönség reakciója, azt mondta, a pályafutása során még nem találkozott ilyennel.

Azt is sejteni engedte, hogy valóban csúszik a játékosok fizetése, de szerinte ez nem lehet magyarázat a gyengébb teljesítményre. "Akkor kell tudni nyerni, amikor lehet. Nem akkor, amikor az ember maradéktalanul elégedett a sorsával. Azt hiszem, ebben a klubban sokat dolgoznak azon, hogy a vállalt hátteret teljesíteni tudják. Lehet, hogy vannak problémák, a recesszióban nincs olyan terület, ami problémamentes. Az élsport is hasonló közeg. De azt tudni kell, a sportembernek az ad tartást, ha ilyenkor is eredményes tud maradni" - fogalmazott egy Telesport-interjúban.

Forrás: Foto24.hu
Forrás: Foto24.hu

Bukás egy legyőzhető riválissal szemben

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjében a spanyol Ademar León nem tűnt legyőzhetetlennek, egy koncentráltabb, szervezettebb Veszprémnek kettős győzelemmel kellett volna továbbjutnia. Idegenben is megvolt a négygólos előny - csak tartani nem sikerült -, a visszavágón is vezetett hattal a csapat, ám az ellenfél taktikai váltásaira nehezebben reagált, a kulcsemberei képtelenek voltak kimagasló teljesítményre.

A végjáték pedig minden képzeletet alulmúlt: 27-24-nél emberelőnyben támadhatott a magyar bajnok, negyven másodpercet kellett volna kihúznia úgy, hogy akár kapura se lő, csak faultokkal széttördeli a mérkőzést.


A León csapdája azonban remekül működött, a védelem megnyitotta az utat Pérez előtt, belehajszolva a lövésbe az egyes és kettes védő között, ahonnan a kapusnak könnyebb dolga volt védeni. A hibasorozat az ellentámadásban csúcsosodott ki, Gulyás nem ment a beállóssal, Baena így ziccerben kaphatta a labdát, a góllal a spanyolok jutottak tovább.

Megszűnt az egység

Az idei szezon gyengélkedését sokan annak tudják be, hogy a csapat egysége megbomlott, mert távozott egy szuggesztív egyéniség, Dejan Peric. A kiváló szerb kapus évekig az egyik legjobb volt, tudta fanatizálni a társakat, sőt felülbírálni az edzőt is - ami persze a hierarchia szempontjából nem biztos, hogy előremutató volt. Az [origo]-nak egy jelenlegi és egy volt magyar élvonalbeli edző is azt mondta, hallott olyat a veszprémi játékosoktól, hogy Peric Mocsai Lajos vezetőedzővel is szembeszállt, ha lecserélte, nem véletlen, hogy távozásával megbolydult az élet.

Felmerült olyan pletkya is, hogy Iváncsik Gergő azért mondott-e le csapatkapitányi posztjáról, mert az egyik délszláv játékos verekedett edzésen, de a klub nem torolta meg az esetet. De az sem világos, hogy a világ egyik legjobb jobbátlövőjének tartott Marko Vujin miért játszott a szezon nagy részében mélyen tudása alatt, és miért merült fel, hogy a Kiel az előszerződés ellenére sem biztosan tart igényt a játékára nyártól.

Forrásaink szerint már Zdravko Zovko idején is klikkek alakultak ki légiósok és a magyar játékosok között, de a horvát edző jól kezelte a helyzetet. Nem fordulhatott volna elő az, ami az idei szezon egyik edzésén, hogy Mocsai hívó szavára minden játékos köré gyűlik, csak Vujin nem, inkább a másik kapunál dobálgat egyedül.

Még tisztábbá vált a kép

A Veszprém hivatalos fórumán több szurkoló is megjegyezte, a Veszprém az utóbbi évek leggyengébb kerete miatt nem több egy európai középcsapatnál. Amivel a legtöbben egyetértettek: "A legjobb nyolc között lenne a helyünk, de a legjobb négy között keresnivalónk sincs."

Magyarády Péter, a klub gazdasági és operatív elnöke szerint sok mindenben lépni kell. "Itt csak Veszprém-szintű játékosnak szabad játszani, annak, aki ilyen, és nálunk van, viszont kell is. A játékosállományunk ezzel együtt jóval erősebb, mint az idén eddig nyújtott teljesítményünk, aminek viszont az okait már pontosan tudjuk. A következő lépések megtételében még segített is a mai (vasárnapi) nap, még tisztábbá vált a kép" - írta fórumhozzászólásában.

Forrás: Foto24.hu
Forrás: Foto24.hu

Sokat mondó lehet a Suliccsal kapcsolatos megjegyzése is, miután a horvát kézilabdázó utóbbi időben nemcsak gyengébb játékkal, de olykor minősíthetetlen viselkedésével is kitűnt a mezőnyből, a vasárnapi meccsen például szándékosan rúgta meg földön fekvő ellenfelét. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a sportszerűtlen viselkedésről, Magyarády annyit mondott: azért skizofrén a helyzet, mert a beállós nemcsak klasszis, de az egyik legjobban akaró és küzdő játékos is. "A válasz az, hogy meg kellene fogni. Annak, akinek ez a feladata."