Vágólapra másolva!
Bár a Ferencváros nőikézilabda-csapata eddig mindkét meccsét megnyerte a BL-középdöntőben, Tomori Zsuzsanna szerint a sérülések miatt csoda kellene a négy közé jutáshoz. Az év játékosának választott átlövő nem tartja magát nehéz esetnek, csak nem viseli el az igazságtalanságot, és kimondja, amit gondol. Szerinte a Győrt szezononként egyszer lehet elkapni, ha éppen gyengébben játszik.

A Valcea idegenbeli és a Zvezda Zvenyigorod hazai legyőzése után hurráhangulatnak kellene uralkodni a Fradinál. Mennyire viseli meg a csapatot, hogy Zácsik Szandra után súlyos sérüléssel egy újabb átlövő, Nerea Pena is kidőlt?

Sajnos ez a sérülés már a Zvezda elleni meccsen is érződött múlt vasárnap, Pena kiesése a Bajnokok Ligája-terveinket is teljesen keresztülhúzta. Most már csoda kellene a négy közé jutáshoz. Persze van még négy mérkőzés, és ha vasárnap legyőznénk Dabason a Krim Ljubljanát, akkor három győzelemmel az idő már nekünk dolgozna. Ha nem nyerünk, akkor az oroszországi meccsen kell mindent egy lapra feltennünk a Zvezda ellen. Viszont ha eljutunk arra a pontra, hogy a hazai, Valcea elleni találkozó dönt az elődöntőről, akkor nem kérdés, hogy a románok az esélyesebbek.

Ez pesszimizmus vagy realizmus?

Dehogy vagyok pesszimista, pont ez az a szituáció, amikor nem szabad feladni egy pillanatra sem. A mi csapatunknak az egység az erőssége, a szurkolóinkkal nem tehetjük meg, hogy feladjuk a harcot. Sokan leírták már a Fradit, azt hitték, nem tudunk nyerni Valceában sem. Más kérdés, hogy a sok-sok sérülés lelkileg mély nyomokat hagy bennünk.

Forrás: MTI/Mediafax/Remus Badea

Vasárnap Zácsik és Pena mellett valószínűleg a fiatal átlövő, Szekerczés Luca sem játszhat a szintén hibátlan Krim Ljubljana ellen. A három belső ember hiányát hogyan lehet kompenzálni?

A beállósainkra több feladat hárul, így erőltetnünk kell a két beállósra való átállást felállt fal ellen és a lerohanásoknál is. De a Krim elleni sikerhez kell az ellenfél is. Meg az, hogy a Fradi-közönség által teremtett katlanban bírjuk erővel hatvan percen át, jól védekezzünk, és ha lehetőség adódik, átfussunk az ellenfélen.

Tone Tiselj, a Krim edzője nagyon jól értesült, külön kiemelte, hogy a sérülések ellenére veszélyes a Fradi, és Tomori Zsuzsanna a világ egyik legjobb átlövője.

Üzenem neki, hogy köszönöm. Most jól megy a játék, de azért nem fogok minden meccsen 14 gólt dobni, mint az oroszok ellen. Most a bal oldalunkra, Vértenre, Szucsánszkira és rám több felelősség hárul, el kell osztanunk a felelősséget. Sokat videóztunk, de azt látjuk, hogy az ellenfélnél világklasszisok vannak. Penezic játékát nagyon szeretem, a svédek Eb-ezüstérmes lövőjét Thorstenssont sem kell bemutatni, a spanyol Carmen Martín kiváló szélső, a német Müllert és Wörzöt pedig jól ismerjük. Öt-hat olyan lövővel rendelkeznek a szlovénok, akire ki kell lépni.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Kökény Beatrix, a Fradi ügyvezető igazgatója egy hete azt mondta, a ferencvárosi játékosok nem nagyon hiszik el, hogy meg tudják verni a Győrt.

Sohasem léptünk úgy pályára az ETO ellen, hogy feladtuk volna, de a különbség mindig kijött. Győrben tizennégy egyforma játékos van, és ha az ember átverekszi magát a falon, akkor a kapuban egy világklasszis Lunde várja. Szerintem a Győrt egy szezonban egyszer lehet elkapni, ha éppen kicsit gyengébben játszik. Mi már arra is büszkék lehetünk, ha 40-45 percig pariban vagyunk vele.

A válogatottnak és a Fradinak is kulcsembere, sok pihenésre nincs ideje. Mennyire fáradt?

Most már egészen jól vagyok, az Európa-bajnokság után januárban kellett a pihenés. Úgy érzem, azóta fizikailag és szellemileg is összekaptam magam.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A hírek szerint a Győr szerette volna a nyáron visszacsábítani.

Igen, tárgyaltam a vezetőkkel, de úgy éreztem, jobb, ha itt maradok. Jól érzem magam, Elek Gábor személyében megvan az a szakmai háttér, ami garancia arra, hogy kihozzam magamból a legtöbbet.

Korábban azt nyilatkozta, a francia Metz és a német Thüringen is hívta. Volt komolyabb ajánlat is?

Erről a menedzseremet kellene megkérdezni. Én azt mondtam, amíg jó Magyarországon játszani, addig maradok. Márpedig most maradni akartam. Majd ha kialakul bennem a légióskodás vágya, akkor keresünk külföldi csapatot.

Tavaly az év játékosának választották. Kész játékosnak tartja magát, vagy van még fejlődési lehetőség?

Fejlődni mindig lehet. Ezt a címet visszaigazolásként fogtam fel arra, hogy jó úton haladok. Büszke vagyok a címre, ez visz előre.

Gyakran mondják önről, hogy nehéz eset. Tényleg az?

Inkább hirtelen embernek mondanám magam. Amint igazságtalanság ér, azonnal kinyilvánítom, és azt mondom, illetve teszem, amit gondolok. Lehet, megköveznek érte, de én sohasem fogom megígérni, hogy megjavulok. De azért nagyon figyelek.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

És Elek Gábor mennyire figyel önre külön mérkőzés közben?

Egyszer-kétszer volt olyan, hogy látta, elborult az agyam, amikor egy támadás során kaptam egy pofont. És tudta, hogy az ellenakciónál lecsavarok egyet az ellenfélnek, ezért inkább lecserélt. Ő mindig látja rajtam az intő jeleket. Vele nagyon jó a munkakapcsolatom, miután játékosból lett edző, abszolút látja a másik oldalt, és minden helyzetet jól kezel. És ami a legfontosabb, kiváló csapatot képes gyúrni a játékosokból.

Pályafutása másik meghatározó edzőjeként Mocsai Lajost szokta említeni.

Ha köszönetet kellene mondani néhány edzőnek, ő biztosan közöttük lenne. A Vasasnál nagyon sokat segített fizikai és taktikai téren is, ott lettem igazi játékos. Amikor találkozunk, mindig el is mondom ezt neki. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a tanítványa lehettem. És kedvelem Karl Erik Böhnt is, nagyon megrázott bennünket a hír, hogy leukémiás, de tudjuk, hogy a legjobb klinikán kezelik, szurkolunk neki. Ő minden meccs után üzen nekünk, remélem, mire májusban a válogatott Norvégiába utazik, már jobban lesz, és meglátogathatjuk.