Társoldalunk:

Mikler-parádéval nyert a Veszprém a BL-címvédő otthonában

2018.10.13. 19:11

A Telekom Veszprém szünetben még háromgólos hátrányban volt, végül azonban 30-29-re legyőzte a címvédő francia Montpellier-t a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. Jól sikerült a Veszprém új edzőjének, David Davisnek a bemutatkozása, de a győzelem kulcsát a második félidőben parádésan védő Mikler Roland bravúrjai jelentették. 

Két rossz formában és rossz hangulatban lévő csapat találkozott a címvédő csarnokában, amelynek lelátói jó, ha negyedrészt megteltek a sorozat előtt rangadónak kikiáltott találkozóra. A Montpellier címvédőtől negatív rekordnak számító két vereséggel kezdett, amihez aztán hozzátett még kettőt, igaz, ezeket a Vardar, a Breszt, Kielce és a Barcelona ellen szedte össze. A Veszprém 2-2-es mérleggel, de egy edzőváltás után érkezett a meccsbe, az új szakvezetőre, David Davisre nem várt könnyű bemutatkozás.

A Montpellier-ben pályára lépő veszprémi játékosok:

Melvyn Richardson duplájával kezdődött a mérkőzés, a magyar csapat pedig Nagy László révén csak az ötödik percben tudta megszerezni az első gólját. A következő két hazai gólra már a bakonyiak is kettővel feleltek, a svéd beálló, Andreas Nilsson volt a felelős. A tizedik percben Lékai Máté első góljával pedig először vezetett a magyar csapat (4-5). Szemmel láthatóan összeszedettebb volt a Veszprém, mint az elmúlt hetekben-hónapokban, ez nem is annyira a szokott szigorú védekezésben, mint a régóta hiányolt gördülékeny ötletes támadójátékban nyilvánult meg – a beálló Nilsson a bal szélről, a jobb szélső Gajic a beálló helyéről volt eredményes (8-10).

A 20. percig állandósult is a Veszprémiek egy-két gólos vezetése, a francia csapatot 1994 óta irányító Patrice Canayet ekkor kért először időt, és pályára küldte sztárkapusát, Vincent Gerard-t és a rutinos Valentine Porte-ot is.

Vincent Gerard beállása meglökte a Montpellier szekerétForrás: DPPI/Laurent Lairys

Átmenetileg ki is egyenlített a Montpellier, majd Tönnesen kiállítását – ez volt az első veszprémi két perc – kihasználva a vezetést is visszavették. Kétgólos francia vezetésnél (14-12) először kért időt David Davis. Közel hét perc után Tönnenesen törte meg a veszprémi gólcsendet, a szünetre pedig kétgólos francia előnnyel mehettek a csapatok (16-14).

Semmi nem dőlt el harminc perc után:

Francia góllal indult – Richardson találata a francia csapat 6000. találata volt a BL-ben –, majd francia kiállítással (Soussi ült le) folytatódott a meccs, a Tönnesenen elkövetett szabálytalanságért járó hetest Strlek váltotta gólra. Állandósult a két-három gólos francia vezetés, Davis pedig behozta Sterbik helyére Miklert, hátha ő többre megy a fonalat nagyon elkapó francia lövőkkel. 

Strlek lőtt gólt emberhátrányban, de roppant rosszul jött, hogy Mackovsek kiállítása után Tönnesent is kiszórta a horvát bírópáros, akik szigorúak voltak, de következetesek. Jobbkor nem is jöhetett volna Mikler első bravúrja, a másodikról nem is szólva: Blagotinseket is kiküldték, a bónusz hetest pedig fogta a magyar válogatott kapusa. Majd újabb ziccert fogott Mikler, amiből Nenadic lőtt gólt, és hosszú idő után újra csak egy gól volt a franciák előnye, majd Strlek második hetesével utol is érte a magyar csapat a házigazdát (22-22).

Mikler Roland sorozatban mutatta be a bravúrokatForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Azaz döntetlenről indult az utolsó negyedóra, ami Nenadic góljával kezdődött, vagyis veszprémi szempontból a lehető legjobban, Canayet mester időt is kért, de a második félidőben eltelt 18 perc alatt az ötödik gólját szerző Strlek tovább növelte az előnyt. Még édesebb lett a szánk íze Bonnefond kiállítása és Strlek újabb gólja után (23-26). Kicsit megakadt ekkor a Veszprém, és egygólos vezetésnél (27-28) nagyon jókor jött Pettersson kétperces kiállítása, jó lett volna élni vele, de csak 1-1-re sikerült hozni ezt az időszakot.

Az utolsó három perc Richardson hetese után ikszről (29-29) indult, de a 60. percben Mackovsek góljával megint a Veszprémnél volt az előny. 59:32-nél kiállították Nagy Lászlót – a jogosságát nem nagyon lehetett vitatni –, a franciák pedig időt kértek. De az utolsó szó – ahogy legutóbb Bresztben, úgy most is – Mikler Rolandé volt, aki megfogta Mamdouh ziccerét az utolsó pillanatban. 

Az edzőváltás után tehát úgy néz ki, talpra állt a Veszprém, David Davis bemutatkozása pedig kimondottan biztatóra sikerült. 

Eredmény, BL-csoportkör, 4. forduló:
Montpellier–Telekom Veszprém 29-30 (16-14)
a Veszprém gólszerzői: Strlek 6, A. Nilsson 5, Nenadic 4, Tönnenesen 4, Gajic 2, Mackovsek 2, Nagy L. 2, Manszkov 2, Ilic 1, Lékai 1, Mahé 1