A félelmetes házigazda jön este a kézilabda-vb középdöntőjében

Horizontal handball
Hungary's Mate Lekai (L) scores a goal against Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (R) during their match in the 13th edition of the EHF European Men's Handball Championship, Group D match, Hungary versus Denmark at the Varazdin Arena in Varazdin on January 13, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyik társrendező, Dánia ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiai kvalifikációs világbajnokság kettes számú középdöntős csoportjában. Mikkel Hansenék nagy formában vannak, és száz százalékig élvezik a hazai pálya minden előnyét.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Jobb lesz, ha előre felkészül rá mindenki, hogy félelmetes mérkőzés vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra. Egy, még a koppenhágai Royal Arenánál is nagyobb csarnokban, tizenötezer "megvadult" dán szurkoló előtt az eddig minden meccsüket megnyerő hazaiak ellen kellene csodát tenni Lékai Mátééknak.

A csoda itt most valóban jobban passzol a szituációhoz, mint a bravúr, vagy valami hasonló szürke jelző.

Lékai Mátéék (66) megmutatták már nem egyszer, hogy bárkit képesek legyőzni Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A dánok a csoportban ötből ötöt nyertek, egyedül a szintén piszok jó norvégok tudtak tisztességes eredményt elérni, ellenük 30-26-ra nyertek. De az összes többi riválist kicsontozták, átlagban kevesebb mint 22 gólt kaptak.

Ők lőtték a második legtöbb gólt (167-et, csak a 175-öt szerző norvégok jobbak ebben a mutatóba), és ők kapták messze a legkevesebbet,

öt mérkőzésen mindössze 103-at, miközben mi 138-at engedélyeztünk az ellenfeleinknek. És csak mellékesen: a dánok az aktuális olimpiai bajnokok.

A dánok legnagyobb sztárja, egyben legjobb játékosa a balátlövő, Mikkel Hansen. A Paris Saint-Germain 31 éves klasszisa, ha elkapja a fonalat megállíthatatlan. Ráadásul nem csak kiismerhetetlen repertoárral, félelmetesen lő szinte bárhonnan bárhová, de irányítókat megszégyenítően jól passzol, remekül lát a pályán. Néha viszont elviszi a hév, olyankor az arroganciája a jéghideg profiizmusa fölé kerekedik, vitatkozik, kakaskodik és nem a játékra figyel, ami nem olyan nagy baj.

A magyar csapat pénteki edzésén Vladan Matics szövetségi kapitány elmondta, hogy "nagyon gyorsak lábon, keresik az egy egy elleni lehetőségeket, amiket aztán jó százalékban meg is tudnak nyerni. A jó védekezés mellett fontos lesz, hogy a kapusaink hány bravúrt tudnak majd bemutatni". Az ugyanis a túloldalon is megvan, A THW Kiel kapusa, Niklas Landin 45 százalékos hatékonysággal a legjobb a vébén a kapusok rangsorában (holtversenyben a norvég Espen Christensennel), 121 lövésből 54-et fogott meg (közte tizenegyből öt hetest), ami a legmagasabb szám a mezőnyben.

Landin munkában az osztrákok ellen:

A mieink első számú kapusa, Mikler Roland 33 százalékkal védett eddig, de bármikor képes ő is egy kimagasló meccset hozni.

Alig két hete, hogy a két csapat legutóbb találkozott, miután a Bodó Richárdék két felkészülési meccsre voltak hivatalosak Dániába január első hetében. Kezdésnek beleszaladtunk egy súlyos, 33-19-es vereségbe, három nappal később viszont remek játékkal sikerült törlesztenünk és nyernünk 28-25-re. Igaz viszont, hogy azokon a találkozókon nem játszott Mikkel Hansen, de a mi részünkről sem volt a pályán Nagy László. Szombaton este mindketten ott lesznek.

Mikkel Hanesen és Nagy László (j.) megint egymásnak feszülhet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ahogy ott lesz Szita Zoltán is: a Balatonfüred vb-újonc átlövőjének becserélésével a magyar szakvezetés pénteken este kihasználta harmadik cserelehetőségét – az irányító Császár Gábornak kell hazautaznia. Biztos, hogy továbbra sem számíthatunk Balogh Zsolt játékára, és vélhetően Bodó Richárd játékát sem kockáztatják meg Csoknyaiék.

Tétmérkőzésen legutóbb egy évvel ezelőtt, a szerbiai Európa-bajnokságon találkoztunk velük, akkor 32-25-re kikaptunk a csoportkörben. Még egy évvel korábban, a 2017-es franciaországi világbajnokságon 27-25-re vertük őket a nyolcaddöntőben. Mikkel Hansen hiába volt nyolc góllal a mezőny legeredményesebb lövője, ez sem segített rajtuk. Szögezzük le: nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, és sok kapaszkodónk nincs is, de talán éppen ez lehet az egyik fegyverünk. Nem ez a középdöntő legfontosabb meccse,

az majd a vasárnapi, a Tunézia elleni lesz,

de azért nem mindegy, milyen lelkiállapotban megyünk neki az Afrika-bajnoknak.

A Magyarország–Dánia vb-középdöntőmérkőzés 20 óra 30 perckor kezdődik, az Origón ezúttal is élő szöveges közvetítés formájában követhetik.