Péntek 13-a hozhat balszerencsét a halálcsoportban

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság "halálcsoportjának" második körében a világbajnok olasz válogatotton van a legnagyobb teher, hiszen a squadra azzurra az első mérkőzésén csúfos, 3-0-s vereséget szenvedett a hollandoktól. Pirlóéknak Románia ellen kellene javítaniuk, míg az oranje a franciák ellen akár egy döntetlennel is elégedett lehet - ami viszont a vb-ezüstérmesnek korántsem lenne olyan kedvező eredmény.
Vágólapra másolva!

Az olasz drukkerek alighanem sejtették, hogy a Hollandia elleni találkozó nem lesz sétagalopp válogatottjuk számára, de arra valószínűleg nem számítottak, hogy csapatuk ilyen súlyos vereséget szenved majd.

A kudarcért a legtöbben Roberto Donadoni rossz személyi döntéseit tették felelőssé, és a jelek szerint a szövetségi kapitány is érezheti, hogy a kezdő tizenegy nem volt éppen ideális, a csapat ugyanis több helyen is változhat a románok elleni összecsapásra.

Ennek részben kényszerű oka is lesz, hiszen a középhátvéd Marco Materazzi a hollandok ellen megsérült, és aligha tudja vállalni a játékot. A hátsó alakzat így teljesen átalakulhat: Gianluca Zambrotta várhatóan áthúzódik a jobb oldalra, így a balhátvéd posztja Fabio Grossóé, középen pedig Andrea Barzagli partnere alighanem Giorgio Chiellini lesz.

A középpályán Daniele de Rossi szerepeltetése szinte biztosnak tűnik, a kérdés csak az, hogy kinek a helyén (a jelöltek Massimo Ambrosini és Gennaro Gattuso), elöl pedig Alessandro del Piero kaphat játéklehetőséget Antonio di Natale rovására. De nem lehet kizárni azt sem, hogy a taljánok átállnak a 4-3-1-2-es felállásra: ez esetben a karmesteri pálcát Del Piero kapná meg, és Mauro Camoranesi is kimaradna - a csatársorban pedig Antonio Cassano játszana.

A románoknál nincsenek ilyen problémák, Victor Piturca maximálisan elégedett volt csapata teljesítményével a franciák ellen - a semleges nézők számára ugyan kínszenvedés volt a találkozó, de keleti szomszédaink elérték céljukat a pontszerzéssel. A csapat játékfelfogása aligha fog változni, és a védekezés marad a középpontban, de a román drukkerek abban bíznak, hogy a Serie A-ban légióskodó Adrian Mutu jobban be tud majd kapcsolódni a játékba.

A középpályán Razvan Cocis helyett Paul Codrea játéka a valószínűbb, de az előretolt ék alighanem Daniel Niculae marad - mivel Ciprian Marica az egyik edzésen fejsérülést szenvedett. Külön érdekessége a találkozónak, hogy a meccset péntek 13-án rendezik, és ez lesz a torna 13. mérkőzése - ráadásul az idei a 13. Európa-bajnokság. Márpedig a román focisták meglehetősen babonásnak számítanak - ugyanakkor Olaszországban nem a 13, hanem a 17 számít balszerencsés számnak.

A várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso - Ambrosini, Pirlo, De Rossi - Camoranesi, Toni, Del Piero. Szövetségi kapitány: Donadoni.
Románia: Lobont - Contra, Tamas, Goian, Rat - Nicolita, Radoi, Codrea, Chivu, Mutu - D. Niculae. Szövetségi kapitány: Piturca.