Vágólapra másolva!
Megvan a magyar csapat negyedik érme is a madridi úszó EB-n, 200 m mellen Bodor Richárd ugyanis bronzérmet szerzett. Kovács Ágnes negyedik, Jakabos Zsuzsanna hatodik lett a 200 méteres vegyesúszásban, míg Cseh László ötödikként zárt 200 m pillangón.

Bodor Richárd második Eb-érmét szerezte csütörtökön, 100 után ezúttal a 200 m mellen lett ismét bronzérem a jutalma kitűnő teljesítményének. Ráadásul - ha jól számoltak a sportstatisztikusok - a 25 éves pécsi fiatalember nyerte a magyar úszás történetének 150. Európa-bajnoki medálját!

Bodor eleinte a mezőnnyel tartott, 150-nél azonban már a harmadiknak írták ki a nevét, s a lehetőséget innen nem is szalasztotta el, a hajrát is keményen állva 2:13.27 perces idővel csapott a célba az olasz Bossini és az orosz Komornyikov mögött. "Most más volt a versenytaktika. A szövetségi kapitánnyal azt beszéltük meg, hogy igyekezzek az élboly nyakán maradni, de a végét hajtsam meg igazán. Tudniillik az elődöntőben éppen fordítva csináltam, gyorsan kezdtem, aztán a hajrára nagyon elfáradtam. A taktikaváltás fényesen bejött!" - mondta a boldog Bodor Richárd.

Kovács Ágnestől érmet remélt, Jakabos Zsuzsannától helytállást várt Kiss László szövetségi kapitány, s a 200 méteres vegyesúszás döntőjének két magyar szereplője csaknem teljes mértékben szófogadónak bizonyult: előbbi alig lecsúszva a dobogóról 4. lett 2:16.11 perces idővel, utóbbi pedig 2:17.69-cel hatodikként végzett. Az utóbbi időben a mell mellett - vagy inkább már helyett - a vegyesre összpontosító olimpiai, világ- és Európa-bajnoknő szépen debütált világversenyen legújabb számában, kis szerencsével érmes is lehetett volna. A múlt hónapban 15. születésnapját ünneplő Jakabos pedig megkésett, de nyilván örömteli ajándékként is köszönhette meg a gratulációkat, hiszen ugyancsak remekül versenyzett, s nem fér kétség hozzá: hatalmas ígérete a honi úszósportnak.

A csak nagyon titokban remélt érem nem jött össze Cseh Lászlónak a 200 méteres pillangón, ahol 1:58.33 perces ideje nyomán az ötödik hely jutott neki az erős mezőnyben. A 100 m hát friss Európa-bajnokának ez a szám nem tartozik a legfőbb erősségei közé, bár áprilisban éppenséggel ő vette el Darnyi Tamástól az országos csúcsot, 1:57.80-ra javítva az addigi legjobb magyar eredményt. Most viszont csak akkor lehetett volna dobogós, ha néhány hetes rekordjából legalább 35 századot lefarag, ettől viszont ezúttal messze volt. A balszerencse is közrejátszott abban, hogy nem került dobogóra az ifjú úszó - derült ki a döntő után. "A rajtnál beütöttem a kezem, s arra figyeltem, ahelyett, hogy a saját ritmusomra ügyeltem volna" - mondta a szám ötödik helyezett magyarja. "Hogy tán mégis inkább a 200 hátat kellett volna választanom a pillangó helyett? Ki tudja, lehet, hogy ott sem értem volna el jobb helyezést..."

Nem jutott be a pénteki döntőbe 200 m gyorson Kerékjártó Tamás, aki csak a 16., tehát a leggyengébb időt úszta a csütörtöki középdöntőben 1:52.30 perccel. Annál örömtelibb pillanatokat szerzett a magyar tábornak Boulsevicz Beatrix, aki a 100 m pillangó elődöntőjében az ötödik legjobb eredményt produkálta 59.70 másodperccel. Ez nem csupán a pénteki fináléhoz volt bőven elég, hanem egyszersmind a fiatal versenyző meg is javította saját országos csúcsát, amelyet 59.77-tel tavaly augusztus 3-án, Glasgow-ban állított fel. Szepesi Nikolett is döntősnek tudhatja magát, ugyanis hiába végzett 9. helyen 100 háton, kizárás miatt egy pozíciót előrelépett, ami azt jelenti, hogy pénteken rajtkőre állhat a délutáni programban.