Vágólapra másolva!
Legjobb versenyzőnk a 16 között végzett a lipcsei vívó-világbajnokság keddi versenynapján, ahol sem női kardozóinknak, se férfi tőrözőinknek nem termett babér.

Nem sikerült érmet szerezniük a magyaroknak a női kardozók egyéni versenyében a lipcsei világbajnokságon. Közülük a legtovább Csaba Edina jutott, de a legjobb 16 között ő is kiesett.

Csaba az ukrán Galina Pundik és a német Sibylle Klemm sima legyőzésével került a harmadik fordulóba, ahol a világranglista vezetője, az athéni olimpia bronzérmese, Sada Jacobson várt rá. Jól kezdett a magyar vívó, gyorsan 3-1-es vezetéshez jutott, amerikai ellenfele azonban hamar összeszedte magát, és sorozatban 12 találatot ért el. Csaba a kezdeti jó vívása után elvesztette a fonalat, képtelen volt megvágni riválisát. Aztán megint az ő pillanatai következtek, 7-13-ra, 8-14-re még felzárkózott, de erejéből csak a súlyos vereség elkerülésére futotta.

Jacobson "nagytakarítást" végzett a magyar csapatnál, egy körrel korábban ugyanis Nagy Orsolyát is elbúcsúztatta. Nagy a brit Joanna Hutchisonon keresztül jutott be a 32 közé, és a nyitányon mutatott vívása alapján egyáltalán nem tűnt esélytelennek. A párharc végül is a papírforma alapján ért véget, de nem az amerikai parádés akciói miatt. Nagy szokásához híven kezdeményezően lépett fel, de támadásai gyakran határozatlanok voltak, nem igazán találta a ritmust, többször rosszul mérte fel a távolságot, így Jacobson az ő hibáiból élhetett és élt is.

"Nem középen kellett volna vele vívnom, talán jobban meg kellett volna mozgatnom. Tudtam, hogy rendkívül gyors, ezért megpróbáltam a saját ritmusomat ráerőltetni, és arra kényszeríteni, hogy úgy vívjunk, ahogy én akarom. Az elképzelés csak 50-60 százalékosan jött be, ezért kaptam ki" - mondta Nagy, majd még hozzátette: Jacobson a mezőny egyik legjobbja, három taktikai fegyvere van, azokat viszont szinte tökéletesen alkalmazza.

Sznopek Gabriellának már az első kör egyben a végállomást jelentette, mivel kikapott a német Susanne Königtől.

Eredmények, a 64 között
Csaba Edina - Pundik (ukrán) 15-10
Nagy Orsolya - Hutchison (brit) 15-8
S. König (német) - Sznopek Gabriella 15-10

a 32 között
Csaba - Klemm (német) 15-10
S. Jacobson (amerikai) - Nagy 15-9

a 16 között
S. Jacobson - Csaba 15-9

a negyeddöntőben
Alessandra Lucchino (olasz) - Rebecca Ward (amerikai) 15-11
Szofija Velikaja (orosz) - Szvetlana Kormilicina (orosz) 15-10
Anne-Lise Touya (francia) - Andrea Pelei (román) 15-12
Ilaria Bianco (olasz) - Sada Jacobson (amerikai) 15-13

az elődöntőben
Velikaja - Lucchino 15-11
Touya - Bianco 15-6

a döntőben
Touya - Velikaja 15-13

világbajnok: Anne-Lise Touya (Franciaország)
2. Szofija Velikaja (Oroszország)
3. Alessandra Lucchino (Olaszország) és Ilaria Bianco (Olaszország)
...13. CSABA EDINA
...23. NAGY ORSOLYA
...38. SZNOPEK GABRIELLA
...71. VARGA DÓRA