Vágólapra másolva!
Négy országos csúcs született az úszók rövidpályás országos bajnokságának szombati első napján, Hódmezővásárhelyen.

Rögtön a nyitószámban, 50 m női gyorson Jakabos Zsuzsanna faragott le 16 századot a korábbi rekordból, később Boulsevicz Beatrix 100 m női pillangón egy perc alá szorította a magyar csúcsot (200 gyorson pedig csupán hat századmásodperccel maradt el Risztov Éva idejétől).

A nap végén Kis Gergő 1500 m gyorson hasított le újabb hat szekundumot saját rekordjából, s került első magyarként 15 perc alá a leghosszabb távon. Ismét a régi önmagát idézte az athéni olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel, aki 200 m mellen döntötte meg saját tavalyi csúcsát, egyszersmind több mint négy másodperccel előzte meg a második Financsek Gábort.

"Már nagyon hiányzott a sikerélmény" - mondta Gyurta. "Nem is tudom, mikor éltem át utoljára hasonlóan katartikus élményt, Athén után még ment decemberig, utána következett a visszaesés, majd a mélypont. Mostanra sikerült kilábalnom, ezt talán az időm is bizonyítja."

A világbajnok Cseh László és az olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes Kovács Ágnes egyformán két-két aranyérmet szerzett. Cseh 100 m pillangón és 200 m gyorson is magabiztosan nyert - miközben fő sikerszámában, 400 m vegyesen nem indult, most ugyanis elsősorban a gyorsúszását csiszolgatja.

"Jól éreztem magam a vízben, jól ment az úszás, kétszáz gyorson még magamat is sikerült meglepnem az időmmel: két másodperccel gyengébbre számítottam" - értékelt röviden a világbajnok. Kovács Ágnes mellúszásban remekelt, sem ötvenen, sem kétszázon nem tudták megszorítani. Érdekesség, hogy Cseh távollétében az Egyesült Államokból hazatért Kerékjártó Tamás nyerte a 400 vegyest, továbbá megemlíthető, hogy a nap legparádésabb versenyén Jakabos Zsuzsa és Hosszú Katinka izgalmas, fordulatos párharcát végül a pécsi úszó nyerte, 17 századmásodperccel előzve meg bajai riválisát.

Hosszú később 400 m gyorson vigasztalódott, miután a nap legszorosabb versenyében győzött: hosszú távon igen ritka, hogy az első három 12 századon belül ér célba, ezúttal Hosszú Katinkának jött ki jobban a benyúlás. A szövetségi kapitány, Kiss László szerint minden idők legjobb rövidpályás ob-jét hozta az első nap.

"Ezt bizonyítja a négy országos csúcs is, továbbá a rendkívül magas színvonalú versenyek. Számomra külön meglepő volt Cseh Laci remek produkciója kétszáz gyorson, továbbá az, hogy három fiú is kiváló eredményt ért el négyszáz vegyesen: Lacikával kiegészülve - az új szabályok szerint - akár mind a négy ott lehet a trieszti rövidpályás Eb rajtjánál. Nagyszerűen úszott Kovács Ági is, mindkét időeredménye figyelemre méltó, mondhatom nyugodtan, hogy a harmadvirágzását éli. Szintén örömteli, hogy Gyurta Dani is kezd magára találni, országos csúcsa mindenképpen ezt jelzi. Sokkal jobb technikával úszik, magasabban van a víz felett, mint nyáron, még a mell-kéztempóján lehet persze javítani, ettől függetlenül minden jel arra mutat, hogy ismét a régi Gyurta versenyez."

Az ob második napján, vasárnap a döntők 16 órakor kezdődnek.

rövidpályás országos bajnokság, 1. nap, a győztesek: