Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét végén a kanadai Victoriában rendezték meg a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának második versenyét, s a harmadikon, amelyre csütörtöktől a kínai Nankingban kerül sor, Sebestyén Júlia is bemutatkozik. A két évvel ezelőtti budapesti Eb-n aranyérmes tiszaújvárosi korcsolyázónő pályafutása leggyengébb szezonja után próbálja bizonyítani, hogy továbbra is helye van a legjobbak között.

A Grand Prix-sorozatban a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség meghívásai alapján eleve csak a legjobbak indulhatnak - mindenkinek két lehetősége van pontszerzésre -, és Sebestyént a kínai, valamint az orosz GP-re osztották be. Moszkvában ott lesz Pavuk Viktória és a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős is. Hoffmannék még Párizsban indulhatnak, s jégtáncban a fiatal Nagy Zsuzsa, Elek György páros is kapott egy lehetőséget, a záró japán versenyen.

A 25 éves Sebestyén Júlia pályafutása leggyengébb szezonján van túl: az idei esztendőben a lyoni Eb-n 14., a torinói olimpián 18., a Calgaryben rendezett vb-n 22. lett. Az olimpia után viharos körülmények közepette megvált edzőjétől, Száraz Andrástól és márciusban visszatért nevelőedzőjéhez, Gurgen Vardanjanhoz. A koreográfusválasztást illetően is "visszament az időben", a jelenlegi programjait Nina Petrenko állította össze, vele öt évvel ezelőtt dolgozott.
Sebestyén Júlia a 2006/2007-es szezonban rövid programjában Franz Schubert Szerenádjára - Szentpéteri Csilla interpretálása -, a kűrjében Raul Di Blasio Otonal című művére korcsolyázik.

Sebestyén idén már két nemzetközi versenyen indult, több-kevesebb sikerrel. Szeptember közepén a pozsonyi Ondrej Nepela emlékversenyen gyenge mezőnyben második lett. Az az amerikai Megan Williams-Stewart verte meg, aki hazájában csak a C keret tagja, vagyis nincs a legjobb nyolc amerikai korcsolyázónő között. Nagyobb baj volt, hogy Sebestyén a rövid programjában elrontotta a dupla Axelt, a kűrjében pedig csak egy háromfordulatos ugrás, a kombinációban bemutatott toe-loop akadt. Összességében 128,39 pontot kapott.

Október elején Helsinkiben a Finlandia-kupán már sokkal jobban teljesített, azzal együtt, hogy a kűrben a tripla Rittbergerből elesett, a toe-loopja pedig csak kétfordulatos lett. A tripla Lutza és a flipje viszont nagyon szépen sikerült, mint ahogy a forgásai is, s 142,79 ponttal a harmadik helyen végzett; két ugyancsak az európai élmezőnybe tartozó finn versenyző, Kira Korpi (146,94) és Susanna Pöykiö (144,05) mögött. S ha azt nézzük, hogy Sebestyén a téli olimpián csupán 129,26 pontot korcsolyázott össze, akkor van remény arra, hogy a hét végén Kínában kilábaljon a hullámvölgyből.

Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a világ legjobbjai már sokkal előrébb tartanak. A Grand Prix-sorozatot nyitó Skate Americát a japán Miki Ando 192,59-cel nyerte, a világbajnok amerikai Kimmie Meissner 177,78-cal lett második, az elmúlt hét végi Skate Canadán pedig a kanadai Joanne Rochette 173,86-tal győzött, és a két versenyen tízen jutottak 150 pont fölé. Közülük kilencen fiatalabbak Sebestyénnél, hatan pedig még húszévesek sincsenek.

Fábik Tibor