Vágólapra másolva!

Úszódressz-ügyben szigorít a FINA

Már a nyári, római világbajnokságon élni fognak a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szombaton zárult dubaji ülésén jóváhagyott új szabályok, amelyeket azokkal a szuperdresszekkel kapcsolatosan határoztak el, amelyek révén 2008-ban 100-nál is több világcsúcs született A FINA döntése értelmében a jövőben az úszódresszek nem fedhetik a nyakat, nem takarhatják a karokat és a bokát, maximális vastagságuk 1 mm lehet, s 2010-től a világszövetség csakis az általa hitelesített mezekben elért világrekordokat ismeri el.

A FINA-vezérkar, a Büro arról is döntött, hogy az idén használható ruhákat e hó végéig, vagyis március 31-ig a gyártóknak ismét be kell vizsgáltatniuk, és újból engedélyeztetniük a szövetség által elfogadott svájci laboratóriumban. A FINA a "szűrővizsgálatok" után nyilvánosságra hozza a jóváhagyott, az új szabályokhoz alkalmazkodó modellek listáját, amelyekben 2010. január elsejétől versenyezhetnek az úszók.

Az egységesítés jegyében a vizsgá(lato)n átment ruhának használat közben légmentesen követnie kell a test vonalát, azonos szabásúnak kell lennie, átalakítások, egyedi megoldások, személyre szabott darabok nem lehetnek, s egyszerre csak egy dresszt szabad felvenni.

Az uszodai high-tech versenyruhák - nevezetesen a Speedo cég LZR Racerjei - tavaly februártól majdhogynem forradalmasították az úszást, amennyiben 108 világcsúcs született. A rivális sportruhagyártók ha késéssel is, de igyekeztek a NASA közreműködése révén űrtechnológiai megsegítést kapott amerikai szupermezeket ellensúlyozni saját hasonló termékeik piacra dobásával, s a dresszháború egyre kaotikusabb helyzetet teremtett.

A FINA nem halogathatta tovább a rendcsinálást, és talán a dubaji döntéseivel sikerül is megfékeznie a gyártók, illetve a versenyzők különcsatározásait, azt a folyamatot, amelyet nem kevesen egyenesen "technológiai doppingnak" minősítettek.