Vágólapra másolva!

Kaszparov 9-3-ra legyőzte egykori nagy riválisát, Karpovot

Valenciában Garri Kaszparov 9-3-as fölényes győzelmével ért véget az Anatolij Karpovval vívott nosztalgiameccs. A harmadik játéknapon nyolc villámpartiban mérték össze erejüket, és a sakkozás 13. világbajnoka, Kaszparov 6-2-re nyert. A 12. világelső Karpov győzelemmel kezdte a párharcot, majd remivel folytatta, de Kaszparov ötös nyerőszériát ért el, utolsó játszmájuk döntetlen lett. Az 58 éves Karpovnak rendszeresen meggyűlt a baja az idővel, 12 évvel fiatalabb riválisa könnyen megbirkózott a bonyolultabb állásokkal is.

Érvényesült a papírforma a sakktörténelem óriásainak viadalán. Garri Kaszparov megnyitásai meghozták a kívánt eredményt, Anatolij Karpov mind a rapidpartikban, mind a villámjátszmákban rendre időzavarba került. A nosztalgiameccs harmadik játéknapján nyolc villámpartiban csaptak össze. Kaszparov kezdett világossal és fölöslegesen gyalogot áldozott, Karpov az ajándékot megköszönte, kevés ideje ellenére megnyerte a partit. A játszma hajrájában az internetes közvetítés felmondta a szolgálatot és csak a 6. partira állt ismét helyre a kapcsolat. A játszmákat innen-onnan szereztük be, segítettünk egymásnak és a playchessnek.

A második játszma gyors remi lett, majd Kaszparov ellenfele hathatós segítségével megnyerte a harmadik ütközetet, kiegyenlített. Ezután Garri lendületbe jött, némi szerencsével nyerte meg a negyedik partit, Karpov kiremizhetett volna az ötödiket, a veresége után még a hatodikban a megnyitáselméleti párbajt is elvesztette, vezére kicsit sokat kóborolt a táblán, királya pedig "haláltáncot" járt. Hosszas manőverezést láttunk a hetedik partiban, és a kapkodásban Kaszparov volt a jobb. Kettős gyalogelőnyét huszárvégjátékban minimális idő mellett is érvényesítette. Az utolsó játszmában megosztoztak a ponton.

Garri Kaszparov fölényes győzelmet aratott egykori nagy riválisával szemben. Sajnálhatjuk, hogy 2005-ben, linaresi tornagyőzelme után, a világranglistát vezetve visszavonult. Anatolij Karpov egyre kevésbé tudja felvenni a harcot, játékereje már nem a régi. Anatolij Karpov és Garri Kaszparov versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntőjük nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. Ötször csatáztak a címért, szuperversenyeken, Világkupákon viaskodtak, négyszer vállvetve szereztek aranyérmet a szovjet válogatottal.

A harmadik játéknapon a villámpartik eredményei:
Garri Kaszparov - Anatolij Karpov 0 - 1 (Vezércsel)
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov döntetlen (Elfogadott vezércsel, 17)
Garri Kaszparov - Anatolij Karpov 1 - 0 (Vezércsel, 38)
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov 0 - 1 (Grünfeld védelem, 36)
Garri Kaszparov - Anatolij Karpov 1 - 0 (Vezércsel, 56)
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov 0 - 1 (Vezércsel, 26)
Garri Kaszparov - Anatolij Karpov 1 -0 (Vezércsel, 96)
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov döntetlen (Grünfeld védelem, 25)

A párosmérkőzés végeredménye:
Anatolij Karpov (orosz, 2619) - Garri Kaszparov (orosz, 2812) 3 - 9
(0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1, döntetlen)