Vágólapra másolva!
Megfosztotta mind a hét Tour de France-elsőségétől és örökre eltiltotta a versenyzéstől Lance Armsrongot a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), amely hétfőn döntött a szisztematikus doppingolással vádolt amerikai kerekes ügyében.

Pat McQuaid UCI-elnök bejelentése szerint a világszövetség elfogadta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) Armstronggal kapcsolatos megállapításait, bizonyítékait, és nem fellebbezi meg a nemzetközi Sportbíróságnál a USADA döntéseit.

Ahogy a USADA, úgy a nemzetközi szövetség is megfosztotta 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől Armstrongot, aki a világ legrangosabbnak tartott körversenyét 1999 és 2005 között - rekordot jelentő módon - sorozatban hétszer nyerte meg. Az egyetlen jelentősebb eredménye, amit a mostani döntés ellenére megtarthat Armstrong, az 1993-as világbajnokságon mezőnyversenyben nyert aranyérme.

A jelenleg 41 éves korábbi sztár a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon harmadik lett az időfutamban, erről az éremről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fog dönteni: a szervezet már jelezte, hogy megvárja az UCI hivatalos, írásos jelentését, s azt követően határoz majd az ügyben. Amennyiben a NOB elfogadja az USADA és az UCI ítéletét, akkor vélhetően a spanyol Abraham Olano kapja meg a bronzérmet.

"Lance Armstrognak nincs helye a kerékpársportban. Megérdemli, hogy elfelejtsék" - nyilatkozta McQuaid. Az UCI elnöke azt mondta, ez egy mérföldkő a kerékpár történetében, de nem fog lemondani. "Krizísben vagyunk, méghozza akkorában, amelyet ez a sportág eddig nem tapasztalt. Szeretnék úgy tekinteni erre a helyzetre, hogy ezzel egy lehetőséget kaptunk az újrakezdésre, és fontos, hogy a kerékpársport minden résztvevője felismerje a veszélyt. A kerékpárnak van jövője".

"Lance Armstrong mostantól nem tekinthető Tour de France-győztesnek" - jelentette ki Christian Prudhomme, a francia körverseny igazgatója, aki hozzátette, teljesen logikus döntés született. Az Armstrongtól elvett Tour de France-diadalokat ugyanakkor nagy valószínűséggel senki nem kapja meg, ugyanis a sportvezető megerősítette azt a korábbi véleményét, hogy reményei szerint senki nem kerül a megüresedett első helyekre. Akkor ezt azzal indokolta, hogy akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág.

A USADA a nyomozás lezárultával a múlt héten küldte meg az UCI-nak ezeroldalas jelentését, amely a csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaz a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról. Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt a USADA-tól, hogy ezek alapján saját hatáskörben döntsön az amerikai biciklis eltiltásáról és címeinek elvételéről.

A USADA szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.