Vágólapra másolva!
Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar úszók csütörtökön a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság második napján. Hosszú Katinka a második elsőségét gyűjtötte be azzal, hogy 100 méter háton megvédte címét. Bernek Péter a szerdán 400 méter gyorson elért második helye után 400 méter vegyesen már nem talált legyőzőre, ráadásul ugyanitt Gyurta Gergely is felállhatott a dobogóra, miután harmadikként csapott a célba. Kapás Boglárka 800 méter gyorson féltávtól sokáig vezetett kis különbséggel, végül második lett egyéni csúccsal.

Első magyarként Bordás Beatrix ugrott a medencébe, aki a női 50 méteres pillangóúszás második elődöntőjében volt érdekelt. A nyolcas pályán induló Bordás jól kapta el a rajtot, ő kezdte meg elsőként a pillangózást, de a futamot végül a holland Ranomi Kromowidjojo nyerte honfitársa, Maaike de Waard előtt.

A magyar versenyző 26:16-os idővel egyéni csúcsot úszott,

de csak nyolcadik helyen végzett a futamában, ezzel nem jutott be a döntőbe. Megleptés, hogy a világ egyik legjobbja, Sarah Sjöström csak a hatodik helyen ért célba, így első számú tartalék lesz a fináléban.

„Ahhoz képest, hogy fél éve kezdtem újra az úszást, egész jól ment, van is még ebben, hiszen ennyi idő alatt túl sokat nem lehetett javulni még. A huszonhat másodpercet át kell törnöm, de látszik, megéri a befektetett munka. Óriási érzés volt ilyen sztárokkal egy medencében úszni" – értékelt Bordás Beatrix.

Ezt követően Horváth Dávid érkezett a hetes pályára a férfi 200 méteres mellúszás döntőjében. A magyar versenyző a délelőtti elődöntőben közel egy másodperccel megdöntötte egyéni legjobbját (2:05.51), így remek előjelekkel várhatta a döntőt. A hetes pályáról rajtoló Horváth tökéletes lehúzással kezdte az első 25 métert, majd 50 méter után az ötödik helyen fordult.

A folytatásban nem volt esélye előrébb kerülni, azonban 2:05.16-os eredménnyel új egyéni csúcsot úszott, amely a hetedik helyre volt elég.

A férfi 400 méteres vegyes úszás döntőjében Gyurta Gergely a hármas, míg Bernek Péter négyes pályáról indult, vagyis a két magyar úszó egymás mellett tempózott a fináléban. Az első 25 méter után teljesen együtt volt a mezőny, 50 méter után Bernek fordult az élen, Gyurta a harmadik volt. A helyzet száz méter után sem változott, a magyarok az élmezőnyben voltak, amikor elkezdték a hátúszást.

Kétszáz méter után Bernek Péter legalább két testhossz előnnyel vezetett, mögötte négy másodperccel lemaradva Gyurta Gergely volt a második helyen.

A mellúszásnál Bernek továbbra is tartotta előnyét, míg Gyurta visszaszorult a harmadik helyre. Az utolsó száz méteren, Berneket már nem lehetett megverni gyorsúszásban, míg Gyurta próbált beérni a második helyre, de "csak" a bronzérmet tudta megkaparintani. Bernek Péter 3.59,47-es idővel – ami egyéni csúcs – Európa-bajnoki címet nyert. Gyurta Gergely szinte egyszerre csapott a célba Heintzzel, az időeredménye mégis három másodperccel (4.06,33) gyengébb a hivatalos időmérés szerint.

A bronzérmes Gyurta Gergely, az aranyérmes Bernek Péter és az ezüstérmes német Philip Heintz a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság férfi 400 méter vegyesúszás versenyszámának eredményhirdetésén Forrás: MTI/AP/Ritzau/Jens Dresling

„Nagyon-nagyon fájt kétszáz után, talán egy picit erősen kezdtem, de azért örülök persze. Lehetett volna 3:58 is. Mert én sosem vagyok elégedett magammal.

És holnap jön a kétszáz, arra is igyekszem összerakni magam" – értékelt az Európa-bajnok Bernek Péter.

„Legutóbb két tizeddel maradtam le a bronzéremről,

Nagyon brutál ezt a távot egy nap kétszer leúszni, a végén kezdtem fáradni, de elégedett vagyok az idővel" – mondta bronzérmes Gyurta Gergely.

Ezt követően Hosszú Katinkáért szoríthattunk, aki a női 100 méteres hátúszás döntőjében volt érdekelt. A háromszoros olimpiai bajnok az ötös pályán remekül kapta el rajtot, ötven méter után még a második helyen állt, de a hajrában fölényesen bedarálta a holland Kira Toussaint-t,

így 55.66-os idővel megszerezte második aranyérmét az Európa-bajnokságon.

Hosszú Katinka, miután megnyerte a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság női 100 méteres hátúszásának döntőjét Forrás: MTI/EPA/SCANPIX DENMARK/Claus Bech

A női 100 méteres vegyes úszás elődöntőjében Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn csatázott a fináléért. Ötven méter után Hosszú állt az élen, míg Verrasztó a negyedik volt. Az utolsó ötven méteren az Európa-bajnokságon már két aranyérmet nyerő Hosszú Katinka több mint egy testhosszra növelte az előnyét és 57.64-es idővel elsőként jutott a döntőbe, míg Verrasztó Evelyn a negyedik helyen ért célba, és 59.85-ös idővel ötödik legjobb eredménnyel vívta ki a helyét a fináléban.

„A száz háton az 55.66-nak nagyon örülök, nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz ebben az úszásban.

Azért jó lesz ez holnap, érzem" – nyilatkozta Hosszú Katinka, aki már a harmadik aranyérmére készül a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

A bronzérmes orosz Marija Kameneva, az aranyérmes Hosszú Katinka és az ezüstérmes holland Kira Toussaint a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság női 100 méter hátúszás versenyszámának eredményhirdetésén Forrás: MTI/EPA/SCANPIX DENMARK/Mads Claus Rasmussen

„Sikerült a kedvenc pályámra kerülni, a kettesre, ez már önmagában óriási. Szerintem ahhoz képest, hogy abba akartam hagyni az úszást, teljesen jó, hogy döntőzök. Sikerült egy perc alatt jönnöm, ez megint csak remek.

Ha holnap 59 elejét tudnék menni, akkor tényleg nagyon szép dolgok is történhetnek, de egyelőre nem gondolkodom ezen.

Az edzőm azzal engedett utamra, hogy ne foglalkozzak semmivel, élvezzem, amit csinálok. És most pont ezt teszem" – nyilatkozta Verrasztó Evelyn.

Kapás Boglárka volt az utolsó magyar versenyző, akiért csütörtökön szoríthattunk.

A női 800 méteres gyorsúszás döntőjét utazósebességgel kezdte a magyar versenyző, aki 200 méter után a második helyen fordult, majd 400 méter után sis zorosan tapadt a német Sarah Koehlerre. A táv háromnegyedénél a magyar úszó átvette a vezetést, de szinte fej-fej mellett haladt a négyes pályán tempózó riválisával. Az utolsó száz méteren a német 16 század másodperccel volt lemaradva Kapás mögött, amit sajnos ötven méterrel a vége előtt le is dolgozott.

Az utolsó hosszra már második helyen fordult a magyar úszónő, aki végül 8.11,13-as egyéni csúccsal az ezüstérmet szerezte meg a német Koehler mögött.

A bronzérmes olasz Simona Quadarella, az aranyérmes német Sarah Köhler és az ezüstérmes Kapás Boglárka a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság női 800 méter gyorsúszás versenyszámának eredményhirdetésén Forrás: MTI/AP/Ritzau/Jens Dresling

„Persze, eljátszhatnánk a gondolattal, mi lett volna, ha nem indulok 400 vegyesen, és akkor esetleg mellette úszom, de nem érdemes.

Próbáltam erősebben menni, nyilván nyerni akartam, most ezüst lett, de emiatt nem vagyok szomorú" – nyilatkozta az ezüstérmes Kapás Boglárka, aki óriási csatát vívott a német Sarah Köhlerrel, de végül fél másodperccel mögötte ért a célba.

A magyarok két nap után három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel állnak az Eb-n.

Eredmények


férfiak
200 m gyors, Európa-bajnok:
Danas Rapsys (Litvánia) 1:40.85 p
2. Alekszandr Krasznih (Oroszország) 1:42.22
3. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:43.07


200 m mell, Európa-bajnok:
Kiril Prigoda (Oroszország) 2:01.11 p
2. Marco Koch (Németország) 2:01.52
3. Mihail Dorinov (Oroszország) 2:01.85
...7. HORVÁTH DÁVID 2:05.16


400 m vegyes, Európa-bajnok:
BERNEK PÉTER 3:59.47 perc
2. Philip Heintz (Németország) 4:03.16
3. GYURTA GERGELY 4:03.36


100 m pillangó, Európa-bajnok:
Matteo Rivolta (Olaszország) 49.93 mp
2. Piero Codia (Olaszország) 49.96
3. Marius Kusch (Németország) 50.01


nők:
100 m hát, Európa-bajnok:
HOSSZÚ KATINKA 55.66 mp
2. Kira Toussaint (Hollandia) 56.21
3. Marija Kamenyeva (Oroszország) 57.01


800 m gyors, Európa-bajnok:
Sarah Köhler (Németország) 8:10.65 perc
2. KAPÁS BOGLÁRKA 8:11.13
3. Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.53


50 pillangó, Európa-bajnok:
Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 24.78 mp
2. Emilie Beckmann (Dánia) 25.16
3. Maaike De Waard (Hollandia) 25.46


4x50 m vegyes vegyesváltó
Hollandia (Kira Toussaint, Arno Kamminga, Joeri Verlinden, Ranomi Kromowidjojo) 1:37.71 perc
2. Fehéroroszország 1:37.74
3. Franciaország 1:37.75