Vágólapra másolva!
Már a verseny előtt tudták, hogy nehéz lenne legyőzni a Mercedeseket, de teljesen elégedettek a 3. és 4. helyekkel is. Bottas úgy érzi, élete legjobb teljesítményét nyújtotta az Osztrák Nagydíjon.

A Williams az idény első hét versenyén többször is közel került a dobogós helyezésekhez, de különböző problémák miatt eddig egyszer sem tudtak az 5. helynél előrébb végezni. Az Osztrák Nagydíjon azonban végre ki tudták aknázni az autóban rejlő lehetőségeket, és a Mercedes-motornak kedvező gyors pályán Valtteri Bottas a 3., Felipe Massa pedig a 4. helyen tudott célba érni.

Az első sorból rajtoló Williamsek az indulásnál az élen tudtak maradni, de a bokszkiállások során visszaestek a Mercedesek mögé. A Williamsek közül Bottas járt jobban a kerékcseréknél, Massa elé tudott kerülni, és Hamiltonnal szemben csak a második kiállás után veszítette el a második helyet. Noha nem maradt le túlságosan a németek autói mögött, a győzelmüket nem veszélyeztette, de ennek ellenére sem bánkódott pályafutása első dobogós helyezése után.

„Nagyon boldog vagyok, alig tudom szavakba önteni, hogy mit érzek" – mondta a verseny után Bottas, aki nem is számított győzelemre, sőt azt hitte, a dobogóért is jobban meg kell majd küzdeniük. „A szabadedzések alatt gyűjtött adatokból sejtettük, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Tegnap tökéletesen alakult az időmérőnk, de tudtuk, hogy vasárnap nehezebb helyzetben leszünk. A versenyen egy kicsit jobbak voltunk, mint amire számítottunk.”

A verseny elején még a Williamsek haladtak az élen Forrás: AFP

A finn különösen annak örült, hogy a Williams a problémás nagydíjak után végre tiszta versenyt futhatott. „Sokat beszéltek arról, hogy ideje lenne eredményekre váltani az autónkban rejlő potenciált. Ma végre megmutattuk, mire vagyunk képesek” – jelentette ki Bottas, aki élete eddigi legjobb versenyhétvégéjének nevezte a spielbergit. „Nagy szükségünk volt erre az eredményre, és remélem, a következő dobogós helyezésünkre nem kell ilyen sokat várnunk.”

Annak ellenére, hogy a Williams a kerékcserék során adta át a vezetést a korábban kiálló Mercedesnek, Bottas nem biztos benne, hogy jobb taktikával a németek előtt tudtak volna maradni. „Ez nehéz kérdés. Meg kell vizsgálnunk, hogy végezhettünk volna-e jobb munkát, de a Mercedesek valószínűleg akkor is gyorsabbak lettek volna nálunk” – mondta a Hamilton mögött 6,2 másodperces hátránnyal célba érő finn. „Most inkább örülök ennek az eredménynek, de természetesen arra fogunk törekedni, hogy még jobbak legyünk.”

A Bottas mögött 9 másodperces hátránnyal célba érő Massa mindkét bokszkiállása lassabb volt, mint a finn kerékcseréi. A brazil elismeri, hogy ez is árthatott a versenyének, de szerinte nem ezen múlt a helyezése. „Balszerencsés voltam, amikor a kiállásom után visszatértem a pályára: az egyik Mercedes előttem volt, a másik pedig a felmelegített gumijain könnyedén megelőzött” – mondta. „Ráadásul az egész verseny alatt kímélnem kellett az abroncsaimat, és forgalomba is kerültem.”

„Jót harcoltunk a Mercedesekkel, de végig egyértelmű volt, hogy nem fogunk nyerni” – tette hozzá a brazil. „De semmiképpen sem lehetünk elégedetlenek. 27 pontot szereztünk, és előreléptünk a konstruktőri tabellán – olyan, mintha számunkra csak most kezdődne a bajnokság.”

Az Osztrák Nagydíjon elért eredményével a Williams a McLarent megelőzve feljött a világbajnokság 5. helyére, és csak 2 pont választja el őket a Force Indiától.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!