Vágólapra másolva!
A Manchester City mellett van még egy bombaformában lévő csapat az angol élvonalban: a Tottenham Hotspur a legutóbbi tíz bajnokijából kilencen győzött. Harry Redknapp úgy véli, hogy akár a bajnokságot is megnyerhetik, és ha így történik, akkor ő lesz az első angol edző, aki csúcsra ér a Premier League-ben.

A Premier League történelmében egyetlen angol edző sem tudott aranyérmet nyerni, a bajnokok között két skót, egy francia, egy portugál és egy olasz szakember található. A jelenlegi idényben azonban akár egy hazai edző is az élen végezhet, legalábbis az eddigi eredmények és a saját véleménye szerint: a Harry Redknapp által irányított Tottenham jelenleg úgy áll a harmadik helyen, hogy van egy elmaradt mérkőzése, és a veszített pontokat figyelembe véve csak a Manchester City előzi meg.

Tíz mérkőzésből kilenc győzelem

A 12. fordulóban az Aston Villa ellen aratott hazai győzelem után Redknapp kijelentette: együttesének reális esélye van az aranyéremre. "Nem akarom azt mondani, hogy megnyerjük a bajnokságot, mert akkor mindenki elragadtatja magát. De egyáltalán nem kizárt, valós lehetőségről van szó. Ha abban a formában folytatjuk, ahogy most játszunk, akkor miénk lehet az aranyérem" - nyilatkozta. Szavai nem voltak alaptalanok, hiszen a csapat legutóbbi tíz bajnokijából kilencet megnyert, így jelenleg csak a két manchesteri együttes előzi meg.

Pedig a szezon nem úgy kezdődött, hogy a Spurs ilyen jól szerepel majd, igaz, ez részben a sorsolás miatt alakult így. A londoniak ugyanis az első két fordulóban éppen a két manchesteri csapattal játszottak, és mindkettőtől kikaptak. Ráadásul simán: az Old Traffordon 3-0-s vereséget szenvedtek, majd a City a White Hart Lane-en rúgott nekik egy ötöst. Innentől kezdve azonban nem volt megállás, és a tíz bajnoki óta tartó veretlenségi sorozatban benne van a Liverpool és az Arsenal legyőzése is - az egyetlen pontvesztést a Newcastle United elleni 2-2 jelentette.

Az edző jól üzletelt

A csapat középhátvédje, Ledley King szerint a rosszabb szezonkezdet oka, hogy az együttes a sérülések, illetve a késői igazolások miatt nem állt össze a bajnoki rajtra. "Az első két meccsen még nem volt meg az a csapat, mint most. Azóta viszont összeálltunk, és ahogy nyerjük a mérkőzéseket, egyre jobban hiszünk magunkban, látjuk, mire lehetünk képesek".

A védőnek annyiban igaza van, hogy az első fordulóra augusztus 22-én került sor, a Spurs pedig augusztus 25-ig egyetlen komoly erősítést sem hajtott végre - hacsak a kapus Brad Friedelt nem számoljuk ide. Az átigazolási időszak utolsó napjaiban aztán felpörögtek az események, ami Redknappet ismerve egyáltalán nem meglepő: a szakembert Angliában az egyik legügyesebben üzletelő edzőnek tartják, még ha ez neki nem is tetszik. Amikor egy interjúban gúnynevén, "whealer-dealerként" szólították, akkor nemes egyszerűséggel elküldte a riportert a fenébe.


Ham Unitedtől. A középpályás 6,2 millió euróba került, de ugyanezen a napon több mint 25 millió be is folyt a kasszába Peter Crouch, Wilson Palacios és Alain Hutton eladásából. Redknapp ráadásul úgy hozta össze ezt, hogy a csapat egyáltalán nem gyengült. A három utolsó napon eladott futballista egyike sem volt húsznál többször tagja a kezdő tizenegynek az előző évadban, Adebayor és Parker viszont szerződtetésük óta mindegyik találkozón kezdett.

A sztárok maradtak

Persze legalább ilyen fontos volt, hogy a klubnak sikerült megtartani legjobb játékosait. Pedig eleinte úgy tűnt, hogy erre sincsen sok esély: Gareth Bale iránt szinte az összes sztárklub érdeklődött, igaz, konkrét ajánlat nem érkezett érte. Annál inkább Luka Modricért: a középpályást a Chelsea mindenáron szerette volna leigazolni, és a horvát is ment volna, hiszen háromszor annyi fizetést kínáltak neki. Júliusban átigazolási kérelmet nyújtott be, a Chelsea pedig folyamatosan emelte az érte kínált összeget - az utolsó ajánlat 30 millió font plusz a brazil középhátvéd, Alex volt. A Spurs azonban hajthatatlan maradt, és Modric becsületére legyen mondva, a teljesítményén egyáltalán nem érződik, hogy a nyáron el akart igazolni.

A szeptember óta tartó veretlenségi sorozat a papírforma alapján folytatódhat, hiszen a Spurs sorsolása kifejezetten kedvező. A csapatnak egészen januárig csak egyetlen rangadója lesz, karácsony előtt hazai pályán játszik a Chelsea-vel. Ha addig sikerül behúzni a meccseket, akkor azt az összecsapást hatalmas önbizalommal várhatja a csapat, márpedig ez eddig is nagyon jót tett a focistáknak.

www.global-soccer.eu