Vágólapra másolva!
A Real Madrid és az FC Barcelona után a Manchester United rendelkezik a legnagyobb bevétellel a futballklubok közül, ám a MU-nál a pénz nagy része a hatalmas adósság törlesztésére megy el, amiért a szurkolók a Glazer családot teszik felelőssé. A tulajdonosok részvénykibocsátással próbáltak meg új forráshoz jutni, de nem a terveik szerint alakultak a dolgok.

A Manchester United szurkolóinak nagy része azóta tiltakozik a klub amerikai tulajdonosai, a Glazer család ellen, amióta a família 2005-ben megvásárolta az egyesületet. A klub ugyanis jelentős adósságot hozott össze Glazerék alatt, ami ellen persze a tulajdonosok is próbálnak tenni, nemrégiben például részvénykibocsátást hajtottak végre New Yorkban, de ez sem úgy sült el, ahogyan szerették volna.

Sok a bevétel és az adósság is

Az amerikai gazdasági magazin, a Forbes nemrégen nyilvánosságra hozott összeállítása alapján a Manchester United a világ legértékesebb sportegyesülete, a lap 2,23 milliárd dollárra értékelte a MU-t, amely így jelentősen megelőzte a második helyezett Real Madridot.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nemzetközi könyvvizsgáló cég, a Deloitte szokásos évi jelentése szerint az európai klubok közül a 2010-2011-es idényben a MU-é volt a harmadik legtöbb bevétel az FC Barcelona és a Real Madrid mögött (összesen 331 millió font folyt be a kasszába), akkor azt is gondolhatnánk, hogy a klub anyagi helyzete a lehető legjobb. Ez azonban távolról sem igaz, hiszen az egyesület adóssága tavaly nyáron, az előző pénzügyi év végén elérte a 459 millió fontot.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A szurkolók szerint ez egyértelműen az amerikai tulajdonosok, a Glazer család sara. Glazerék 2005-ben nem a saját pénzükből vették meg a klubot, az adásvétel nagy részét hitelekből finanszírozták, és az adósság nagy részét később az egyesületre terhelték. Az ügylet létrejöttekor csak a kamatokra évi 62 millió fontot kellett fizetni, a hiteleket később többször is újrafinanszírozták, a legutóbb, 2010 januárjában kötvénykibocsátással, és így a klub már nem a bankoknak tartozik. Az összesen 575 millió fontra rúgó kötvénycsomagot 2017. február elsejéig kell törleszteni, és ennek az éves kamatai 45 millió fontra rúgnak. A MU legutóbbi, 2012. márciusi pénzügyi jelentése szerint az összes adósság jelenleg 398 millió fontot tesz ki.

A pénz 77 százaléka a törlesztésre megy

Így aztán hiába a hatalmas bevétel, az esetleges profitot a klub továbbra is elsősorban az adósság csökkentésére fordítja. A nemzetközi futball gazdasági történéseivel foglalkozó blog, a Swissramble rendkívül részletes elemzése alapján 2009 és 2012 között a MU összes kiadásainak 77 százalékát tette ki az adósságok törlesztése, és mindössze 12 százaléknyi összeg ment el új játékosok igazolására, a csapat megerősítésére.

Nem csoda, hogy a drukkerek magát az ördögöt látják a tulajdonosban, és kissé kétkedve fogadták, amikor Glazerék bejelentették, hogy részvénykibocsátást terveznek a New York-i tőzsdén, és az innen befolyó összeget teljes egészében az adósság csökkentésére fordítják. A részvénykibocsátás terve nem volt új, tavaly Szingapúrban szerettek volna hasonlót végrehajtani, de végül nem lett belőle semmi, mivel túlságosan kicsi volt az érdeklődés. Sokan attól tartottak, hogy végül New Yorkban is így fog járni a klub, de augusztus 10-én valóban kikerültek a tőzsdére a MU-részvények.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Nem mentek a részvények

Az üzletből azonban kevesebb pénz folyt be, mint amennyit terveztek. Az elképzelés az volt, hogy a részvények ára 16-20 dollár között lesz, és így közel 300 milliódollárhoz jutnak majd, de az alacsony érdeklődés miatt az árat le kellett vinni 14 dollárra. Persze nem lehet meglepődni rajta, hogy a befektetők számára nem volt vonzó a MU-részvény, ugyanis hiába adja el a Glazer család az egyesület tíz százalékát, az irányítás 97 százalékban náluk marad, mivel a saját részvényeik tízszer annyi szavazati joggal rendelkeznek, mint a piacra dobottak - vagyis a részvényeseknek gyakorlatilag semmilyen beleszólásuk nem lesz a klub irányításába, ráadásul osztalékot sem kapnak.

A másik visszatartó erő, ami a drukkerek nagy részénél is kiverte a biztosítékot, pedig az, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a tulajdonosok csak a részvénykibocsájtásból befolyó összeg felét fordítják az adósságok csökkentésére, a többit saját maguk teszik zsebre.
A szurkolók ezen már meg sem lepődtek azok után, hogy a Glazer család különböző tagjai 2005 óta összesen 38 millió fontot vettek ki a Manchester Unitedtől, 28 milliót tanácsadói díj címén, további tízmilliót pedig osztalékként. Így aztán a részvénykibocsájtás mindössze 233 millió dolláros bevételt hozott a klubnak, és ennek csak a felét költik arra, hogy törlesszenek a hitelezőknek. A szurkolók tovább utálhatják Glazerékat.

www.globalsoccerapp.com