Vágólapra másolva!
Kettő-kettes döntetlennel zárult a Dél-Korea - Nigéria labdarúgó-mérkőzés, amelyet a jövő évi világbajnokságra épített negyvenezer fős daejeoni stadionban nagy biztonsági intézkedések közepette rendeztek meg. A két szervezőbizottság rendkívüli tanácskozáson vitatta meg a leendő intézkedéseket, amelyek közül a legelső a repülési tilalomra vonatkozott.

A találkozón Nigéria 38 perc alatt kétgólos vezetésre tett szert a Chukwu Ndukwe góljaival, igaz, a koreai Kim Sang Siket a játékvezető a 24. percben kiállította. A második játékrészben aztán az emberhátrányban küzdő hazaiak megemberelték magukat, és Lee Chun Soo, valamint Choi Yong Soo révén kiegyenlítettek A találkozó nemcsak a stadionavató, de a biztonsági intézkedések miatt is főpróbának számított. A világbajnokság koreai szervezőbizottsága kiemelt létszámú biztonsági őrt és speciális egységeket vezényelt a stadionba - főleg az Egyesült Államokat ért terrorakciók miatt.

A New Yorkot és Washingtont ért támadás hatására a szervezők eldöntötték, a május 30-tól június 31-ig tartó világbajnokság alatt repülési tilalom lesz az összes helyszín közelében. A légteret helikopteres megfigyelők őrzik majd, és a repülőtereken, valamint a stadionok bejáratánál sohasem látott ellenőrzések várhatóak.

"Hosszú hetekbe telik, mire mindent alaposan felülvizsgálunk, hogy kiszűrjünk minden lehetséges támadási felületet" - nyilatkozta a japán szervezőbizottság igazgatója, Kazuhiko Endo.

Pincési László