Vágólapra másolva!
A jövőben a hivatásos labdarúgó-bajnokságban egy meghatározó tulajdonosnak csak egy csapata lehet - ezen a véleményen van a Magyar Labdarúgó Liga (MLL), amelynek elnöksége a legközelebbi ülésen dönt a kérdésben. Elképzelhető, hogy ezentúl három évre szólnak majd a bajnoki kiírások, úgy, hogy a nemzetközi mérkőzések dátumait az előző évek tapasztalatai szerint hagyják ki.

Magyarországon mostanáig nem is létezett a kérdés, hogy lehet-e valaki tulajdonosa több futballcsapatnak, hiszen itt még egy csapatot sem tudott - vagy akart - megvenni senki, nemhogy többet. Ezért az a FIFA-előírás sem zavart senkit, hogy egy nemzetközi kupában nem indulhatnak olyan klubok, amelyeknek közös tulajdonosuk van. Aztán júliusban a Fotex Rt. megvette a Ferencváros futballcsapatát, és mindenki rögtön a homlokára csapott, hogy akkor mi lesz az MTK-val.

Majd jött a magyarázat, hogy a két dolog nem ugyanaz, a Fotex nem tulajdonos az MTK-ban, sőt, már a Fotex-elnök Várszegi Gábor sem, de a kérdés azért jogos, mi van, ha egy irányítás alá kerül két klub. A tulajdonos érdekei döntik el néhány meccs eredményét? Kiderült, hogy nincs erre szabály a hazai fociban, a liga ugyan gondolkozott már rajta, de főképpen azért, mert elvileg lehetséges, hogy maga a liga szerezzen többségi tulajdont több csapatban.

Napirendre tűzte a kérdést az MLL elnöksége, döntés még nincs, majd a legközelebbi ülésen lesz. De Muszbek Mihály ligaigazgató kérdésünkre elmondta: a szervezet álláspontja az, hogy nem meghatározó tulajdonrésze bárkinek bármennyi klubban lehet, de meghatározó, vagyis egy klub működését alapvetően befolyásoló tulajdona - például ő nevezi ki az ügyvezető igazgatót - egy embernek egy bajnokságban csak egy lehet. Egy tulajdonos, egy csapat.

Hamarosan döntenek hát, de előtte a liga kikéri több nyugat-európai csapat könyvvizsgálójának, valamint nemzetközi jogászoknak a véleményét is.

Határozat még a következő bajnokságok rendszeréről sincs, de a liga vezetése azt javasolja, hogy három évre előre készüljenek a kiírások. Méghozzá pontos dátum szerint, tehát 2002 nyarán tudni lehessen, hogy mondjuk 2004 októberében mikor lesznek mérkőzések. Hogy miként lehet ezt összeegyeztetni a nemzetközi versenynaptárral, erre Muszbek Mihály azt válaszolta, hogy a nemzetközi kupanapokat, illetve a válogatott különböző selejtezőit az elmúlt évek tapasztalatai alapján hagynák ki a hazai naptárból.

Persze, a helyzetet bonyolítja, hogy azt azért nem lehet előre tudni, hogy például a válogatott pontosan melyik napokon játszik, hiszen az a sorsolások függvénye, ráadásul azt is meg kellene jósolni, hogy továbbjut-e a selejtezőkből.

Bár, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez utóbbi talán még megjósolható.

Kósa Tamás

Korábban: