Vágólapra másolva!
Hatalmas csatát hozott a Porto athéni vendégjátéka az UEFA-kupa negyeddöntők visszavágóján. Miután az első összecsapást Portugáliában a Panathinaikosz nyerte, nem sok esélyt adtak a szakemberek a portugál együttesnek, amely Derlei két találatával végül hosszabbításban győzött 2-0-ra, s jutott elődöntőbe. Meglepetésre a Liverpool hazai pályán kapott ki a Celtictől, a Lazio is idegenben nyert a Besiktas otthonában.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Nagy meglepetésre a labdarúgó UEFA-kupa negyeddöntők első mérkőzésén a görög Panathinaikosz - a nigériai-lengyel Olisadebe találatával - 1-0-ra győzött a Porto otthonában, így komoly helyzeti előnnyel várhatta a visszavágót. A Porto edzőjének, José Mourinhónak ráadásul több gondja is akadt, hiszen Cesar Peixoto mellett a középső védő, az izomsérülés miatt kieső Pedro Emanuel sem állhatott rendelkezésére. A brazil Deco először játszatott portugálként, miután honosítására véglegesen pont került, Buzsáky viszont nem szerepelt a bővebb keretben sem. A hazai együttesben Baszinasz helyett Konsztantinidisz kapott helyet a kezdőcsapatban, Olisadebe mellett Liberopulosz kapott helyet

Forrás: EPA
Fiore (Lazio, jobbra) korai találata döntőnek bizonyult Isztambulban Fotó: EPA

A portugáloknak nem jelentett túl jót az sem, hogy a Panathinaikosz sorozatban tizenkét európai mérkőzésen nem talált legyőzőre az Aposztolosz Nikolaidisz-stadionban. Az első komoly helyzetre gyakorlatilag negyedórát kellett várni, s ez mindjárt gólt hozott. Meglepetésre ugyanis a Porto szerzett vezetést: Hélder Postiga átadását követően Derlei talált a kapuba (0-1). A gyors hátrányledolgozás miatt nagyobb fokozatra kapcsolt a Pana', s a 23. percben Karagunisz álompasszát követően Kolkka lövését védte biztosan Vitor Baia, majd Karagunisz 30 méteres szabadrúgása zúgott el a léc fölött. A 31. percben ismét a portugál kapus vált főszereplővé, aki Liberopulosz emelését védte nagy bravúrral. Négy perccel később végre dolga akadt Nikopolidisznek is, ő Hélder Postiga közeli labdáját tette ártalmatlanná.

Döntetlenül zárult a brit futballcsata/sport/focivilag/20030313dontetlenul.htmlKi nyeri az UEFA-kupát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=50157

A második félidőben a Porto továbbra is sok helyzetet dolgozott ki, de Derlei kétszer is hibázott, míg a 80. percben Deco szabadrúgását hárította üggyel-bajjal Nikopolidisz. Miután a rendes játékidő 1-0-s vendégvezetéssel zárult következett a hosszabbítás, amelyben az első helyzetet Liberopulosz hagyta ki. És mire belelkesedtek volna a hazaiak, Derlei ismét jókor érkezett, s a 103. percben Szeitaridisz hibáját kihasználva megszerezte saját maga és csapata második gólját (0-2). Az eredmény már nem változott, a Porto 2-1-es összesítéssel megérdemelten jutott tovább

Az olasz Lazio nagyon gyorsan döntésre vitte a dolgot Isztambulban, ahol az Inönü-stadionban tomboló fanatikus török szurkolók a római 1-0-s vereséget követően azt várták, a kedvencek ledolgozzák a hátrányt. Ehhez képest az 5. percben már meg is szerezte a vezetést az olasz gárda: labdaszerzést követően Claudio López ugratta ki Fiorét, aki betört a büntetőterületen belülre, s bevette Cordoba kapuját (0-1). Alig öt perc telt el, s Fiore jobboldali beadását követően Castroman fejelte a török kapuba (0-2). A második félidőben Ilhan Mansiz vezetésével hosszú hajrát nyitott a Besiktas, de a 83. percben Sergen Yalcin révén csak szépítésre futotta erejéből. A Lazio végül 2-1-re nyert, s kettős győzelemmel jutott a kupa elődöntőjébe.

A Liverpool 1-1-es döntetlent ért el egy héttel korábban a skót Celtic Glasgow otthonában, s bár a visszavágó sem ígérkezett sétagaloppnak, az idegenben lőtt gól mégis az angol csapat esélyeit növelte. Gerard Houllier nem számíthatott a glasgow-i összecsapás után eltiltott szenegáli Dioufra, akinek helyén Smicer kapott lehetőséget. A Celticben a csuklótörést szenvedett Sutton hiányzott, ott volt viszont a kezdőben Petrov, Lambert, illetve a Smitht helyettesítő Sylla. A találkozó két gólt hozott: a 45. percben a Traore szabálytalanságáért megítélt szabadrúgást Thompson rúgta Dudek kapujába, a 81. percben pedig Hartson vette be az angol "várat". Meglepetésre a Celtic 2-0-ra nyert, s 3-1-es összesítéssel lépett tovább.

Nyolc percet kellett volna kihúznia a Malaga együttesének Portóban, ahol a Boavista a 82. percben Luiz Cláudio pazar góljával egalizálta a spanyolországi egygólos hátrányt. Következhetett a hosszabbítás, ahol gyakorlatilag semmi említésre méltó nem történt, a két gárda szemmel láthatóan a büntetőrúgásokra halasztotta a döntést. A tizenegyesrúgást a Boavista kezdte, Ricardo be is talált, ám Leko (Malaga) hibázott. Silva és Miguel Ángel biztosan értékesítette a rúgást, a harmadik sorozatban Luiz Cláudio betalált, Bravo azonban hibázott, így Alexandre Goulart gólja már a hazaiak továbbjutását jelentette.

Eredmények,
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Panathinaikosz (görög) - Porto (portugál) 0-2 (0-1, 0-1, 0-2)
gól:
Derlei (15., 103.)
továbbjutott: a Porto 2-1-gyel

Besiktas (török) - Lazio (olasz) 1-2 (0-2)
gól:
Sergen (83.), illetve Fiore (5.), Castroman (10.)
tj.: a Lazio 3-1-gyel

Liverpool (angol) - Celtic (skót) 0-2 (0-1)
gól:
Thompson (45.), Hartson (81.)
tj.: a Celtic 3-1-gyel

Boavista (portugál) - Malaga (spanyol) 1-0 (0-0, 1-0, 1-0) - tizenegyesekkel 4-1
gól:
Luiz Cláudio (82.)
tj.: a Boavista