Vágólapra másolva!
Valamennyi európai csúcsbajnokságban lassan eljön az igazság pillanata, érdemes lesz kiélvezni a végjáték nyújtotta örömöket. Spanyolországban szerencsére még öt kanyar van hátra a Barcelona és Real Madrid versenyfutásából - melybe azért még a Sevilla és a Valencia beleszólhat -, ezen a hétvégén mindkét sztárgárda hazai pályán teheti meg a következő lépést álmai felé. Olaszországban hasonlóan nagy küzdelem folyik a bronzért az AC Milan és a Lazio között, a Bundesligában pedig a Schalke akár már bajnoki címet is ünnepelhet a hétvégén, ám feltehetően ehhez a mindössze egy, illetve két ponttal lemaradó Stuttgartnak és a Werder Bremennek is lesz egy-két szava. A Premier League-ben még két UEFA-kupás helyért, valamint egy "kiadó" kieső hely elkerüléséért zajlanak a csaták, és az angol szokásoknak megfelelően a szigetországi élvonalba jutásért kezdődő rájátszás is páratlan izgalmakat tartogat.

A magyar futballhoz szokott ember nehezen tudja elképzelni, hogy micsoda felhajtás előzi meg Angliában a másodosztály harmadik feljutójának kilétéről döntő rájátszást. Az egész éves gürizés, 46 forduló után mindenki a Sunderland, Birmingham párost irigyelheti, mindkét gárda egyből visszajutott a Premier League-be, és a kiírás sajátossága miatt nem csatlakozik hozzájuk automatikusan a harmadik helyezett, hanem a 3-6. helyen záró alakulatok kicsit még eljátszogatnak egymással.

Az egy szinttel feljebb lépő duó mögött a Derby zárt harmadikként, amely az előző szezonban majdnem kiesett, és amelynek edzője, Billy Davies a Kosok legutóbbi rájátszásbeli szereplésénél szertefoszlatta a feljutásről szőtt álmokat akkori csapatával, a Prestonnal. Abban a 2005-ös párharcban az a George Burley irányította a Derbyt, aki most ellenfélként, a Southampton edzőjeként néz szembe a Pride Park nézőseregével.

Burley nem kis rutinnal bír a playoff terén, hiszen hetedszer jutott el aktuális csapatával a végjátékig, más kérdés, hogy eddig csak egyszer tudta egy osztállyal feljebb vezetni fiait, még 2000-ben, a régi Wembleyben az Ipswich menedzsereként pezsgőzhetett. Davies zsinórban harmadik éve részese a rájátszásnak, a Prestonnal előbb a mindent eldöntö meccsen, majd az elődöntőben bukott el, és bár idén végre úgy tűnt, hogy csont nélkül meglesz a feljutás, a hajrában egy-két váratlan vereség miatt a Sunderland és a Birmingham mögé szorult a Derbyvel.

Ha a mostani szezon egymás elleni eredményeit nézzük, akkor a Derby felé billen a mérleg, a Kosok ugyan otthon csak 2-2-re végeztek, de Southamptonban 1-0-ra nyerni tudtak. Persze ez maximum a statisztikákért rajongóknak adhat támpontot, hiszen a rájátszás éppen attól jó találmány, hogy a legváratlanabb eredmények is bármikor becsúszhatnak. Ha mégis ki kéne emelni valamit, akkor a Derby védelmének és a Szentek csatársorának párharcát vehetjük elő, előbbi mindössze 46-szor kapitulált, utóbbi viszont 77-szer küldte középkezdéshez az ellenfeleket, hogy mire mennek egymás ellen, az kiderül szombaton és kedden, a Southampton kezd otthon.

A másik párban Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion és Rósa Dénes kenyéradója, a Wolverhampton Wanderers csap össze. A szigetországban "Black Country derbynek" nevezett örökrangadó 153. és 154. felvonására készülnek a csapatok, és mindenki egyetért abban, hogy a nagy múltra visszatekintő rivalizálás legnagyobb téttel bíró összecsapásai következnek. A birminghamiek állnak jobban az eddigi mérkőzések alapján, 59 győzelmükkel szemben a Wolves héttel kevesebbet tud felmutatni.

Geráék ráadásul az utolsó játéknapon komoly erődemonstrációt tartottak, a bennmaradás tényétől totálisan leengedő Barnsleyt szedték ízekre, a 7-0-s diadalból a magyar középpályás góllal és gólpasszal vette ki a részét, a vesztes félnél Ferenczi István 57 percig asszisztált a hazai fiesztához, majd átadta a helyét Rajczi Péternek. A friss élmény ellenére a WBA nem volt igazán meggyőző a szezonban, gyengébb kezdés után hirtelen felültek a hullámvasútra, és meg sem álltak az első helyig, majd jött a lejtmenet, ami a hatodik pozícióig vetette vissza a brigádot, hogy végül a negyedik helyen fejeződjön be a kaland.

A Wolverhampton sem vörös szőnyegen masírozott be a playoffba, a Wolves a 14. helyen fordult az őszi meccsek után, de Mick McCarthy téli igazolásai remekül illeszkedtek be a szerkezetbe, és a tavaszi bravúrkodás eredményeként sikerült meghosszabbítani az idényt. A West Brom eddig kétszer volt érdekelt a rájátszásban, 1993-ban a Swansea és a Port Vale legyőzésével sikerült feljutni a másodosztályba, 2001-ben viszont a Bolton már az elődöntőben megállította a Baggies becenevű alakulatot, úgy, hogy az első meccsen odahaza az utolsó tíz percben engedte ki a kezéből a 2-0-s előnyt a birminghami klub.

A Farkasok is megjárták a rájátszásban a Boltonnal (1995-ben), de a Crystal Palace (1997) és a Norwich (2002) ellen sem volt ok az ünneplésre, hogy aztán 2003-ban végül révbe érjenek a sárga-feketék, ehhez a Readinget és a Sheffield Unitedet kellett eltakarítani az útból. Ami az idei találkák kimenetelét illeti, Geráék otthon 3-0-ra verték a nagy riválist, de a Wolverhampton a Molineux-stadionban egy 1-0-val vágott vissza. Vasárnap a Wanderers arénájában indul a viaskodás, kedden pedig a Hawthornsban dől el, hogy ki lehet ott a Wembleyben, a május 28-i döntőben.

A rájátszás menete, elődöntők:
május 12., szombat, 13 ó:
Southampton - Derby County

május 13., vasárnap, 13 ó:
Wolverhampton Wanderers - West Bromwich Albion

május 15., kedd, 20.45:
Derby County - Southampton

május 16., szerda, 20.45:
West Bromwich Albion - Wolverhampton Wanderers

május 28., hétfő, 16 ó:
Southampton/Derby - Wolverhampton/West Brom

Az utolsó forduló fontosabb mérkőzéseinek összefoglalói:
Forrás: [origo] A Szentek a rájátszásba jutottak, Halmosi góllal zárta az idényt
A Southampton Jones és Best duplájával 4-1-re verte a Southendet, míg a Plymouth Hull elleni sikeréből góllal vette ki részét a magyar balszélső.

Forrás: [origo] Az egyiknek sikerül, a másiknak nagyon nem
A Derby a már kiesett Leeds ellen biztosította be a harmadik helyet.

Forrás: [origo] A Wolverhampton is készülhet a rájátszásra
A Wolves Leicesterből hozta el a pontokat, és a playoff elődöntőjébe jutott.

Forrás: [origo] Fülöp Márton bajnok lett a Fekete Macskákkal
A Sunderland a Luton elleni 5-0-s diadallal zárta az idényt, a gárda magyar kapusa végigvédte a találkozót.

Forrás: [origo] A döntetlen kevés volt a Stoke-nak
Vass Ádámot nem nevezték a QPR elleni mérkőzésre, amely 1-1-re végződött, így a Stoke számára végetért a szezon.

Forrás: [origo] Geráék hetessel küldték haza Ferencziéket
A West Bromwich 7-0-ra verte a Barnsleyt, Gera Zoltán gólpasszt adott, majd gólt lőtt, Ferenczi István 57 percet játszott a vesztes csapatban, majd Rajczi Péter jött a helyére.