Vágólapra másolva!
A német válogatott március 3-án Argentína ellen játszik barátságos mérkőzést, a keretben pedig ott van a Köln csatára, Lukas Podolski is, annak ellenére, hogy a támadó régóta pocsék formában futballozik. Joachim Löw alighanem úgy gondolkozik, mint a szövetségi kapitányok többsége, vagyis nem a klubcsapatban nyújtott teljesítmény alapján dönt a válogatott összeállításáról.

Podolski alapember volt a német válogatottban a vb-selejtezőkön, a mezőnyjátékosok közül csak Philipp Lahm és Bastian Schweinsteiger töltött nála több percet a pályán, és az eredményességére sem lehetett panasz, hat góljával második lett a házi góllövőlistán Miroslav Klose mögött. Ezen kívül a barátságos mérkőzéseken további három gólt szerzett, vagyis a 2008-as Európa-bajnokság óta kilencszer talált be. Mindez azt jelenti, hogy eredményesebb a válogatottban, mint a Bundesligában, ahol ugyanennyi idő alatt csupán hét gólig jutott.

A 2008-2009-es idényben a Bayern Münchenben nem számított alapembernek, többnyire csak csereként vetették be, így az a tény, hogy csak hatszor volt eredményes, a kevesebb játéklehetőséggel magyarázható. Tavaly nyáron azonban hazatért nevelőegyesületéhez, a Kölnhöz, ahol hatalmas várakozás előzte meg a leigazolását, a szurkolók abban bíztak, hogy Podolski vezérletével csapatuk versenyben lehet az európai kupaszereplésért. A csatár azonban hiába kihagyhatatlan az együttesből, képtelen betalálni: mindössze egy gólt lőtt (még tavaly szeptemberben), és több, mint 1300 perce gólképtelen.

Sokakban felmerült a lehetőség, hogy ha így folytatja, akkor lemaradhat a világbajnokságról, főleg, hogy a Bayern München fiatal csatára, Thomas Müller bombaformában van, és a brazil születésű Cacau (Stuttgart) is Joachim Löw rendelkezésére áll.

Erről azonban szó sincs. A szakember az argentinok elleni barátságos mérkőzésre is meghívta Podolskit, aki 24 évesen már 69-szeres válogatott, és Löw mindenkit biztosított arról: a kölni támadó ott lesz a vébén is. "Fel sem merült bennem, hogy mellőzem Podolskit. A válogatottban mindig jól játszik, a legnehezebb ellenfelekkel szemben is kiválóan futballozik. Elég, ha csak megnézzük, hogy milyen eredményes a címeres mezben" - nyilatkozta még januárban a szövetségi kapitány a kölni Expressnek. És valóban: Podolski 69 válogatott mérkőzésén 37 gólt ért el, ami egészen kiváló statisztika, jelenleg a nyolcadik a nemzeti tizenegy örökranglistáján.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

A jelek szerint Löw a szövetségi kapitányok örök dilemmájában az állandóságra szavaz a pillanatnyi formával szemben. A szakvezetők számára sokszor problémát jelent, hogy egy adott futballista válogatottbeli, vagy klubcsapatban nyújtott teljesítményét vegyék inkább figyelembe - mert a kettő gyakran nincs összhangban.

A legtöbb szövetségi kapitányról elmondható, hogy ragaszkodik a megszokott játékosaihoz, és egy hullámvölgy esetén sem mellőzi alapemberét: amikor Miroslav Klose tavaly hónapokon keresztül képtelen volt gólt szerezni a Bundesligában, ugyanúgy rendre ott volt a válogatottban.

Ráadásul ilyen rövid idővel a világbajnokság előtt egy szövetségi kapitány valószínűleg még jobban meggondolja, hogy érdemes-e változtatni a jól bevált csapaton. Az egyik legjobb példa erre Marcello Lippi, aki nagyrészt még mindig ugyanazokra építi az olasz válogatottat, akikkel négy évvel ezelőtt aranyérmet nyert. Ennek megfelelően a vb-selejtezők során rendre számított például Gianluca Zambrottára vagy Fabio Grossóra, akik pedig rengeteg kritikát kaptak, mert már régóta csak árnyékuk önmaguknak. Amennyiben egészségesek lesznek, szinte biztos helyük van a vébére utazó keretben, ami főleg Grosso esetében megkérdőjelezhető, lassan ugyanis a Juventusba sem fér be.

De a brazilok szakvezetőjét, Dungát sem érdekli különösebben, hogy Felipe Melót Olaszországban tavaly megválasztották az év legrosszabb labdarúgójának. Az Arany Kuka díjat ugyan nem lehet teljesen komolyan venni, ám mindenképpen jelzi, hogy a középpályás nem remekel a Juventusban. Dunga maga is elismerte, hogy zavarja a játékos gyenge formája, ennek ellenére rendre meghívta őt a válogatottba. "Nehéz messziről megítélni, hogy mi a problémája. A válogatottban mindig jól játszik, de a Juventusban valóban csak szenved. Igaz, ez az egész torinói gárdáról elmondható" - magyarázta a szakember, aki az írek elleni felkészülési mérkőzésen is számít Melóra.

www.global-soccer.eu