Vágólapra másolva!
A remekül passzoló, törékeny fizikumúnak tűnő, ám bivalyerős középpályások megjelenése a futballvilág egyik új trendje, nem csoda, hogy a nyári átigazolási időszak egyik legkeresettebb játékosa a horvát Luka Modric. A Tottenham sztárját a Chelsea és a Manchester United is vitte volna, az FC Barcelona pedig figyelte, de valószínűleg a Real Madrid veszi meg. Gérard Houllier szerint mellette a csapattársak is jobban játszanak.

A sztárklubok többsége már megkezdte az erősítést a következő idényre: az FC Barcelona, az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea, a Juventus, az Internazionale és az AC Milan egyaránt igazolt már legalább egy játékost. A Real Madridnál azonban egyelőre egyetlen nevet sem jelentettek be, azonban a hírek szerint ez már nem sokáig lesz így. A madridiak ugyanis közel állnak ahhoz, hogy megszerezzék a Tottenham horvát középpályását, Luka Modricot, ami nagy fogás lenne, hiszen a játékos iránt a Manchester United is érdeklődött, de figyelte őt a Barcelona is, tavaly pedig kis híján a Chelsea igazolta le.

A bosnyák bajnokság után minden könnyű

A 26 éves játékos legutóbb is az Európa-bajnokság után váltott klubot. 2008-ban bizonyította, hogy nemzetközi szinten is megállja a helyét: az UEFA technikai bizottsága beválasztotta az Eb álomkeretébe, a Tottenham pedig klubrekordnak számító, 18,5 millió fontos összeget fizetett érte. A szakértők egy része azonban rendkívül kockázatosnak tartotta Modric döntését, hogy Angliába igazol, mert úgy vélték, hogy a látszólag törékeny testalkatú focistának a Premier League túl kemény lesz. Modric azonban nem tartott ettől: még 18 évesen kölcsönben lehúzott egy szezont a bosnyák élvonalban, és szerinte aki ott tud játszani, az bárhol megállja a helyét.

A Spursnél sem okozott csalódást, bár eleinte nem ment neki a játék, amikor Juande Ramos túlságosan is visszavontan játszatta. Harry Redknapp érkezésével azonban először közvetlenül a két csatár mögött, karmesterként futballozhatott, majd pedig amolyan mélységi irányítóként játszott. Nagy szerepe volt abban, hogy a Tottenham 2010-ben negyedik lett, vagyis kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájáa, egy évvel később pedig a Spurs-drukkerek őt választották a szezon legjobbjának. Edzője, Redknapp pedig kijelentette róla: "Modric a világ bármelyik csapatába beférne".

Ferguson őt tartotta a legjobbnak

De nem csak a szurkolók és edzője beszélt róla szuperlatívuszokban. A 2008-as Európa-bajnokságot követően az UEFA technikai bizottságának tagja, Gérard Houllier így fogalmazott: "Modric nem csak keményen dolgozik, de esze is van a játékhoz, higgadtságot ad a középpályának. Nem csak megszerzi a labdát, hanem kiválóan passzol, és így a csapattársai is jobbnak tűnnek mellette".

A Manchester United edzőlegendája, Sir Alex Ferguson egyszerűbben fogalmazott: amikor 2011 tavaszán a The Sun megkérdezte tőle, hogy szerinte ki volt a szezon legjobb játékosa a Premier League-ben, akkor Modric nevét mondta. Utóbbi megnyilvánulást követően a brit sajtó kész tényként vette, hogy a MU le akarja igazolni a középpályást, és egyes források szerint idén nyáron a manchesteriek fő kiszemeltje Modric volt - azonban a Tottenham által kért 40 millió fontot soknak tartották.

A pénzen múlott az is, hogy Modric tavaly nyáron nem lett a Chelsea játékosa: amikor a Spurs csak ötödik lett, és így nem jutott be a BL-be, a játékos nyilvánvalóvá tette, hogy távozni szeretne, és átigazolási kérelmet nyújtott be. A Chelsea előbb 22, majd 27 millió fontot kínált érte, de a Tottenham mindkettőt elutasította, és a klub elnökének, Daniel Levynek sikerült meggyőznie Modricot, hogy maradjon, akinek teljesítményén az előző idényben egyáltalán nem látszott, hogy elvágyódna a White Hart Lane-ről.

Forrás: AFP/Ian Kington
Modrictól nem egyszerű elvenni a labdát

Első Mourinho kívánságlistáján

A Tottenham azonban hiába lett negyedik, a Chelsea BL-győzelme miatt megint lecsúszott a Bajnokok Ligájáról, és ez szinte biztossá teszi, hogy ezúttal nem tudja megtartani Modricot. A londoniak szívesebben adnák el őt külföldre, mint hogy valamelyik vetélytársukat erősítsék, és szerencséjükre Spanyolországból is érdeklődnek. A spanyol válogatott másodedzője, Paco Jiménez az Európa-bajnokság alatt elárulta, hogy a Barca megfigyelői szemmel tartják Modricot, és a horvát tökéletesen bele is illene a katalánok játékstílusába - azonban sokkal valószínűbb, hogy a Real Madridban köt ki.

José Mourinho éppen egy ilyen típusú középpályást akar igazolni: egy olyan sokoldalú játékost, aki nagy munkabírású, jól védekezik, ugyanakkor a támadásépítésben, előkészítésben is kiváló. Tavaly nyáron a dortmundi Nuri Sahin is hasonló céllal érkezett, de ő nem vált be, a sokat fejlődő Sami Khedirának pedig a támadójátéka nem éri el azt a szintet, amit Mourinho szeretne - Modric viszont minden szempontból megfelel a portugál elképzeléseinek. A megszerzése pedig csak pénz kérdése: a Goal.com értesülése szerint a madridiak 44 millió eurót adnának érte, de felmerült annak a lehetősége is, hogy az összeget néhány játékossal (Ricardo Carvalhóval, esetleg Sahinnal) csökkentsék. A Spurs négy éve 21 millió eurót fizetett érte, vagyis a londoniaknak ez remek üzlet lenne, főleg, ha az így kapott pénzből meg tudják venni a Modric pótlására kiszemelt Joao Moutinhót. A horvát középpályást csak egy dolog zavarhatja ebben a transzferben: nagy idolja mindig is Johan Cruyff volt (ezért játszott a Dinamo Zagrebnél és a Tottenhamnél is 14-es mezben), akinek a neve viszont a Barcelonával fonódott össze.

www.globalsoccerapp.com