Vágólapra másolva!
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem akar nagy változtatásokat, azt az utat szeretné járni, amelyet elődje, egyben barátja, Dárdai Pál. A Hertha már tíz napja eldöntötte, hogy visszahívja Dárdait, ezzel Vági Márton főtitkár szerint óriási erkölcsi kárt okozott a magyar szövetségnek.

Amikor tavaly decemberben az MLSZ aláírta a szerződést Dárdai Pál munkaadójával, a Bundesligában szereplő Herthával, akkor az is belekerült, hogy a berliniek egy bizonyos feltételrendszer teljesülése esetén visszahívhatják a magyar kapitányt az Eb-selejtezősorozat vége előtt. Ez a feltételrendszer azonban nem teljesült – mondta az új szövetségi kapitány, Bernd Storck bemutatkozó sajtótájékoztatón Vági Márton, az MLSZ főtitkára.

Képzeljék, a Hertha csak a saját érdekét nézte!

"Az elmúlt hónapokban már úgy éreztük, sikerült rendezni a kérdést, és Dárdai is, mi is joggal feltételeztük, hogy a kapitány marad. Aztán amikor elkészült a következő bajnokság sorsolása, a Hertha gondolkodásmódja megváltozott, és csak a saját érdekét nézte,

– mondta Vági Márton.

Bernd Storck, az új kapitány Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy miért írtak alá olyan szerződést, amiben benne volt, hogy Dárdait visszahívhatják, a főtitkár azt válaszolta, hogy "azért, mert nem volt választásunk". Hozzátette, a Hertha már tíz napja eldöntötte, hogy nem engedi Dárdainak a kettős munkakört, az azóta eltelt időszak azzal telt, hogy az edző és az MLSZ próbálta menteni a menthetőt. Sikertelenül. "Ameddig el lehetett, odáig elmentünk. Sőt, sokkal messzebb is" - mondta a főtitkár.

Perelhetne az MLSZ, de nem teszi

Vági szerint elsősorban nem pénzbeli, hanem erkölcsi kár érte a magyar szövetséget, és bár szerinte lenne alap arra, hogy jogi útra tereljék a Dárdai visszahívásáról szóló döntést, nem szeretnének bármilyen jogi csatározásba belemenni, mert az évekig is eltarthatna, a románok elleni meccsig pedig kevesebb mint másfél hónap van csak hátra.

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke azt mondta, Storcknál jó kezekben lesz a válogatott, és minden feltételt megadnak neki, hogy folytatni tudja azt a munkát, amit Dárdai megkezdett. Az előző kapitánynak megköszönte a munkáját, és nem pusztán az eredményeket, hanem azt is, hogy a szurkolókat újra a csapat mellé állította.

Dárdai jöjjön vissza 10 év múlva, és legyen kapitány 10 évig!

Sztancsik Tamás, az MLSZ sajtófőnöke azt mondta, Dárdai napokon belül ismerteti majd az álláspontját a visszahívásával kapcsolatban. Vági ehhez annyit tett hozzá, hogy Dárdai mindent megtett, hogy maradhasson, a szövetséggel az elmúlt napokban szinte 24 órás kapcsolatban volt.

„A magyar szövetség tavaly ősszel szerette volna, ha Dárdai főállásban vállalja el a kapitányi posztot, de ő akkor azt mondta, a karrierjében még nem jött el erre az idő. Akkor azt mondta, tudja, hogy mit akar, és egy komplett kapitányi feladatra még nem áll készen, nincs meg hozzá a kellő tudása, és a körülmények sem adottak hozzá. Én azt szeretném, hogy Dárdai tíz év múlva térjen vissza, és tíz évig vezesse a válogatottat” – fejezte ki a vágyát Vági.

Storck nem tippel arra, hogy hány pontot szerzünk

Bernd Storck azt mondta, jó barátja Dárdainak, korábban dolgoztak már együtt a Herthánál, és nem szeretne sok dolgon változtatni, mert elődje jó alapokat rakott le a válogatottnál.

Az új kapitány a játékosok közül Dzsudzsák Balázzsal és Király Gáborral már beszélt telefonon az új kapitány. Nem akart tippelni arra, hogy a hátralévő négy meccsen hány pontot szerez majd a csapat, de azt mondta,

tisztában van azzal, mit jelent a szurkolóknak a románok elleni találkozó, és az első perctől meg fogja mutatni a csapata, hogy nyerni akar.


Storck többször is elmondta, hogy nem ő, hanem a csapat a fontos, és hogy ő pozitív szemlélettel kezd neki a munkának.

Storck az U20-asok után most a felnőtteknél vág bele egy nagy kihívásba Forrás: EPA

A szakma és a szurkolók támogatását kérte

„Jó helyzetben vagyunk, négy meccs van hátra, és nem rajtunk van a nyomás, hanem az előttünk lévő két csapaton, nekünk pedig lépésről lépésre kell haladnunk, és mindig a következő feladatra koncentrálnunk. Ha egy munkát elvállalok, akkor mindig 100 százalékot nyújtok, és tisztában vagyok azzal, hogy nagy a felelősségem, éppen ezért abban bízok, hogy a szakma és a szurkolók is támogatnak majd” – nyilatkozta az új kapitány, aki szerint az sem jelent majd gondot, hogy nem beszéli a magyar nyelvet, mert a kommunikációval az általa irányított U20-as csapatnál sem volt semmi gond.

Storck egyelőre a selejtezők végéig kapott megbízást, de mivel az MLSZ márciusban sportigazgatónak nevezte ki, így Vági azt mondta, hogy vagy új kapitányt, vagy új sportigazgatót keresniük kell majd. A főtitkár szerint a Storck kinevezésével megkezdett német vonal egyelőre jó iránynak tűnik, úgyhogy ha év végén új kapitány kinevezésére kerülne sor, akkor olyan ember lehetne a befutó, aki a németes filozófiát képviseli, ez akár egy skandináv edző is lehet.