Vágólapra másolva!
Radikálisan megváltozhat az angol futball, ha a britek kilépnek az Európai Unióból.

Az Egyesült Királyság választói június 23-ra kiírt népszavazáson döntenek a brit EU-tagságról. "Ha a britek kilépnének az EU-ból, az sokkal nagyobb hatással lenne a futballra, mint ahogy azt az emberek elképzelik. A Premier League-játékosok felének például munkavállalási engedélyre lenne szüksége. A rövidtávú hatás komoly változásokat hozna magával,

- idézte a BBC Rachel Anderson játékosügynököt.

332 játékos jövője lenne kérdéses

Az angol első- és másodosztályban, valamint a skót Premier League-ben összesen 332 játékos lenne, aki nem felelne meg a korábbi követelményeknek, vagyis nem rendelkezik EU-s útlevéllel, illetve hazája válogatottjában nem lépett pályára az elmúlt két évben a meccsek háromnegyedén.

A Premier League-ben több mint száz játékost érintene a változás, az Aston Villa, a Newcastle és a Watford 11 játékost veszítene el, míg a másodosztályú Charlton Athleticnek 13 ember helyére kellene megfelelő helyettest találni.

Brit kilépés esetén a másodosztályban szereplő 180 EU-s játékos közül csak 23-an felelnének meg a munkavállaláshoz szükséges kritériumoknak, és ők nagyrészt korábbi ír válogatottak, illetve tagjai a brit nemzetközösségnek, vagyis rendelkeznek brit útlevéllel.

A mostani idény két nagy felfedezettje, a listavezető Leicester francia középpályása, N'Golo Kante, és a West Ham szintén francia támadó középpályása, Dimitri Payet például veszélyeztetett lenne, ha a népszavazáson az a döntés születne, hogy a britek lépjenek ki az EU-ból.

Csökenne a PL értéke, de előnyben lennének a brit focisták

Az idei szezonban már új szabályok léptek életbe, amelyek jórészt a válogatott világranglistán elfoglalt helye alapján határozzák meg, hogy az adott játékosnak a meccsek hány százalékán kellett pályára lépnie ahhoz, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt. Az viszont kérdéses, hogy ezek a szabályok érvényben maradnának-e, ha a britek távoznának az EU-ból.

Abban azonban a többség egyetért, hogy a hazai játékosok nagy lehetőséghez jutnának, miközben a legnagyobb sztárok továbbra is a PL-ben maradnának, de a középkategóriájú légiósok közül sokan távoznának, ami a bajnokság értékének csökkenéséhez vezethetne.