Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Nyilvánosságra került a Gyurcsány-párti Niedermüller által eltitkolt botrányos szerződés

NiedermüllerPéter, DobrevKlára
Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Újabb furcsa ügy borzolja a kedélyeket Erzsébetvárosban: a kerületi megbízásból hirtelen meggazdagodott cégvezető egy szociális célú, önkormányzati tulajdonú lakásban lakik. A botrányos esetre a Budapesti Prókátor hívta fel a figyelmet, aki most átküldte a Magyar Nemzetnek az ügyletről szóló szerződéseket. A dokumentumokból kiderül, hogy a kerület egy háztömb elbontásával bízta meg a szóban forgó társaságot, a Hot-Home TTA Kft.-t. Az ügyletet nem tüntették fel az önkormányzat átláthatóságát – valamelyest – biztosító „Üvegzseb” oldalon.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Prókátor elküldte a Magyar Nemzetnek azt a 174 millió forintos megbízást tartalmazó szerződést, amely az önkormányzat egyik cége és a Hot-Home TTA Kft. között köttetett. Az ügyben több kérdést is küldött a lap az erzsébetvárosi önkormányzatnak, ám nem reagáltak.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hot-Home TTA Kft. 2020-ban alakult, alig kétmilliós bevétellel, majd a rákövetkező évben megütötte a főnyereményt: az erzsébetvárosi önkormányzattól egy 174 milliós megbízást nyert el. A cég 2021-es teljes bevétele 192 millió forint volt, ebből 118 millió forint profitot realizált. 

A szerződés

Mielőtt a Budapesti Prókátor elküldte volna a Magyar Nemzetnek az ügy iratait, nem lehetett tudni, hogy a Hot-Home hogyan és mire kapott ennyi pénzt, most azonban lehull a lepel: a szóban forgó munka a VII. kerületi Verseny utca 22–24. szám alatti épület lebontása volt. Erről az EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. – az önkormányzat cége – írt ki egy közbeszerzést, amelyet az említett Hot-Home TTA Kft. nyert. A felek 2021. augusztus 16-án szerződtek a már említett 174 milliós összegben.

A Hot-Home részéről Farkasné Tari Tünde szignálta a dokumentumot. Vele kapcsolatban a Budapesti Prókátor arról írt: szociális célú önkormányzati lakásban lakik a VII. kerületi Dohány utcában annak ellenére, hogy kis híján 120 millió forint landolt cégénél profitként egy év alatt. 

A hölgyről a nyilvánosan elérhető adatokból mindössze annyit lehet tudni, hogy több választáson is szavazatszámlálóként vett részt az elmúlt években a VII. kerületben.

A Verseny utca 22–24. szám alatti romos önkormányzati ingatlan elbontását Budapest Főváros Kormányhivatala hagyta jóvá 2021 júniusában, erre az önkormányzat ingatlangazdálkodással foglalkozó cége nyújtott be kérelmet. A szóban forgó épület egyébként négyszintes volt, alagsorral, földszinttel és két emelettel, alapterülete szintenként 550 négyzetméter volt.

Tekintettel arra, hogy az ingatlanegyüttest mindkét oldalról más társasházak határolták, valamint az előtte levő útszakaszon tömegközlekedés folyik, a kormányhivatal meglehetősen pontos előírásokat fogalmazott meg a bontással kapcsolatban. Számos helyen kézzel – emberi erővel – történő bontást írtak elő, de még azt is megszabták, hogy a por felverődését megelőzendő a bontandó épületszerkezeti elemeket vízsugárral kell permetezni.

A lényeg, hogy az ingatlannak nem lehetett csak úgy fejetlenül nekiesni, részletes szabályok kötötték a kivitelezőt. 

Éppen ezért rejtély, hogy a kivitelező Hot-Home TTA Kft. hogyan tudott egy ilyen munkából több mint 67 százalék profitot realizálni – már ha a cég teljes 2021-es profitja ebből az egy projektből származik. 

Erre szinte biztosan csak akkor kerülhetett sor, ha a projektet jelentősen túlárazták és a társaság is valótlan tartalmú, túlzó ajánlatot nyújtott be.

Botrányok


Az elmúlt hetekben egymásba értek a botrányok Erzsébetvárosban. Kiderült például, hogy a DK-s Niedermüller Péter polgármester több millió forintos megbízást adott a veje, Horn Gábor által vezetett Republikon Intézetnek. Emellett a Republikon ügyvezető igazgatójának, Hann Péternek a korábbi munkahelye, a Weber und Mill Kft. 40 millió forintos megbízást kapott a kerülettől 2020 és 2023 között. 

Az is kiderült, hogy a ciklus elején áramlopási botrányba került gyurcsányista Borka-Szász Tamás felesége több erzsébetvárosi önkormányzati ingatlant is vásárolt. Nagypál Anikó, aki egyébként az V. kerületben DK-s önkormányzati képviselő, a 2021 végén és 2022-ben nyílt pályázaton megszerzett ingatlanokon néhány hónapon belül túladott és vélhetően busás hasznot tett zsebre az ügyletből. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről