Vágólapra másolva!
Hárommillió eurós büdzséből lehet jó kosárcsapatot építeni, erre vállalkozott a Szolnoki Olaj, amely a hazai egyeduralom után egy erősebb ligában látta a fejlődés lehetőségét. A pokoli hangulatú szolnoki csarnokban az eddig csak tévében látott csapatokat is el lehet kapni. Báder Márton élete formájában van, és rövidesen a válogatottba is visszatér, a kapitány Rátgéber László pedig azt reméli, hogy több szolnoki kosaras is követi a példáját. 

A székesfehérvári jégkorongcsapat útját járva egy külföldi, erősebb ligában látja a fejlődés és a kitörés lehetőségét a Szolnoki Olaj férfikosárlabda-csapata. Pór Péter együttese 2011-ben és 2012-ben egyaránt tarolt itthon, begyűjtötte a bajnoki arany mellett a Magyar Kupát is, bejutott a harmadik legerősebb európai sorozatnak számító EuroChallenge-kupa négyes döntőjébe, így a vezetőségnek muszáj volt elgondolkodnia a folytatásról.

Már az első győzelemre felkapta a fejét Európa

"Az utóbbi két évben egyre magasabbra tettük a mércét magunknak, ezért a vezetőség olyan bajnokságot keresett, amelyben továbbfejlődhetünk, így kerültünk az Adria Ligába. Ez erősebb sorozat az EuroChallenge-nél is, hiszen itt már a legrangosabb mezőny, az Euroliga résztvevői is szerepelnek. Ez már olyan szint, amit a magyar bajnokságban nem lehet elérni" - mondta az [origo]-nak Pór Péter vezetőedző.

A csapat eddig három mérkőzésen van túl: a szlovéniai nyitómérkőzésen elszenvedett 71-56-os vereség után előbb óriási meglepetésre legyőzte hazai pályán a kétszeres BEK-győztes, háromszoros jugoszláv és 17-szeres horvát bajnok Cibona Zagrebet (75-71), majd Báder Márton 40 pontja ellenére kétszeri hosszabbítás után 102-101-re kikapott a bosnyák Siroki Brijeg vendégeként.

"Még nehéz levonni bármilyen következtetést. A kosárlabda fizikailag és mentálisan is erős sportág, nekünk ezen a téren kell előrelépnünk, és hozzá kell szoknunk az agresszív, brusztolós játékhoz. Tanulni akarunk, és most rátértünk a fejlődés útjára. A mezőny kiegyenlített, még csak három kör ment le, de már csak egy hibátlan együttes van" - tette hozzá Pór.

A horvát Hrsport.net Adria Ligával foglalkozó fórumtopikjában az erősorrend alapján négy csoportba sorolták a 14 résztvevőt. Az első csoportba került a Cedevita, a Partizan és a Zvezda, a másodikba a Krka, a Siroki, a Cibona, illetve az Olimpija, a harmadikba a Buducnost, az Igokea, és a Radnicki, míg a negyedikben a Szolnokkal azonos erősségűnek tippelték a Split, a Zadar, illetve a Szkopje együttesét.

A montenegrói Vijesti című napilap megjelentette a sorozat résztvevőinek éves költségvetését, ennek alapján a Szolnok a középmezőnyhöz tartozik. A leggazdagabbnak az Euroligában érintett három mogul számít, a horvát Cedevita Zagreb 7 millió euróból (közel kétmilliárd forintból), a szerb Partizan 4,5, a szlovén Olimpija Ljubljana 4 millió euróból gazdálkodhat.

A lista szerint a Szolnok büdzséje hárommillió euró (850 millió forint) lehet, ezzel a nyolcadik helyet foglalja el.

A csapatok költségvetései (a Vijesti alapján):
1. Cedevita 7 millió euró
2. Partizan 4,5
3. Crvena zvezda 4
4. Olimpija 4
5. Krka 3,7
6. Cibona 3,7
7. Radnicki 3,25
8. Szolnok 3
9. Buducnost 2,8
10. Igokea 2,5
11. MZT 2,5
12. Zadar 2,5
13. Siroki 2,5
14. Split 1,9

A Szolnoki Olaj KK 2012/2013-as játékoskerete: Báder Márton, Berkics Máté, Csaba György, Csákvári Csaba, Fodor Márton, Brandon Gay (amerikai), Grebenár Péter, Horváth Ákos, Ernests Kalve (lett), Luka Markovic (szerb), Mándoki Tamás, Németh István, Simon Balázs, Soós Gábor, Szabó Miklós, Tóth Zoltán, Trepák Zoltán, Calvin Watson (amerikai)
Vezetőedző: Pór Péter
Edző: Dragan Aleksic


Báder bomba formában

Báder Márton bomba formában kezdte a szezont, vezeti a liga pontlistáját (67), ő szedte a legtöbb lepattanót (35), a negyedik legjobb dobószázalékkal rendelkezik a mezőnyből, és ellene szabálytalankodtak a legtöbbet. "Azt tudtuk, hogy nagyon erős bajnokságba kerülünk, az elmúlt tíz év legjobb mezőnye jött össze a ligában. A legjobb játékosok visszaáramlottak a hazai klubokba, így kiegyenlítetté vált a mezőny" - mesélte.

A Siroki Brijeg elleni egyéni pontcsúcsa azt mutatja, remekül sikerült az alapozás. Báder 31 évesen nem tartja magát még öregnek, de pontosan tudja, mikor mire van szüksége, és szerencsére ezt meg lehet beszélni az edzőkkel is. "Kirobbanó formában érzem magam, de azért a jó egyéni teljesítményhez kellenek a csapattársak is. Rutinosabb és érettebb kosaras lettem, akinek már van elegendő meccstapasztalata. Más jellegű játékot is játszom a tíz évvel fiatalabb önmagamhoz képest, annak idején négyes poszton szerepeltem, mostanra erőcsatárból center lettem. Így többet vagyok a palánk alatt, az akkori 104-105 kilós versenysúlyomnál tíz kilóval nehezebb is vagyok, de ezt az ötös poszt megköveteli."

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár Báder bele se mer gondolni abba, hogy a Szolnok pozitív mérlegel zárja a szezont, hiszen "az maga lenne a csoda", viszont a hazai meccseket szeretné mind hozni. "A Tiszaligetben a legerősebbeket is legyőzhetjük, elsősorban azért, mert fantasztikus a közönségünk. Rengeteget számít a pokoli hangulat" - állítja.

Edzője, Pór azonban bevállalósabb, ő kijelentette, hogy minden meccset meg akar nyerni. "Idegenben nehezebb dolgunk van, otthon viszont a közönség belehajszol bennünket a sikerbe. Egy éve még lehetett arról beszélni, hogy az erősebb klubok lekezelnek bennünket, most viszont ha utánanéznek, hová is érkeznek, láthatják az utóbbi két év eredményeit. De abban is biztos vagyok, hogy előbb-utóbb a közönség is hozzászokik majd az Adria Ligához, hiszen olyan csapatokat figyelhet élőben, amelyeket eddig csak a tévében látott, vagy az újságban olvasott róluk. Beszéltem sok drukkerrel, mind azt mondták, tetszik nekik ez a bajnokság."

Kell a köztudatba egy jó teljesítmény

Abban mindketten egyetértettek, a magyar kosárlabdasport csak profitálhat a Szolnok szerepléséből. "Játékosaink hetente két olyan hőfokú meccset játszanak, amire egy válogatott meccsen számítani lehet. Az a feladatunk, hogy negyven percen át koncentrálni tudjunk, ehhez a szerda-szombat ritmus hozzásegít bennünket" - mondta Pór Péter.

Forrás: MTI/Mészáros János

Báder szerint a válogatott gyengébb produkcióját valamennyire ellensúlyozta a Szolnok jó szereplése. "Az mindenképpen fontos, hogy a köztudatban benne legyen egy jó magyar kosárlabda-teljesítmény. Akár egy csapaté, de akár csak egy olyan egyéni teljesítmény, mint az enyém. Ez viszi előre a hazai kosárlabdát." Rátgéber László szenzációsnak nevezte, hogy egy magyar csapat bevállalta a nemzetközi kupaszereplést. "A szolnoki klubvezetés jó példa arra, hogy hogyan kell felépíteni egy jó csapatot" - mondta a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Szerinte egyáltalán nem számít, hogy a Szolnok hol végez ebben a ligában, a lényeg, hogy játszhasson. "A saját bajnokság a legfontosabb, az, hogy az Adria Ligában ötödik vagy tizenegyedik a csapat, teljesen mindegy. Beszéltem más klubok vezetőivel, ők ugyanígy gondolják. Itt az a fontos, hogy sok jó meccs legyen, azokat sokan nézzék meg, és közvetítsék a tévécsatornák."

Szolnokon gondolnak a fiatalokra is

Rátgéber csak a miatt szomorú, hogy egyelőre kevés fiatal kap lehetőséget a csapatban, de idővel talán ez változhat.

"A válogatott keretben lévő Fodor Márton, Horváth Ákos és Trepák Zoltán rutinos játékosnak számít, Báder Márton, Németh István és Simon Balázs viszont a nyáron lemondta a válogatottságot, így Szabó Miklós az egyetlen, aki fejlődhet az Adria Ligában. A Cibona elleni nagy siker során is sok magyar játékos volt a kezdő ötösben, csak remélni tudom, hogy visszatérnek a nemzeti csapathoz."

Forrás: MTI/Kászoni László

Báder megerősítette, a távolmaradása csak erre a nyárra vonatkozott. "Azok, akik megkérdőjelezik a válogatotthoz való hozzáállásomat, nem ismernek. Semmi garancia nincs arra, hogy velem együtt jobb lett volna a csapat az Eb-selejtezőkön. Én tizenhárom éve minden alkalommal ott voltam a csapatban, most egy könyökműtét és mandulaprobléma miatt ki kellett hagynom néhány hetet. Így aztán megbeszéltem a kapitánnyal, hogy eltekint a játékomtól."

Pór szerint idővel a fiatalok is játéklehetőséghez jutnak majd a Szolnokban. "Megerősítettük a csapatot, hiszen hét-nyolc játékossal nem lehet egy ilyen sorozatot végigcsinálni. De nemcsak rutinos kosarasok jöttek, úgy próbálunk előrelépni, hogy minden mérkőzésünkön pihentetünk valakit, és 11-12. játékosnak egy-egy fiatalt nevezünk. Ez nem előírás, mi alakítottuk így. Persze nem egy egál meccsen dobjuk be őket, de ha lehetőség adódik, pár percre pályára léphetnek" - ígérte a szolnoki edző.

Kis magyar sikerek az Adria Ligában

A 2012-13-as szezon előtt két magyar játékos már belekóstolhatott az Adria Liga légkörébe, érdekes módon mindketten a Szolnokot erősítik most. Báder Márton három csapattal szerepelt a sorozatban, először a 2002-2003-as évadban a szlovén Krka Telekom Novo Mestót erősítette, 19 meccsen 5,4 pontos átlagot produkált, és meccsenként 3,8 lepattanót szedett. A következő évadban javított, akkor már 11,7 pontos és 6,1 lepattanós átlaggal rendelkezett.

2004. február 22-én a Cibona Zagreb ellen 30 pontot szórt, tíz duplakísérletből nyolcat bedobott, 13 büntetőből 11 pontot csinált, két triplájából egy bement, és leszedett 12 lepattanót is. Ezt a rekordját múlta felül két napja, a vasárnapi, Siroki Brijeg elleni idegenbeli összecsapáson, amelyet a Szolnok kétszeri hosszabbítás után 102-101-re elveszített. Báder 36 perc alatt 40 pontot dobott, 19 duplakísérletből 17 betalált, hét büntetőjéből mindössze egyet hibázott el, és 13 lepattanót szedett. A játékos a meccsen 58-as teljesítményindexet ért el, ennél jobban csak a Buducnost játékosa, Dejan Milojevic ért el jobbat, 59-est a 2004. január 3-i, FMP Zeleznik elleni összecsapáson.

Báder a Krka után szerepelt még a Cibona, illetve a 2008-09-es szezonban a szerb Hemofarm csapatában, a verseci hét meccsen hét pont és 3,4 lepattanó volt az átlaga.

A Körmendről érkezett Németh István a Vojvodinával játszott a sorozatban, a 2007-2008-as szezonban 26 mérkőzésen 12,4 pontos átlagot hozott.