Két-három érmet remél az olimpiai úszóküldöttség

Vágólapra másolva!
Aki még az olimpia előtt interjút akart készíteni a magyar úszóválogatott tagjaival, az utoljára szerdán délelőtt tehette meg, amikor Kovács Ágiék sajtóbeszélgetéssel, fotózással egybekötött tájékoztatóra várták az újságírókat a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. A küldöttség augusztus 11-től négy részletben utazik Athénba, két-három érem reményében. Addig - vagyis az elutazásig - már azt kérik a vezetők - Turi György vezető edző, Kiss László szövetségi kapitány és Gyárfás Tamás szövetségi elnök -, hogy lehetőség szerint hagyják edzeni athéni reménységeinket.
Vágólapra másolva!

A sajtóértekezletet megelőző terepszemlén kiderült:

  • Cseh László jobb lábfeje úgyszólván teljes értékű, az "érzékszervi próba" megállapította, hogy mindössze egy borsószem méretű foltocska emlékeztet a jobb talpszélen a dr. Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa által elvégzett műtéti beavatkozásra. "Szép, szép, de azért nehogy már úgy keveredjünk ki az esetből, hogy direkt jól jött a fiamnak a lábközépcsont-törés" - kommentálta a sérülés viharos sebességű gyógyulását a maga keresetlen stílusában idősb Cseh László, kétszeres Európa-bajnokunk édesapja.
  • Kovács Ágnes - ugyancsak "érzékszervi próba" tanúsága szerint - élete legjobb formájában van, még ha ez a megállapítás nem is feltétlenül mellúszó teljesítményére igaz. A 200 méteres mellúszás sydneyi aranyérmese - edzői szerint ezúttal inkább a 200 méteres vegyes úszásban lehet képes pontszerző teljesítményre. "Legyünk realisták, még ha ez nem is könnyű az én múltbeli eredményeimmel" - magyarázta Ági, aki elárulta, hogy már teljesen kigyógyult néhány hónappal ezelőtti rejtélyes betegségéből, habár a lélegzetvétel olykor még mindig nehezen megy. Márpedig az úszás olyan sportág, ahol elég nagy jelentősége van a lélegzetvételnek... A 23 éves, csinos ifjú hölgy még azt is elmondta, hogy ősztől utolsó évét végzi a phoenixi egyetemen - Arizona államban -, s jövő ilyenkor már közgazdászt tisztelhetünk az olimpiai bajnoknőben.
  • Gyurta Dániel egy unikum: miközben edzőjével, Széles Sándorral beszélgetünk, rászól mesterére, a Jövő SC szakvezetőjére, hogy "ne vesztegessük az időt, inkább ússzunk, mint trécseljünk, mert nyakunkon az olimpia!" Mindezt 15 évesen, abszolút kötelességtudattal a hangjában. "Dani 2:12 perc alatt úszhat Athéban, ez elég lehet a döntőbe jutáshoz, hatalmas bravúrral, ha megközelíti a 2:11-et, pontszerző is lehet. De a dobogó elérése úgyszólván reménytelen, hiszen hárman is rendelkeznek 2:10 alatti idővel" - magyarázza Széles.

Tekintse meg a sajtótájékoztatón készült képeinket!

Forrás: [origo]

Ami magát a sajtóértekezletet illeti: megtudtuk, Cseh László mindjárt az úszóversenyek első napján, augusztus 14-én, azaz jövő szombaton vízbe száll 400 vegyesen, reggel fél tízkor az előfutamban, majd este fél nyolckor - reményeink szerint - a döntőben. Csehnek különben alaposan megnőtt a haja - korábban mindig "bőrfejűként" ismertük. "Majd csak odakint borotváltatom le a hajam, 14-én, esetleg 13-án este" - árulta el Cseh.

Édasapjával egyébként még előzőleg latolgattuk az esélyeket, s abban maradtunk, Phelps aligha gyűjti be a Speedo által a hét arany megszerzéséért felajánlott célprémiumot. Hiszen nagy valószínűséggel a 4x100-as amerikai gyorsváltóból is kimarad, a 4x200-as staféta pedig esélytelen az ausztrálokkal szemben. "Szerintem már az első napon elszállnak Phelps tarolási esélyei" - jegyezte meg hamiskás mosollyal Cseh papa.

Ch. Gáll András