Csak nézte, üres-e a tár

Vágólapra másolva!
Pretoria, 2014. március 5.

A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó ügyvédjét, Barry Roux-ot hallgatja perének harmadik tárgyalási napján, 2014. március 5-én egy pretoriai bíróságon. A mindkét alsó
Pretoria, 2014. március 5. A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó ügyvédjét, Barry Roux-ot hallgatja perének harmadik tárgyalási napján, 2014. március 5-én egy pretoriai bíróságon. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. (MTI/EPA/Pool/Siphiwe Sibeko)
Cikkünk folyamatosan frissül
Folytatódott a barátnőjét tavaly februárban lelövő paralimpiai futóbajnok, Oscar Pistorius tárgyalása. Kedden az egyik szomszéd, Charl Johnson meghallgatásával ért véget a procedúra, szerdán innen folytatódott, ahogy csütörtökön is innen fog, ugyanis Johnson feljegyzéseket készített a gyilkosság éjszakáján az iPadjére, melyekről a bíróság másolatokat készít. Áttértünk ugyanakkor egy másik helyszínre, a Tashas étteremre is, ahol Pistorius szintén elsüthetett egy fegyvert.
09:15
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Hétfő, kedd

Pistorius perében összesen 107 tanú van, hétfőn az egyik szomszéd, Michelle Burger meghallgatásával indult a per. Az egyetemi tanárnő elmondta, hogy négy női sikolyt, három férfi-segélykiáltást és négy lövést hallott. Még a kedd is Burgerrel indult, aki megerősítette előző napi vallomását.

09:25
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Keménykedő védőügyvéd

Barry Roux, Pistorius ügyvédje nem hagyta annyiban a dolgot, mondván, amikor Reeva Steenkampot lelőtték, be volt zárkózva a mosdóba, és a fürdőszoba ablaka is be volt zárva - Roux szerint 177 méterről lehetetlen így meghallani a sikoltozást. Roux elemzése közben Pistorius sírva fakadt, ahogy később a tanú is.

Következett egy újabb szomszéd, Estelle van der Merwe, aki elmondta: a fia, a férje és ő este 9 óra körül mentek aludni, hajnal 1 óra 56 perckor arra ébredtek, hogy egy férfi és egy nő hangosan veszekszik, mintha verekedtek is volna. Egy órán át tartott a veszekedés, de nem értette, hogy miket mondtak egymásnak. Aztán visszafeküdtek aludni, egy órával később pedig négy pisztolylövésre riadtak fel, majd hallották, hogy egy férfi sír, de előtte női sikoltozást nem hallottak, vagy csak nem ébredtek fel rá.

09:30
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Johnsonnal folytatják

A kedd Burger férje, Charl Johnson meghallgatásával zárult, ő lényegében megerősítette a felesége által mondottakat. Gerrie Nel, a vád képviselője kérte a bírónőt, hogy szerdán fejezzék be Charl Johnson meghallgatását.

09:45
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Reeva nem jön vissza

A BBC helyszíni tudósítója, Pumza Fihlani elmesélte: Pretoriában szürke, felhős idő volt a második tárgyalási napon, egész délelőtt esett, az épület előtt egy nő pedig azt mondta neki: "Bármi is történjék ma, a lényegen nem fog változtatni: az a szegény lány már soha nem jön vissza."

09:52
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

A tanú visszaszól

Egy panasszal indul a nap: Johnson azt állítja, felfordult a magánélete tegnap, miután Roux felolvasta a telefonszámát a bíróságon. Ezek után Johnsont annyian hívták, hogy ki kellett kapcsolnia a mobilját, és ez "nagyon kellemetlen" volt. Még olyan üzenetet is kapott, hogy "miért hazudsz a bíróságon, tudjuk, hogy Oscar nem ölte meg Reevát."

10:00
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Egyeztetett vallomás?

Johnson állítja: nem egyeztették a vallomásukat a feleségével, kivéve az ügy érzelmi oldalát, Roux viszont megkérdőjelezi ezt, mivel ugyanazokat a szavakat használták mindketten, például mikor a lefekvés idejéről kérdezték őket. Johnson azzal felelt, hogy ez rutin cselekedet, mivel mindig ugyanakkor mennek aludni: "Ha azt kérdezné, két hete milyen időpontban feküdtünk le, akkor is azt mondanám: kilenc és tíz között."

10:10
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Jegyzet az iPadben

Johnson azt mondja, készített feljegyzéseket a lövöldözés után. Roux látni szeretné ezeket, mire Johnson közli: készséggel megmutatja a tanúszobában az iPadjén. A továbbiakban Roux ismét a férj és felesége szóhasználata közti hasonlóságokat és eltéréseket feszegeti.

10:30
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Kötekedő védőügyvéd

Roux támadásba lendült. Johnson azt mondja, nem emlékszik a lövések számára, de a felesége igen, mert sokkal muzikálisabb és jobban számol.

"Mr. Johnson le kell állítsam" - vág közbe Roux. "Nem tudja, mit tesz magával." A védőügyvéd ugyanis továbbra is állítja, hogy Johnson és neje egyeztették a vallomásukat.

Johnson: "Őszintén mondhatom, hogy nem egyeztettünk."

Roux: "Mikor egy tanú úgy kezdi a mondatát, hogy 'őszintén', kíváncsi leszek. "Akár a tanúk sorában is egyeztethettek."

Bíró: "Nem megy túl messzire, Mr. Roux?"

Roux: "Ezt a bíróság dolga eldönteni."

10:45
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Lövés vagy törés?

Roux azt bizonygatja, hogy Johnson éjjel 3:17-kor, majd másfél perccel később azt hallotta, ahogy Pistorius baseballütővel betöri a fürdőszoba ajtaját, Johnson viszont ragaszkodik ahhoz, hogy lövéseket hallott.

11:05
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Pistorius érkezése

Kedden sokkoló képeken lehetett látni, hogyan érkezik meg Pistorius a bíróságra, szerdán valamivel simábban ment be, igaz, ezúttal körbevették biztonsági emberek is.

11:20
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Pistorius és Reeva családja

Egy helyi újságíró, Jerome Starkey azt írta a Twitteren, az egyik tanú, Michelle Burger beszélt Reeva Steenkamp hozzátartozóival: "Dr. Burger könnyes szemekkel beszélt Reeva rokonaival. Oscar elment mellettük, mindhármuk felé bólintott."

11:35
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Mit mondtak a rendőrségnek?

Roux úgy véli, vannak eltérések Johnson és Burger bíróságon tett vallomása, a között, amit korábban a rendőrségen mondtak. Pistorius védője szerint a pár rendőrségi vallomásában nem szerepel, hogy egy nő egyre hangosabb és rémültebb sikolyát hallották, amely a lövések után elhalkult.

11:50
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Nőgyűlölet

Zoe Williams, a Guardian publicistája szerint ez az ügy nem Oscar Pistoriusról, hanem a nőgyűlöletről szól, arról, hogy el lehet-e ítélni egy híres férfit, aki megöli a barátnőjét.

12:00
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Ott a baseballütő

A bíróságon van az a bizonyos baseballütő, amellyel Pistorius betörte a fürdőszoba ajtaját.

12:05
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Pistorius barátját kérdezik

Charl Johnson bizonyítékait a bíróság felfüggesztette egy napra, míg másolatot készülnek a támadás után az iPodra írt feljegyzéseiből.

Most Pistorius barátját, a bokszoló Kevin Lerenát kérdezik, aki egy "ikonnak" nevezte a futót.

12:10
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Éttermi lövöldözés

Lerena most egy másik, Pistorius elleni vádpontról mesél: a sportoló állítólag közterületen használt fegyvert. "Eldördült egy lövés a Tashas étteremben, az asztal alatt. Utána teljes csend lett. Lenéztem, és egy nagy lyukat láttam a lábam mellett. Nem sérültem meg, de sokkos állapotba kerültem" - így a bokszoló, aki azt mondta, az eset után Pistorius a szintén ott ülő Darren Frescót kérte meg, hogy vállalja a felelősséget, tekintettel az ő hírnevére.

12:15
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Két óra szünet

Roux azt mondja, nem tudott erről a tanúról, mindenesetre szeretné kérdezni. Alaposan végiggondolhatja, mit akar majd tőle, mert a bíróság kétórás szünetet rendelt el.

12:40
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Pistorius és Roux

Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó ügyvédjét, Barry Roux-ot hallgatja szerdán Forrás: MTI/EPA/Pool/Siphiwe Sibeko/

14:20
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

A lányról megfeledkeznek

Nomvula Mokonyane, Pretoria tartomány miniszerelnöke is megérkezett a bíróságra. Ebédidőben arról beszélt, hogy ez az ügy rávilágít a nők helyzetére is az országban: "Azért vagyunk itt, hogy Reeva Steenkamp családját támogassuk. Valahogy ez az egész Oscar Pistoriusról, miközben a lányról megfeledkeznek az emberek. A férfi legalább életben van, és itt ül velünk. A lány nem ilyen szerencsés."

14:30
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Csak nézte, üres-e a tár

Pistorius azt állítja, éppen ellenőrizte, hogy üres-e a tár, mikor véletlenül elsült a kezében a pisztoly. Roux azt mondja, Pistorius dühös volt ezért a barátjára, aki átadta neki a pisztolyt, de Lerena nem emlékszik ilyesmire.

14:35
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Lerena távozik

Lerena meghallgatásának vége, miközben elhagyja a helyét, Pistoriusra pillant, aki közben a jegyzeteit bújja.

14:40
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Az étterem menedzsere jön

Jason Loupis, az étterem menedzsere következik, aki elmondja: mikor a pisztoly elsült, telt ház volt, mintegy 220-an ültek az asztaloknál. Ez itt a reklám helye?

14:45
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Fizettek, távoztak

Darren azt mondta, "bocsánat, kiesett a pisztoly a nadrágomból", mire én: "komolyan srácok, ez nem vicc!" - emlékezett Loupis a Pistorius-féle társaságra, ahogy elsült a fegyverük az étteremben. "Úgy tűnt, minden rendben. Röviddel utána fizettek és távoztak."

14:50
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Csattant egy pofon

Maria Loupis, az étteremmenedzser felesége soros. "Darren azt mondta, kiesett a pisztolya, és véletlenül elsült. Megkérdeztem, tudja-e, mi a fegyverbirtoklás első szabálya? Nem a biztonság lenne a legfontosabb? Azt mondta, de igen, mire lekevertem neki egy pofont." A nő tudta, hogy ott van Pistorius, de vele nem beszélt.

Később kiderült: a szomszéd asztalnál egy gyerek is ült - ehhez képest elég simán rendeződött a véletlenül elsült fegyver ügye.

15:00
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Reeva az étteremben

A Twitteren előkerült egy fotó, melyen Reeva éppen abban az étteremben táncol, ahol Pistoriusék pisztolya később elsült.

15:05
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Elnapolták a tárgyalást

Gerrie Nel államügyész halasztást kért, miközben a következő tanú készülődött. A bíró úgy döntött, a meghallgatások holnap reggel folytatódnak. Ha ilyen ütemben haladunk, messze túlszárnyaljuk majd az eredetileg háromhetesnek ígért tárgyalássorozatot.

15:10
2014. március 5.
Vágólapra másolva!

Johnson visszatér

Csütörtökön ismét Johnson meghallgatásával indít majd a bíróság. Ő Pistorius egyik szomszédja, aki azt állítja, miután felkelt a lövések zajára a gyilkosság napján, jegyzeteket készített az iPodjára. Ezeket szerette volna látni Pistorius ügyvédje. Ha minden igaz, csütörtökön épp e feljegyzések vizsgálatával indít majd a bíróság.