Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott 83-69-es vereséget szenvedett Izraeltől az újvidéki Európa-bajnoki pótselejtező utolsó mérkőzésén, s ezzel 1999 óta továbbra sem tudta kvalifikálni magát a kontinenstornára.

eredmény
Izrael - Magyarország 83-69 (23-17, 17-17, 18-20, 25-15)
Újvidék, 1000 néző
pontszerzők: Tapiro 18/6, Burstein 17/3, Hagag 17/6, Green 15, Watson 9, Shelef 5, Kozikaro 2, illetve Gulyás 25, Dénes 11/9, Mészáros 11/3, Dávid 10, Németh 7/3, Báder 3, Fodor 2

A csehek elleni ötpontos győzelmek alapján feltételezhető volt, hogy hasonló játékerőt képvisel a két gárda, s ezt a nyitány bizonyította is: egyszer sem volt 4 pontnál nagyobb a különbség. A legutóbbi Eb-n 7. izraelieknél a dobógép Green jeleskedett 6 perc alatt 8 ponttal, míg a magyar együttesben ezúttal is Gulyás és Dávid vitte a prímet.

A folytatásban egy háromperces magyar gólcsend következtében 12 pontra nőtt a rivális előnye, miközben a büntetők aránya 11/1 volt "oda". Meszlényi Róbert csapata Dénes triplájával kezdte meg a felzárkózást, de egy 8-0-ás rohammal is csak rövid időre tudott közelebb férkőzni a riválishoz. A félidőben 40-34 volt az állás.

Térfélcsere után 4 percen át mindössze 5 pontot láthatott a közönség - melyben egy hangos magyar tábor is képviseltette magát -, majd néhány vitatott és többnyire az ellenfelet támogató bírói döntés borzolta a kedélyeket. Állandósult a "látótávolságon belüli" differencia, Gulyás már 20 pontnál járt, és 30 perc elteltével 58-54-et mutatott az eredményjelző.

A záró negyed elején a gyors és eredményes - no meg némi színészi alakítással fűszerezett - izraeli támadások miatt elúszni látszott a meccs, miközben a túloldalon futó akciókba rendre hiba csúszott. A fontos hármasokat dobó Mészáros és Dénes mellett Fodor is kipontozódott, de a remekül küzdő társak csak 3 pontra tudtak feljönni. A hajrá már a türelmesen és elszántan játszó ellenfélé volt, amely összességében megérdemelten lett a pénteken kezdődő szerbia-montenegrói Európa-bajnokság 16., utolsó résztvevője.

Az izraeli győzelem egyben azt jelenti, hogy a férfi válogatott 1999 óta továbbra sem tud kijutni az Eb-re, és hogy az idén egyik magyar felnőtt csapat sem kvalifikálta magát a kontinentális seregszemlére.

Meszlényi Róbert szövetségi kapitány: "Az ellenfél rengeteg büntetőt dobott, ezzel együtt több gyenge teljesítmény is akadt nálunk. Így nem volt senki, aki átsegítette volna a csapatot a nehéz helyzeteken. Ez a reális kép, rövid volt a felkészülésünk, erőnlétileg nem voltunk a csúcson."