Vágólapra másolva!
Miközben a magyar férfi jégkorongsport története eddigi csúcspontjánál jár, A csoportos világbajnokságra készül, téli olimpiai részvételre is esélyes, addig a női szakágról vajmi kevés információhoz juthat a rajongó. Pedig tény, évek óta létezik a szebbik nem bajnoksága, s ha valakinek még be is ugrik az UTE-Marilyn, vagy az FTC Stars neve, azt biztosan kevesen tudják, a 2008-2009-es bajnokságban már hat csapat indult el. Legfrissebbként a Miskolci Démonok, akik tudják, első évben meg kell fizetniük a tanulópénzt.

Nem tagadjuk, ha nincs a november 23-i, Újpesten elszenvedett 68-0-s vereség, talán soha nem jut eszünkbe, hogy írjunk a legfiatalabb nőijégkorong-csapatról.

Az eredmény azonban gondolatokat ébresztett, hiszen az ember mégiscsak kíváncsi, mi visz rá lányokat, hogy ilyen kemény sportágba vágjanak bele, ráadásul háttérország nélkül egyből az élvonalban induljanak.

Mondhatni, a miskolci hölgykoszorút még a couberteni eszme vezeti, nem a győzelem, a részvétel a fontos. De ahogy riportunkból kiderül, nem ez a csapat végcélja.

"Sokan nem tudják, milyen háttérrel alakult meg csapatunk, azért nevetnek egy ilyen eredményen. Annyira mi sem vagyunk buták, tisztában vagyunk a képességeinkkel, indultunk volna alacsonyabb osztályban is, de sajnos nincs. Magyarországon az élvonalban hat csapat játszik, tudtuk, hogy nem terem számunkra sok babér" - mesélte az [origo] érdeklődésére Popovics Pál szakosztályvezető.

A szakember, akinek fia, Patrik a Miskolci Jegesmedvék egyik legtehetségesebb csatára duplán érintett a témában, szakosztályvezetőként ugyanis aggódhat lányáért, Polettért, aki a Démonokban kergeti a pakkot.

De hogyan jött egyáltalán az ötlet, hogy csapat alakuljon, s induljon a nemzeti bajnokságban?

"Veréb Anita fejéből pattant ki a gondolat, azóta is ő a csapat lelke. A 2006-os U18-as világbajnokság nagy sikert aratott Miskolcon, teltházas meccseket rendeztek. Amikor megkezdtük a toborzást, akkor például sok ifijátékos lánytestvére jelentkezett, 12-től 28 éves korig jöttek mintegy 25-en" - emlékezett Popovics, aki elmondta, felhívta a lányok figyelmét arra, hogy sok gólt fognak kapni, minimális sikerélményben lesz részük, ám ők így is vállalták.


"Természetesen mindent saját költségen állunk. Az, hogy hokicsapathoz hasonlítunk, egy támogatónak köszönhetjük, aki a mezeket és a sportszárakat finanszírozta. Egyébként minden olyan, mint más profi csapat esetében: nevezési díjat fizetünk, saját költségen utazunk a mérkőzésekre, mindezt a tagdíjakból állva. Azért gondoljunk bele abba, hogy a lányok elutaztak Újpestre, kaptak 68 gólt, s ezért még fizettek is. A 68-0-s vereség után felhívtam a csapatban játszó lányomat, aki nem tűnt elkeseredettnek. Azt mondta, nem érti, mi lehetett a baj, hogy ennyi gólt kaptak, de kifejezetten elégedett, hiszen az Újpest 70-et akart ütni, s ez nem sikerült nekik. Végül is mindenben meg lehet találni a pozitívumot...."

A csapat vezetése félt attól, esetleg a lányok összeroppannak a vereségek hatására, így a bajnokság felénél leültek a csapattal beszélgetni.

"Azt láttuk, hogy a lányok nem törtek le, akadt olyan játékos, aki azt mondta, boldog, hogy jöhet játszani. Idén Miskolcon volt a divizió III-as nőijégkorong-világbajnokság, a lányok ott ültek a lelátón, figyelték a meccseket, próbáltak ellesni ezt-azt. Volt is mit, hiszen amikor belevágtunk az egészbe sokan korcsolyázni sem tudtak."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a galériáért!

A csapat idei mérlege csupa vereségből áll, ami nagyobb baj viszont, hogy lánycsapat híján edzőpartnert is nehéz találni. "Néha sikerül a Miskolci Jegesmedvék kölyökcsapatával, vagy a városban található két amatőr fiúcsapat közül a gyengébbikkel játszani. Milyen eredménnyel? Mindig kikapunk..." - mondja a szakosztályvezető, aki azért büszkélkedni is tud.

"Számomra az nagy dolog, hogy ütöttünk gólt a bajnokságban. Azt tudtuk, hogy az Újpest és az FTC kiemelkedik, de a fehérváriak és az újvárosiak is előttünk járnak. Ám utóbbi két csapat még mindig közelebb áll hozzánk tudásban, így az Angels NJSE-től például csak 20-2-re kaptunk ki. S a családi büszkeség mondatja velem, az egyik gólt a lányom ütötte."

Megoldás: amatőrbajnokság?
"Sajnos gyakorlatilag az indul a női bajnokságban, aki nevez" - mondta az [origo] érdeklődésére Kovács Zoltán. A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára elmondta, már az nagy dolog, hogy a sokáig kétcsapatos bajnokság hattagúra bővült, ám a megoldást az amatőrbajnokság jelentené.
"Magyar nőijégkorong-csapatot csinálni az egyik legnehezebb dolog, hiszen nulla szponzori érdeklődés mellett általában edzésre és meccsre is a legrosszabb időpontokat kapják, a játékosok nem 8-10 éves koruktól kezdik a sportágat, hanem szurkolókból vedlenek át, így aztán technikailag és erőnlétileg esélyük sincs felzárkózni."