Vágólapra másolva!
Kedden bejelentette visszavonulását az athéni olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert. A diszkoszvető azért döntött így, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége szerdán ne tilthassa el. Pál T. Gábor, Fazekas és az ötkarikás első helyétől szintén megfosztott kalapácsvető Annus Adrián személyi titkára közleményben tájékoztatott a sportoló döntéséről. Kormányrendelet alapján a visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás.

"Fazekas Róbert a mai napon küldte el visszavonulását bejelentő formanyomtatványát a szövetséghez. Az olimpiai bajnok diszkoszvető egy percig sem szeretné becsapni a közvéleményt. Döntését azért hozta, hogy a MASZ holnap ne hozzon ellene elmarasztaló ítéletet, mely jelentősen csökkenthetné esélyét a lausanne-i sportdöntőbíróság előtt" - áll a közleményben, amely leszögezi, hogy a sportdöntőbíróság (CAS) ítélete után Fazekas visszatér a dobókörbe, a lausanne-i határozatot tudomásul veszi.

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre eltiltotta Annust és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. Az elnökség mint fellebbviteli testület november 10-én e hó 24-re halasztotta a döntést, s felszólította a nemzetközi szövetségnek (IAAF) visszavonulását bejelentő Annust, nyilatkozzon a jövőjét illetően.

Ezzel kapcsolatban a keddi kommuniké így fogalmaz: "Szerdán minden bizonnyal meghozta volna végleges döntését a Magyar Atlétikai Szövetség Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyében. Kiderült azonban, Annus Adrián esetében egyáltalán nem indíthatott volna fegyelmit a MASZ. Annus Adrián ugyanis jóval a fegyelmi eljárás megkezdése előtt eljuttatta a visszavonulását bejelentő formanyomtatványt az IAAF-hoz. Erről a MASZ nem kapott értesítést, ezért kezdték el a fegyelmit az olimpiai bajnok kalapácsvető ellen. Annus többször elmondta, áll a fegyelmi elébe, nem szeretne kibújni egy korrekt, igazságot kereső eljárás elől."

Forrás: MTI

Annus és Fazekas egy 2004 márciusában készült felvételen

"Mára viszont kiderült, Annus ellen ennek ellenére nem lehetett volna elkezdeni a fegyelmi eljárást, arról nem is beszélve, hogy a körülmények lehetővé sem tették, hogy a MASZ korrekt, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson. A MASZ elnökségében olyan ember és holdudvara foglal helyet, aki a mai napig nem tisztázta a közvélemény azon gyanúját, mely szerint köze volt az atléták ellen írt, minden igazságot nélkülöző feljelentőlevélhez. Energiáink nagy részét a hazai sportvezetőkkel való hadakozás töltötte ki, nem szeretnénk, ha elsikkadna és nem maradna energiánk a NOB elleni perre. Mostani döntésünk hátterét természetesen a lausanne-i ítélet után részletesen ismertetni fogjuk."

Pál T. Gábor elmondta: írásban jelzik a MASZ-nak, hogy Annus is bejelentette visszavonulását. Rábold Gusztáv MASZ-elnök még nem kapta meg a két sportoló visszavonulásáról szóló értesítést, de mint elmondta, már hallott róla. "Amennyiben megkapjuk a levelet, a 2004. márciusi kormányrendelet alapján meg kell szüntetnünk a fegyelmi eljárást" - nyilatkozott Rábold. Hozzátette: ha a két atléta megváltoztatja elhatározását, a MASZ lefolytatja velük szemben az eljárást.

Fazekast elégtelen mintaadás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg első helyétől. A CAS várhatóan februárban tárgyalja a két sportoló beadványát.