Vágólapra másolva!
Kedden kerül sor Lausanne-ban a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) az olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián meghallgatására, csütörtökön pedig az athéni játékokról szintén kizárt diszkoszvető, Fazekas Róbert következik. Annus tárgyalásán tanúként jelen lesz Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Molnár Zoltán MOB-igazgató.

A két magyar sportolót egyformán a Bécsben élő, magyar származású ügyvéd, Eva Maria Barki képviseli. A háromfős bírói testületbe az atléták egy osztrák szakembert jelöltek, rajta kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a CAS képviselője alkotja a grémiumot.

Molnár Zoltán szerint a CAS-nak egy héten belül kell bejelentenie döntését, amely kötelező érvényű a NOB-ra és a sportolókra nézve is, fellebbezésre nincs lehetőség. Az ügyvezető igazgató úgy véli, háromféle döntés képzelhető el: a CAS jóváhagyja a NOB határozatát, vagy megsemmisíti azt, esetleg új eljárást rendel el. Hozzátette: folyamatban lévő ügyről lévén szó a szabályok szerint a döntésig senki sem nyilatkozhat a meghallgatásról.

Fazekast elégtelen mintaadás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az olimpiáról. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége Fazekast egy évre tiltotta el, Annust felmentette. A CAS döntése kötelező érvényű a MASZ-ra nézve is.

Eva Maria Barki korábban azt mondta: Fazekas esetében azt kellett volna vizsgálni, hogy miért nem tudott elégséges mintát adni, az előírt 75 helyett csak 25 millilitert. Szerinte a szabályok kimondják: az elégtelen mintaadás csak akkor minősül vétségnek, ha "komoly indok nélkül" történik. Hozzátette: nagyon csodálkozik, hogy a magyar illetékesek nem tettek panaszt az "embertelen bánásmód" ellen, hiszen az ellenőrök "undorító módon" bántak Fazekassal.

Annus ügyében Barki hangsúlyozta, a versenyzőt személyesen kellett volna értesíteni, hogy ellenőrizni akarják. A kalapácsvető győzelme után két éjszakát az olimpiai faluban töltött, ekkor még minden rendben volt vele, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csak Fazekas esete után kezdte keresni. Barki kiemelte: a szabályok szerint az ellenőröknek kell a sportoló tartózkodási helyére menniük, ott, ha kell, két órát várni, és ha ez kétszer megtörténik, csak az számít az ellenőrzés elmulasztásának.