Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban az ukrán Szergej Karjakin győzelmével fejeződött be az orosz Jevgenyij Alekszejev elleni rapid rájátszás. Gyors remi született az első rapidpartiban, majd Alekszejev sötéttel döntetlent ígérő pozícióban azonnal vesztőt húzott. A januárban 18. életévét betöltő ukrán nagymester lett az elődöntő negyedik résztvevője, és a 35 éves spanyol Alekszejev Shirovval mérkőzik meg a döntőbejutásért. Generációk párharca lesz a másik ágon is, a 17 esztendős norvég Magnus Carsen és a 33 éves amerikai Gata Kamsky csatázik majd.

Nincs orosz résztvevője a Világkupa elődöntőjének. A szibériai olajvárosban "elvérzett" az utolsó orosz nagymester, a 22 éves Jevgenyij Alekszejev. Az ukrán Szergej Karjakin elleni párharcában világossal gyorsan remizett, míg sötéttel jóval élesebb folytatást választott. A szicíliai védelem Najdorf-változatában különböző oldalra sáncoltak a küzdő felek, kölcsönösen rohamoztak. Alekszejev a 24. lépésben ritkán látható nagy hibát követett el, azonnal vesztőt húzott, a 27 lépésben már kapitulált is.

Vasárnap kezdődik a kétjátszmás elődöntő, a spanyol Alekszej Shirov és az az ukrán Szergej Karjakin, illetve az amerikai Gata Kamsky és a norvég Magnus Carlsen csatázik majd. A januárban 18. életévét betöltő Karjakin és a 35 éves Shirov korábban hat játszmában mérte össze erejét és az ukrán sakkozó négyet megnyert, egyet elvesztett. Idén háromszor csatáztak és Karjakin világossal mind a három partiban eredményes volt, Wijk aan Zee-ben, Foroszban és Krétán is győzött.

Kamsky és Carlsen nyolcszor vívott meg eddig. Két éve Hanti-Manszijszkban helyosztó meccset játszottak, az amerikai nagymester 3-1-re nyert. Egy-egy nyerés a klasszikus gondolkodású idejű partikban, majd a rapidban Kamsky 2-0-ra győzött. A torinói sakkolimpián és a moszkvai Tal-emlékversenyen is remiztek, majd a snell-világbajnokságon 1-1-re végeztek.

A negyeddöntő rájátszásának eredménye:
Karjakin (ukrán, 2694) - Alekszejev (orosz, 2716) 2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Az elődöntő párosítása:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Gata Kamsky (amerikai, 2714)