Vágólapra másolva!
A Foroszban zajló Aeroszvit 2007 szuperverseny hetedik fordulójában az éllovas Szergej Karjakin látványos áldozatokkal győzött a holland Loek van Wely ellen. A 17 éves ukrán sakkozó először tisztet, majd bástyát áldozott a sötét királyállás szétbombázására. Nyert a legnagyobb rivális, a torna doyenje, Vaszilij Ivancsuk is. Házirangadóban kényszerítette feladásra honfitársát, Pavel Eljanovot. Azonnal vesztőt húzott egyenlő állásban az indiai Krishnan Sasikiran a spanyol Alekszej Shirovval vívott partijában. Hetedszer remizett az orosz Peter Szvidler.

A vasárnapi szabadnap után folytatódott a pontvadászat az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló 18-as kategóriájú torna. A viadal legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Szergej Karjakin újabb nagyszerű győzelmet ért el, és megőrizte első helyét. Az ukrán sakkozó a rutinos holland Loek van Wely királyára támadt óriási erővel. Először tisztet áldozott, majd örökös sakk helyett bástyáját akarta aharmadik soron döntő erővel bevetni. Ezt Wely megakadályozta, de a végzet máshol érte. Csattant a bástyaáldozat, és a világos futó jelent meg a hadszíntéren, ami eldöntötte a küzdelmet.

Nehéz csatában nyert az ukrán házirangadón Vaszilij Ivancsuk. Jobban állt, kihasználta Pavel Eljanov hibáját, és örökös kötést hozott létre. Kölcsönös időzavarban Ivancsuk fokozta előnyét, majd a kapkodásban begyűjtötte a pontot. Szerencsés győzelmet szerzett a spanyol Alekszej Shirov. A indiai Krishnan Saikiran egyenlő állásban durva hibát vétett. Meglepő, hogy a világbajnoki döntőre készülő orosz Peter Szvidler mennyire békülékeny, hetedszer remizett. Megosztozott a ponton az orosz derbin Dmitrij Jakovenko és Szergej Rublevszkij. Kalandos partiban békekötéssel zárult az amerikai-Kubai párharc, Alekszander Oniscsuk és Perez Lenier Dominguez összecsapása.

A 7. forduló eredményei:
Oniscsuk (amerikai, 2663) - Dominguez (kubai, 2678) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 54)
Sasikiran (indiai, 2690) - Shirov (spanyol, 2699) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Nisipeanu (román, 2693) - Szvidler (orosz, 2736) döntetlen (Pirc védelem, 14)
Karjakin (ukrán, 2686) - Van Wely (holland, 2674) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 35)
Jakovenko (orosz, 2708) - Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Eljanov (ukrán, 2686) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 53)

A verseny állása:
1.Szergej Karjakin 5 pont
2. Vaszilij Ivancsuk 4,5
3. Alekszej Shirov 4
4 -8. Alekszander Oniscsuk, Perez Lenier Dominguez, Peter Szvidler, Szergej Rublevszkij és Dmitrij Jakovenko
9-10. Loek van Wely és Pavel Eljanov 3
11-12. Krishnan Sasikiran és Liviu-Dieter Nisipeanu 2,5