Vágólapra másolva!
A világranglistán negyedik 18 éves norvég Magnus Carlsen új edzővel készül a világbajnoki trón elhódítására. Sokáig féltve őrzött titokként őrizték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, folytatás Norvégiában.

A minden idők legjobb sakkozójának választott, 1985-2000 között világbajnok Garri Kaszparov mindig is nagy elismeréssel nyilatkozott Magnus Carlsen tehetségéről. 2004-ben Reykjavíkban megmérkőztek egymással, igaz, csak rapidtornán. Magnus 1,5-0,5-ös vereséggel zárta a csatát, de mindig is óriási élményként, tanulságként emlékezik vissza a játszmákra.

A playchess.com oldalon gyakran láttuk Garrit bejelentkezni, amikor Magnus valamilyen versenyen szerepelt, s követte az internetes közvetítés segítségével partijait. "Összeállt az álomcsapat" - lelkendeznek a norvégok, és azt remélik, hogy Kaszparov irányításával Carlsen világbajnok lehet. Az együttműködést sokáig titokként kezelték, de a hírt Carlsen is megerősítette. Nem olcsó Kaszparov szakmai támogatása, norvég szponzorok támogatják a közös munkát.

Carlsen már kétszer meglátogatta Kaszparovot Moszkvában, nyáron két hetet töltött az exvilágbajnok horvátországi nyaralójában, a munkát szeptember 15-én Norvégiában folytatják. Az eddigi hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot, hogy Magnus fiatal kora ellenére már most nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Kaszparov 2005-ben vonult vissza az aktív sakkozástól. Számos kiváló könyvet írt azóta, politikai ambíciói is vannak. Mintegy 23 millió euróra becsülik versenydíjainak összegét. Mindig egész csapat dolgozott vele, szekundánsok hada segítette őt. Fantasztikus munkabírása, győzni akarása, a tökéletességre törekvés jellemezte őt, Magnusnak van mit tanulnia a nagy elődtől.